Gość Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 chodzac z pieskiem po lesie znalazlem niesmiertelnik kriegsmarine: 3 M 5 68 Flum. co oznacza ten kod?prosze o pomoc. znalazlem go w łeżycach kolo gdyni.pozdrawiam
muslim Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Moje bicia są 3 M 5 105 Flum. Czy była twoja? więc chyba nie szedłeś z pieskiem :DCiekawe czy mam ją od ciebie czy to wtórny obieg, bo mam ją już z 5 lat.Gdzie je znalazłeś?
A. Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 Niestety Panowie,Flugmelde to nie żaden obserwator lotniczy. No, chyba, że za takiego uważacie kogoś kto obserwuje samoloty z ziemi.Flugmeldedienst to służba obserwująca loty samolotów.Przede wszystkim ruchy lotnictwa nieprzyjaciela. Krótko mówiąc gapili sie w niebo ( a na późniejszym etapie wojny w ekrany radarów) a potem przesuwali (znamy to z filmów he he) długimi kijkami samolociki na tablicach.pozdrawiam wszystkichA.
Gość Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 Ales wymyslil...rozumiem ze chciales cos napisac, niewazne co. To teraz przeczytaj to co napisales i mi odpowiedz:Jak nazwac osobe obserwujaca loty samolotow z ziemi" bo tak wlasnie napisales???jankos
Gość Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 znalazlem ich tyle w 3 miescie w miejscowosci łezyce. na 100proc. traf byl chyba ponad 5 lat temu.znalazlem ja z niezyjacym poszukiwaczem-legeda z wyspy sobieszewskiej.pozdro - a szczeg. miejsca moge podac ci na meila
MTC Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Witaj Spacerowicz, mam blaszkę z Twojego i Waldka wykopu 3M5 31 Flum. Dostalem ją w 1997 r. Waldek zmarł 10.05.1999.Czas leci...Pozdrowienia
muslim Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 Jeśli możesz to napisz od mnie muslim@poczta.onet.plSpacerowicz - Marcin?
beaviso Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 A. ma całkowicie rację. Tłumaczenie Flugmelde jako obserwacja lotnicza" jest kulawe, bo to oznacza generalnie obserwację ziemi z powietrza, a Flugmeldedienst zajmowało się dokładnie czymś odwrotnym... Znacznie lepiej pasuje tutaj sztuczny twór: obserwator przeciwlotniczy", choć i on nie jest doskonały, jako że kojarzy zadania tego obserwatora jedynie z obserwacją ruchów wrogich samolotów.Zaś co do długich kijków i przesuwania oznaczeń na stole-mapie, to jest to model angielski. Niemcy stosowali szklane mapy z kolorowymi żarówkami, tzw. Seeburg-Tisch.
Gość Napisano 20 Styczeń 2004 Napisano 20 Styczeń 2004 MUSLIM-mam pytanie jaki masz numer na tej blaszce? jesli od 1 do 186 to mialem przyjemnosc ja znalezc. 3M5 nr Flum.pozdrawiam serdecznie i dziekuje Wam panowie za taki odzew!
muslim Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 JA mam podobną blaszke tylko z innym numerem Flum, ale 3M5 jaet też i u mnie. Co to może oznaczać?
Gość Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 chodzac z pieskiem po lesie znalazlem niesmiertelnik kriegsmarine: 3 M 5 68 Flum. co oznacza ten kod?prosze o pomoc. znalazlem go w łeżycach kolo gdyni.pozdrawiam
Pioterek Napisano 9 Styczeń 2004 Napisano 9 Styczeń 2004 Flum. - FlugmeldeWiem, że to mało ale zawsze krok do przodu.
Gość Napisano 10 Styczeń 2004 Napisano 10 Styczeń 2004 Witam.J mial racje - chodzi o obserwatora, tutaj masz linka z angielskim tlumaczeniem skrotuhttp://www.bcx-iii.com/IG2.htm...i drugiego z informacja o jednostkach Kriegsmarinehttp://www.feldgrau.com/kmsignal.htmlPozdrawiam - jankos.
muslim Napisano 9 Styczeń 2004 Napisano 9 Styczeń 2004 Też mam podobną blaszke. A czy ktoś wieco to znaczy Flugmelde?
Gość Napisano 9 Styczeń 2004 Napisano 9 Styczeń 2004 To ja też chyba się wybiorę z pieskiem". A ta funkcja, to nie będzie obserwator lotniczy"??
muslim Napisano 9 Styczeń 2004 Napisano 9 Styczeń 2004 Na pewno nie. To raczej obsługa jakiś działek pokładowych.
Pytanie
Gość
prosze o pomoc. znalazlem go w łeżycach kolo gdyni.pozdrawiam
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.