Kurt Napisano 30 Listopad 2007 Autor Share Napisano 30 Listopad 2007 Pamiętacie pewną powieść Pt. Twierdza”the Keep” samego Francisa Paula Wilsona z 1981.Książka jak dla mnie była jedną z lepszych jeżeli chodzi o przeplatanie się wojny i grozy :DChoć nie można zapominać o Mastertonie.Książka jak już pisałem powstała w 1983 dwa lata później w 1983 wychodzi film o tym samym tytule który pamiętam jak dziś choć w przeciwieństwie do książki nie wywarł już na mnie takiego wrażenia.Krótki opis Druga wojna światowa. Grupa niemieckich żołnierzy wkracza do rumuńskiej wioski, gdzieś w Karpatach. Zatrzymują się w tytułowej twierdzy, dziwnym ogromnym budynku, którego przeznaczenia ani tego kto go wybudował nikt nie zna. Wkrótce żołnierze zaczynają ginąć w tajemniczych okolicznościach. Coś, jakieś pradawne zło zamieszkuje tą fortecę. Film trzyma w napięciu i urzeka swym klimatem. Potęguje go wspaniała muzyka zespołu Tangerine Dream. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 30 Listopad 2007 Share Napisano 30 Listopad 2007 Fajnie, że się pojawiłeś na forum z takimi smaczkami.Nie widziałem tego filmu, ale zaraz zobaczę :)Klimat kojarzy się z Bunkrem" (u nas pod idiotycznym tytułem Bunkier SS"), tyle, że Bunkier" był czysto psychodeliczny, bez nietoperzy i osikowych kołków.A Tangerine Dream kojarzy mi się z soundtrackiem do innego filmu o wampirach Near Dark" (1987) - moim zdaniem jednego z najlepszych filmów o wampirach w ogóle (m.in. dzięki muzyce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 30 Listopad 2007 Autor Share Napisano 30 Listopad 2007 dzięki :Dco do Bunker czy jak kto woli Bunker SS film ma swój urok nie powiem choć jak dla mnie ciekawszy był Dolina cieni Deathwatch z 2002 roku. Wspominając o muzyce w filmach to polecam soundtrack z filmu brotherhood of war czy jak to mówią po polskiemu Braterstwo Broni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.