Skocz do zawartości
  • 0

polska 3-nitówka?

R51

Pytanie

Napisano

Kiedy spytać się ranżystę" -jak wygląda polska saperka z września 1939 roku odpowie pięciokątna z pięcioma nitami". Wszelkie (dosyć zresztą skąpe) informacje o takich saperkach do jakich dotarłem sprowadzają się do tej formułki. Jakie było moje zdziwienie gdy na polu bitwy z września 1939 roku obok prezentowanych gadżetów ewidentnie polskiej prowieniencji znalazłem tą saperkę, która kształtem i rozmiarami jest zgodna z regulaminową saperką WP z tym że ma 3 nity... Już prawie postawiłem na niej krzyzyk zakładając że została zdeponowana w ziemi pózniej niż pozostałe przedmioty, gdy naszło mnie poszukać na niej jakiś bić...

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kiedy spytać się ranżystę" -jak wygląda polska saperka z września 1939 roku odpowie pięciokątna z pięcioma nitami". Wszelkie (dosyć zresztą skąpe) informacje o takich saperkach do jakich dotarłem sprowadzają się do tej formułki. Jakie było moje zdziwienie gdy na polu bitwy z września 1939 roku obok prezentowanych gadżetów ewidentnie polskiej prowieniencji znalazłem tą saperkę, która kształtem i rozmiarami jest zgodna z regulaminową saperką WP z tym że ma 3 nity... Już prawie postawiłem na niej krzyzyk zakładając że została zdeponowana w ziemi pózniej niż pozostałe przedmioty, gdy naszło mnie poszukać na niej jakiś bić...

Napisano

no i zdziwko bo bita jest Mars 1935". Czyżby utarta opinia o tym jak winna wyglądać polska saperka wrześniowa jest mylna i ile w związku z tym mitem polskich saperek wojskowych zostało wzgardzonych przez zbieraczy (takie ziemne to jeszcze pół biedy ale złomowe, czy strychowe?)...
Zapraszam do dyskusji...
Pozdrawiam

Napisano
Wykopalem niedawno saperke,razem z luska od mausera i śledziem do plachty namiotowej(bądz do uziemienia:) w jednym dołku.
Może mi ktoś powiedzieć w jakim miejscu na saperce mogę znalesc sygnatury lub inne oznaczenia? jeszcze jej nie czyściłem a chciałbym wiedzieć w którym miejscu mam uważać"
Napisano
hmm przypomnialem sobie że kiedys wzgardziłem dwoma łopatkami...leżały na wierzchu a nie w ziemi więc myślałem że współczesne...ale teraz sam niewiem,,,pójde tam jeszcze raz i je wezme jeśli jeszcze są...
Napisano

Na skomplikowanym diagramie przedstawiłem miejsce bicia wytwórcy na polskich saperkach. Prawa strona wewnatrz" saperki.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie