Skocz do zawartości

Tunele pod Kościołem Franciszkanów w Gdyni......(???)

Gość gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Już kilka razy słyszałem opowieści o jakiś tunelach biegnących pod Gdynią. Jeden z takich tuneli biegł rzekomo od Kościoła o.o.Franciszkanów aż na Kępe Redłowską...prawdopodobnie to jak zwykle troche przesadzone ale faktem jest że dość dużo słyszy sie o podziemiach kościoła Franciszkanów...

Może ktoś posiada jakieś informacje na ten temat?
POZDRAWIAM!!!
Napisano
Pewnie przesadzone ale miedzy tym koscialem a kepa redlowska mozna sie natknac na welscia pod ziemie na starych torach kolo urzedu morskiego. Z tego co wiem nikt tam nie wlazil, jest to okolo 300m od dwoch duzych bunkrow. Jednak osobiscie watpie w istnienie tego typu tuneli :P
Napisano
Leszczu!
O jakim urzędzie morskim mówisz? i o jakich bunkrach bo ja nie kojarze żeby po drodze między kościołem a kępa był jakis urząd morski :)
Napisano
Kościół powojenny..........ale tunele niewiadomo! ja nie wiem czy one zostały zbudowane przed budową kościoła czy w trakcie i czy w ogóle cały rzekomy tunel jest zwiazany z kościołem ale ponoć zaczyna sie właśnie pod nim...
Napisano
Przy okzaji Gdyni, to kolega mówił, że kolega mówił ;o)...w każdym razie ojciec kolegi kolegi ( :P ) podobno schodził do jakichś tuneli wejściem z muszli koncertowej. ten ojciec był w Milicji czy coś takiego.. ale to pewnie kolejna legenda...

michał ł
Napisano
Mała pomyłka kierunków :) lol urząd morski jest w drugą strone :) ale tak czy siak kolo urzedu sa zejscia do tuneli :P
Napisano
Hmmm. Tunele pod (lub w okolicy ) muszli koncertowej? Nie wydaje mi się. Muszla jest 3, może 5 metrów npm, musiałyby tam pracować niezłe pompy, żeby ich nie zalało. Przecież to rzut mokrym beretem od plaży miejskiej. A jak budowaki hotel Gdynia" (vis a vis muszli) to w wykopie pod fundamenty pracowały pompy odwadniające ten wykop 24 na dobę.
Napisano
Wracając do tematu Kościoła (wydaje mi sie że tak jak widać hasło tunele pod Gdynia to zbyt rozległy temat :P) myśle że na początku trzeba sie zastanowić i zebrac informacje na temat samego kościoła i tego co sie pod nim znajduje (a znajduje sie napewno)...na pewno wiele jest opowieści o podziemnych przejściach i tunelach pod Gdynią (chociazby ostatnio słyszałem z dośc wiarygodnego zródła że całe centrum Gdyni posiadało piwnice połączone ze sobą siecią solidnych korytarzy...)ale mnie interesuje konkretnie własnie ten rzekomo rozpoczynajacy sie pod Kościołem o.o.Franciszkanów na Wzgórzu!

Pozdrawiam!
Napisano
A....jeszcze jedno! ponoć jakiś czas temu miały miejsce tam jakieś prace (archeologiczno-zabytkowo-konserwacyjno-śmieszne :)), które to niby doprowadziły do zamknięcia częsci podziemi kościoła.....no oczywiści tej z której prowadziła droga do owych tuneli.
Może ktoś o tym słyszał cos więcej?

Jeszcze raz pozdrawiam!
Napisano
Ponoć jest tunel zaczynający się w Kolibkach i prowadzący do katedry oliwskiej, tunel jeszcze z czasów średniowiecza. W jakiejś gazecie czytałem... ale raczej mało prawdopodobne.
Napisano
I nadal nic więcej nie wiemy o tym tunelu który mnie interesuje! jak juz pisałem podejmowanie tematu tuneli w gdyni to strata czasu...nie dojdziemy do żadnych konkretów! gdybym miał zapisać tu wszystkie opowieści na temat tego typu miejsc nie starczyło by pewnie miejsca i nikomu nie chciałoby sie tego pewnie czytać :)

Pozdrawiam!
Gonzo
Napisano
witam,Gdynia-takie mlode miasto a tuneli w nim jak by mialo 750 lat.Ploty,legedy i bajki,ile ich juz naliczyliscie,oczywiscie tuneli?Kilka i jak je budowali?Moze gornikow sprowadzili?Tak sobie mysle,do czego one byly?Moze zajmijmy sie tym co jest,np.co bylo w obecnym U7,wiem garaze MO a wczesniej?Szukac i odkrywac dobra sprawa,ale w naszym miescie jest kilka obiektow jakich przeznaczenia nie znamy,moze kilka opini o nich.Dla autora najciekawszej wypowiedzi mam nagrode,dam namiar na tunel,myslicie ze jaja sobie robie?
Napisano
Mam temat dla mlodych odkrywcow tajemnic Gdyni.Prosze o opinie na temat Marszewa,tylko nie piszcie o szpitalu.Moze tam ktos kopal ,cos ciekaego znalazl ,albo gdzies cos przeczytal.Jestem ciekaw co panowie macie do powiedzenia,jest kilka opini i ciekaw jestem waszego zdania na temat tego obiektu.
Napisano
Witam!

Jeszczw w temacie tuneli. Jakieś 10 lat temu czytałem artykuł chyba w Dzienniku Bałtyckim, w którym napisano, że jakieś wejście do tunelu istniało na zboczu Kamiennej Góry od strony bulwaru. Jak dobrze pamietam, było napisane, że około 1953 r podczas wielkiego oberwania chmury nad Gdynią obsunęła się skarpa od strony morza i zakryła to wejście. Tak przynajmniej było napisane, ale ile w tym prawdy...

pozdrawiam
wilhelm6
Napisano
Jeśli chodzi o Marszewo to pisac można wiele...jedno jest pewne dużo tam jeszcze pamiątek po czasach wojny! nawet do tej pory piszczały warjują w niektórych miejscach nieopodal pozostałości szpitala (jeśli to tak na prawde był szpital bo polemizować też z tym można:)) i okolicach lotniska....Fakt że większość łupów to amunicja albo łuski ale zapewniam że na inne skarby można sie równiez jeszcze gdzieniegdzie natknąć..
Jeśli zas chodzi o tunele u zbocza Kamiennej to już dawno mam to obczajone nie o to chodzi :)

Napisano
Gonzo a kojarzysz te schodki na bulwarze ktore prowadza tylko i wylacznie do skarpy ??? moze jednak cos tam kiedys bylo i faktycznie sie skarpa osunela...
Napisano
Historię tunelu pod kościołem Franciszkanów rozdmuchała kiedyś trójmiejska prasa na podstawie relacji mieszkańców. Niestety było to już conajmniej o 30 lat za późno gdyż ostatnie ślady wejścia do tunelu zniszczono budując drogę i schody obok kościoła.
Na dzień dzisiejszy ten tunel już nie istnieje. Pozostało jedynie kilka jefo fragmentów które albo są zasypywane śmieciami albo stanowią schronienia dla tamtejszych bezdomnych.
Porozmawiajcie z gdańskim PKE , oni też też tego szukali( wraz ze mną zresztą). To samo dotyczy Marszewa - ciekawy tekst był kiedyś na stronie PKE http://www.eksploracja.org.pl
Napisano
Co do kompleksu w Marszewie, to PKE i inni nie odkryli wszystkiego... Jest tam więcej żelbetonowych obiektów, przekonałem się o tym osobiście. Niestety, zanim tego nie zinwentaryzujemy nie mogę podać dokładnej lokalizacji.
Napisano
Jeśli chodzi o Marszewo to na pewno nie wszystko jeszcze zostało odkryte...o Kamiennej Górze też udało mi sie zebrać troche informacji i system tuneli pod nią istniał na prawde...nie wiem jeszcze dokładnie jak on wyglądał i gdzie znajdowały sie weścia...Wspomniane przez Zoola schodki na Kamiennej od stony bulwaru napewno prowadziły do czegoś"..zastanawiam sie jednak czy one nie prowadziły do jakiegos schronu albo czy nie były częścią podziemi sztabu SS-manów (tego przy Sądzie Garnizonowym)! Odrazu nasuwa sie pytanie czy aby całość tuneli pod Kamienną Górą nie była z tym sztabem połączona.Może coś o tym wiecie?

Pozdrawiam!
Gonzo
Napisano
Jeżeli myślimy o tym samym wejściu od strony bulwaru, to jest to schron z dwoma wejściami. Jedno z nich zostało zasypane przez spływające błoto podczas opadów.
Napisano
Piotrek!
mówimy o schodkach które znajdują sie jakies 300 metrów od miejsca o którym mówisz w kierunku Skwerku...są to schody zaczynające sie przy granicy pierwszych drezew na tej samej skarpie co ten własnie bunkier...schody prowadzą do góry, jest ich kilka a potem sie urywają!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie