Skocz do zawartości

Medalik,zawieszka´´z dniem Anioła´´

abcd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak mówi dedykacja w jęz. rosyjskim ten przedmiot podarował 11.07.1908 Sasza dla Olgi Съ днемъ Ангела",co to jest ten dzień Anioła,jakaś swojska nazwa imienin lub urodzin?

Napisano
Znalazłem podobną miedzianą blaszkę, ale przełamaną wzdłuż na pół i bez uszka. Moja sugestia jest taka, iż były to gotowce na których zamawiało się grawerkę. Myślę, że przydałby się tu znawca prawosławia, bo jest to coś w rodzaju szkaplerza. Z jednej strony inicjały AP i z drugiej strony dedykacja
Napisano
po kolei wyrazy
Съ днемъ Ангела (?) dl'ja (?) (?)" rok podpis
odtwórz znaki zapytania" ...

forma tabliczki dedykacyjnej - spotykana...
z prawosławiem - prócz języka, raczej nic wspólnego...

przypuszczenia
Съ днемъ Ангела" - - w dniu Aniołka (np. Oli) ..." zwrot towarzyski emocjonalny
Napisano
Wymiary 3,9/2,5cm.przedmiot noszony był zapewne na łańcuszku,tekst na rewersie˝Съ днемъ Ангела милйя Оля отъ Саши,1908/11 Июля˝.Na awersie inicjały А.П
Napisano
Cóż...moje dwie połówki mają dwa razy większe gabaryty, choć podobieństwo w stylistyce otokowej widzę ogromne.
Wobec tego nie pomogę. Jedyne co mi się kojarzy z takimi gadżetami i nazwą Dień Angela to Walentynki :))))
Napisano
a jednak przeczucie Pokemona było trafne...

moja poprzednia wypowiedź wymaga korekty:
było: forma tabliczki dedykacyjnej - spotykana...
z prawosławiem - prócz języka, raczej nic wspólnego...
winno być:forma tabliczki dedykacyjnej - spotykana...
święto znane w prawosławiu, indywidualne...

i dla potwierdzenia
(św.)Ольга (в крещении Елена) , равноапостольная, великая княгиня Российская Июль 11

День Ангела, называемый также днем тезоименитства или именинами - один из самых важных для православного христианина дней - это день небесного покровителя человека, святого, чье имя дается христианину при крещении.

Как правило, днем Ангела является следующий за днем рождния день памяти святого, чье имя носит христианин. Так например, у Анны, родившейся 20 ноября, день Ангела придется на 3 декабря - следующий за днем рождения днеь, когда вспоминается св. Анна, и ее святой будет св. мц. Анна Персидская.

Нередко родители заранее выбирают для ребенка имя, имея особую любовь к тому или другому святому, тогда день Ангела уже не связан с днем рождения.

Имя святого, чья память следует за Вашем днем рождения определяется по святцам, например по православному календарю.

U nas również, ha, ha.........................

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie