tottek Posted November 26, 2007 Author Posted November 26, 2007 Trochę się tego nazbierało. Większośc z ziemi ale nie wszystkie.
martian. Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Ślicznie odczyszczone co niektóre. Jaka metoda.
tottek Posted November 26, 2007 Author Posted November 26, 2007 Nie lubię za mocno ingerowac dlatego preferuję oliwkę z oliwek i dużo cierpliwości. W niektórych jednak przypadkach jedyne wyjście to elektroliza i dokładne płukanie .
janushew Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 Ładniutkie....gratuluję! z jakich okolic? j
tottek Posted November 27, 2007 Author Posted November 27, 2007 Wschodnie tereny kraju, generalnie Lubelszczyzna. Nie będę zbyt dokładny z wiadomych powodów :-).
tottek Posted November 27, 2007 Author Posted November 27, 2007 Trochę muszkietówek, a ta gwintowana nie wiem od czego. Może ktoś z kolegów pomoże?
tottek Posted November 27, 2007 Author Posted November 27, 2007 ...chyba otworzę sklep z ciężarkami dla wędkarzy...swoją drogą okolica obfitująca w szrapnelówki, zaprzestałem dalszego zbierania bo to chyba szkodliwe, wkońcu ołów:-)
f35jsf Posted November 28, 2007 Posted November 28, 2007 Nazbierało się tego troszkę:)))Z jakim sprzętem chodzisz i jak głęboko są fanty??
tottek Posted November 28, 2007 Author Posted November 28, 2007 Sprzęt jest produkowany jak gdyby regionalnie . Jest to wykrywacz VLF - 5 kHz. Tłumienie w gruncie wynosi zaledwie 5%. Przy dyskryminacji wykrywacz traci na czułości tylko od 15 do 20%. Pozwala na szybkie przeszukiwanie terenu....(Nazwa to jedyna w Polsce jadowita jaszczurka :-)) Swoją drogą całkiem przyzwoity sprzęt za niewielkie pieniądze.
Mirkoni Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 kolego tottek...jak robisz elektrolizę????? wolno i z pomiarem prądu, czy yle jak"....I bardzo proszę o fotki jak wygladają po niej przedmioty???Pozdrawiam Mirkoni
tottek Posted December 1, 2007 Author Posted December 1, 2007 Moje zbieractwo to przeważnie drobnica. Elektrolizuję przeważnie monety gdy nie widzę dla nich innego ratunku. Dlatego wystarcza do tego zwykła płaska bateria 4.5 V. Niewielkie naczynie, nasycony roztwór wody z solą, przedmiot czyszczony podpinamy do (-) , do (+) kawałek miedzi (jeżeli oczywiście czyszczony przedmit też jest miedziany). I w zależności od stopnia zanieczyszczeń od 5 do 30 minut gotujemy zupę :-). W ten sposób traktuję monety silnie zalepione i pokryte tak grubą warstwą zielonego nalotu, że jakakolwiek identyfikacja jest niemożliwa.Oto trojak , który jedynie krztałtem przypominał monetę :-)
tottek Posted December 1, 2007 Author Posted December 1, 2007 A to druga stronka. Po elektrolizie długie i naprawdę dokładne płukanie najlepiej pod bieżącą wodą. Po kilku miesiącach moneta pokrywa się ładną brązową panyną. Pozdrawiam!
havir Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 cześć tottek, skopiowałem twoją fotke, bo zauważyłem na niej taką monetkę, zaznaczyłem zielonym kolorem, mam taką, ale moja ma zjedzoną drugą stronę, zapodaj proszę foto i info dot. tej monety, z góry dzięki.
tottek Posted December 1, 2007 Author Posted December 1, 2007 Do havir.3 grosze Księstwo Warszawskie 1813 r. Nakład 1 139 325 szt. średnica 26 mm. , waga 8,6 g, miedż, rant: ornament ozdobny.Moneta dośc często znajdowana w takim stanie jak twoja, czyli jednostronnie zeszlifowana. Ma to prawdopodobnie związek z bardzo popularną na owe czasy grą.
havir Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 dzięki tottek, masz wiedze, czapka z głowy, na ostatnich fotkach piękne, piękne ...........różowe tło !!!!! oczywiście WOGÓLE NIE ZAZDROSZCZĘ !!!!! kurcze pióro...
latający holender Posted December 4, 2007 Posted December 4, 2007 Bardzo popularną na owe czasy grą" Tottek,napisz coś o tej grze ! ,mam właśnie takie rójki" czyste z tyłu,jakby w ogóle nie bite !
czarnykot Posted December 4, 2007 Posted December 4, 2007 Moze pchełki? ;) ja swojego znalazłem pod Szczecinem..... (ciekawe skąd on tam się wziął) pozdrawiam :) http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=465619#465619
kopijnik2 Posted December 4, 2007 Posted December 4, 2007 http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=370606#370848jednostronna (dziwna) gładkość monety...i jeszcze echo takich zabaw można znaleźć W. Katajew Samotny, biały żagiel"... - tylko, że guzikami... - 1905 r.
tottek Posted December 4, 2007 Author Posted December 4, 2007 Sory chłopaki ale dzisiaj Barbary....... a żona Barbara.....i wiecie jak jest... Z resztą chyba kolega kopijnik2 mnie wyręczył! Dzięki kopijnik2! Pozdro!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.