Skocz do zawartości
  • 0

blaszka kriegsmarine

Gość spacerowicz

Pytanie

Napisano
chodzac z pieskiem po lesie znalazlem niesmiertelnik kriegsmarine: 3 M 5 68 Flum. co oznacza ten kod?
prosze o pomoc. znalazlem go w łeżycach kolo gdyni.pozdrawiam

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moje bicia są 3 M 5 105 Flum. Czy była twoja? więc chyba nie szedłeś z pieskiem :D
Ciekawe czy mam ją od ciebie czy to wtórny obieg, bo mam ją już z 5 lat.
Gdzie je znalazłeś?
Napisano
Niestety Panowie,
Flugmelde to nie żaden obserwator lotniczy. No, chyba, że za takiego uważacie kogoś kto obserwuje samoloty z ziemi.
Flugmeldedienst to służba obserwująca loty samolotów.Przede wszystkim ruchy lotnictwa nieprzyjaciela. Krótko mówiąc gapili sie w niebo ( a na późniejszym etapie wojny w ekrany radarów) a potem przesuwali (znamy to z filmów he he) długimi kijkami samolociki na tablicach.
pozdrawiam wszystkich
A.
Napisano
Ales wymyslil...rozumiem ze chciales cos napisac, niewazne co. To teraz przeczytaj to co napisales i mi odpowiedz:
Jak nazwac osobe obserwujaca loty samolotow z ziemi" bo tak wlasnie napisales???
jankos
Napisano
znalazlem ich tyle w 3 miescie w miejscowosci łezyce. na 100proc. traf byl chyba ponad 5 lat temu.znalazlem ja z niezyjacym poszukiwaczem-legeda z wyspy sobieszewskiej.pozdro - a szczeg. miejsca moge podac ci na meila
Napisano
Witaj Spacerowicz, mam blaszkę z Twojego i Waldka wykopu 3M5 31 Flum. Dostalem ją w 1997 r. Waldek zmarł 10.05.1999.
Czas leci...
Pozdrowienia
Napisano
A. ma całkowicie rację. Tłumaczenie Flugmelde jako obserwacja lotnicza" jest kulawe, bo to oznacza generalnie obserwację ziemi z powietrza, a Flugmeldedienst zajmowało się dokładnie czymś odwrotnym... Znacznie lepiej pasuje tutaj sztuczny twór: obserwator przeciwlotniczy", choć i on nie jest doskonały, jako że kojarzy zadania tego obserwatora jedynie z obserwacją ruchów wrogich samolotów.

Zaś co do długich kijków i przesuwania oznaczeń na stole-mapie, to jest to model angielski. Niemcy stosowali szklane mapy z kolorowymi żarówkami, tzw. Seeburg-Tisch.
Napisano
MUSLIM-mam pytanie jaki masz numer na tej blaszce? jesli od 1 do 186 to mialem przyjemnosc ja znalezc. 3M5 nr Flum.pozdrawiam serdecznie i dziekuje Wam panowie za taki odzew!
Napisano
chodzac z pieskiem po lesie znalazlem niesmiertelnik kriegsmarine: 3 M 5 68 Flum. co oznacza ten kod?
prosze o pomoc. znalazlem go w łeżycach kolo gdyni.pozdrawiam
Napisano
Witam.
J mial racje - chodzi o obserwatora, tutaj masz linka z angielskim tlumaczeniem skrotu
http://www.bcx-iii.com/IG2.htm
...i drugiego z informacja o jednostkach Kriegsmarine
http://www.feldgrau.com/kmsignal.html
Pozdrawiam - jankos.
Napisano
To ja też chyba się wybiorę z pieskiem". A ta funkcja, to nie będzie obserwator lotniczy"??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie