marop Napisano 4 Grudzień 2007 Autor Napisano 4 Grudzień 2007 Witam Proszę o identyfikację tej odznaki....
marop Napisano 4 Grudzień 2007 Autor Napisano 4 Grudzień 2007 Witam Proszę o identyfikację tej odznaki....
marop Napisano 4 Grudzień 2007 Autor Napisano 4 Grudzień 2007 Gdyby na zjęciu były niewidoczne daty, to widnieje na ramionaci 1806-1906.Pozdr....
marop Napisano 4 Grudzień 2007 Autor Napisano 4 Grudzień 2007 Proszę moderatora o przeniesienie tego watku do identyfikacji - trochę namieszałem, przepraszam.
abcd Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Przedmiot stylistyką przypomina odznakę Wołyńskiego Pułku Lejbgwardii,tak samo są monogramy carów Mikołaja I,oraz Aleksandra I,II i III między ramionami krzyża oraz Mikołaja II w środku,a także daty 1806-1906.Jednak wg.rysunku w katalogu odznak pułkowych Rosji Carskiej autorstwa Andolenki odznakę tą powinien stanowić krzyż Virtuti Militari(został przejęty przez Rosjan),a tu widzimy krzyż Maltański.Jakie jest pochodzenie przedmiotu,czy na 100 procent to oryginał?.Niech wypowie się także jakiś forumowy spec od Armii Carskiej,ja jestem amatorem i mogę się mylić.
abcd Napisano 5 Grudzień 2007 Napisano 5 Grudzień 2007 Poprawka po dokładnym sprawdzeniu w katalogu Andolenki ,jest to odznaka 14 Jamburskiego Pułku Ułanów imienia Wielkiej Księżnej Marii Aleksandrowny,pułk wchodził w skład 14 Dywizji Kawalerii,a przed mobilizacją 1914r.stacjonował w Kielcach.
Pytanie
marop
Witam
Proszę o identyfikację tej odznaki....
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.