ams Napisano 7 Styczeń 2004 Autor Napisano 7 Styczeń 2004 Witam,Dziś trafiła mi w ręce następująca rzecz - mam nadzieje widoczna na obrazku. Zgodnie z komentarzem właściciela tych butów są to oryginalne niemieckie buty używane przez strażników jednego z oozów koncentracyjnych, w znakomitym stanie (co widać) i bardzo trudne do zdobycia (tego nie wiem...)". Buty mają drewnianą podeszwę i noszą oznakowanie: RBD DANZIG 4515. W zwiazku z tym miałbym do Szanownych Forumowiczów następujące pytanie - czy można (i ew. na jakiej podstawie - rysunki, zdjęcia) stwierdzić, że są to buty autentyczne, niemieckie i kiedy, przez kogo i w jakich okolicznościach ich ewentualnie używano.Liczę na szybką i - jak zwykle - kompetentną odpowiedź.pzdrams
ms Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 zapraszam do dzialu IDENTYFIKACJA - mozliwosc przemieszczenia sie w te strony dzieki podzialowi widocznemu nad forum.
Frozzer Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 sa to standardowe buty wartownize, ze z obozu koncentracyjnego to bzdura, wiekszosc niemcow uzywalo ich na froncie wschodnim i pod koniec wojny. po prostu sa to cieple zimowe byty, zakladane na normalne buty
wu-tang Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 zgadzam sie z frozzerem jest tak jak mowibardzo cenione przez zolnierzy w eksztremalnych warunkach zimy na wschodzie (drewniane podeszwy chronily przez zimnempozdr obergefr. otto_wolf
Kiler Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 Zgadzam sie, ze sa cieple, na zime, nawet na front wschodni ale do biegania w warunkach bojowych raczej sie nie nadaja ze wzgledu na twarda nieelastyczna podeszwe, ktora uniemozliwia badz utrudnia zginanie stopy podczas biegania. A wiec raczej dla wartownikow i zolnierzy, ktorzy nie maja w swej sluzbie zbyt duzo ruchu.Kiler
Gość Napisano 8 Styczeń 2004 Napisano 8 Styczeń 2004 to sa typowe buty wartownicze wehrmachtu.popularne w rosji.idealnie pasuja do wyjscia z dziewczyną...na 40 stopniowy mróz! na pewno to jest produkt oryginalny....ciekawe gdanskie bicia...na dominiku jeden gosc chcial za takie szusy 200 pln-były gorsze od twoich.nie wiem jaka wartosc przedstawiają...pozdrawiam-miłego chodzenia!
Frozzer Napisano 9 Styczeń 2004 Napisano 9 Styczeń 2004 na dominiku jeden chcial 200 a drugi 120 wiec roznie to bywa :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.