tottek Napisano 26 Listopad 2007 Autor Share Napisano 26 Listopad 2007 Trochę się tego nazbierało. Większośc z ziemi ale nie wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 26 Listopad 2007 Share Napisano 26 Listopad 2007 Ślicznie odczyszczone co niektóre. Jaka metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 26 Listopad 2007 Autor Share Napisano 26 Listopad 2007 Nie lubię za mocno ingerowac dlatego preferuję oliwkę z oliwek i dużo cierpliwości. W niektórych jednak przypadkach jedyne wyjście to elektroliza i dokładne płukanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 26 Listopad 2007 Share Napisano 26 Listopad 2007 Ładniutkie....gratuluję! z jakich okolic? j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Wschodnie tereny kraju, generalnie Lubelszczyzna. Nie będę zbyt dokładny z wiadomych powodów :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Troszeczkę guziorków z różnych epok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Takie różne popierdółki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 KIlka medalików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Szkoda że nie kompletny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Trochę muszkietówek, a ta gwintowana nie wiem od czego. Może ktoś z kolegów pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 ...chyba otworzę sklep z ciężarkami dla wędkarzy...swoją drogą okolica obfitująca w szrapnelówki, zaprzestałem dalszego zbierania bo to chyba szkodliwe, wkońcu ołów:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 Nazbierało się tego troszkę:)))Z jakim sprzętem chodzisz i jak głęboko są fanty?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 28 Listopad 2007 Autor Share Napisano 28 Listopad 2007 Sprzęt jest produkowany jak gdyby regionalnie . Jest to wykrywacz VLF - 5 kHz. Tłumienie w gruncie wynosi zaledwie 5%. Przy dyskryminacji wykrywacz traci na czułości tylko od 15 do 20%. Pozwala na szybkie przeszukiwanie terenu....(Nazwa to jedyna w Polsce jadowita jaszczurka :-)) Swoją drogą całkiem przyzwoity sprzęt za niewielkie pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 1 Grudzień 2007 Share Napisano 1 Grudzień 2007 kolego tottek...jak robisz elektrolizę????? wolno i z pomiarem prądu, czy yle jak"....I bardzo proszę o fotki jak wygladają po niej przedmioty???Pozdrawiam Mirkoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 1 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2007 Moje zbieractwo to przeważnie drobnica. Elektrolizuję przeważnie monety gdy nie widzę dla nich innego ratunku. Dlatego wystarcza do tego zwykła płaska bateria 4.5 V. Niewielkie naczynie, nasycony roztwór wody z solą, przedmiot czyszczony podpinamy do (-) , do (+) kawałek miedzi (jeżeli oczywiście czyszczony przedmit też jest miedziany). I w zależności od stopnia zanieczyszczeń od 5 do 30 minut gotujemy zupę :-). W ten sposób traktuję monety silnie zalepione i pokryte tak grubą warstwą zielonego nalotu, że jakakolwiek identyfikacja jest niemożliwa.Oto trojak , który jedynie krztałtem przypominał monetę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 1 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2007 A to druga stronka. Po elektrolizie długie i naprawdę dokładne płukanie najlepiej pod bieżącą wodą. Po kilku miesiącach moneta pokrywa się ładną brązową panyną. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havir Napisano 1 Grudzień 2007 Share Napisano 1 Grudzień 2007 cześć tottek, skopiowałem twoją fotke, bo zauważyłem na niej taką monetkę, zaznaczyłem zielonym kolorem, mam taką, ale moja ma zjedzoną drugą stronę, zapodaj proszę foto i info dot. tej monety, z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 1 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2007 Do havir.3 grosze Księstwo Warszawskie 1813 r. Nakład 1 139 325 szt. średnica 26 mm. , waga 8,6 g, miedż, rant: ornament ozdobny.Moneta dośc często znajdowana w takim stanie jak twoja, czyli jednostronnie zeszlifowana. Ma to prawdopodobnie związek z bardzo popularną na owe czasy grą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 2 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 2 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2007 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havir Napisano 3 Grudzień 2007 Share Napisano 3 Grudzień 2007 dzięki tottek, masz wiedze, czapka z głowy, na ostatnich fotkach piękne, piękne ...........różowe tło !!!!! oczywiście WOGÓLE NIE ZAZDROSZCZĘ !!!!! kurcze pióro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 4 Grudzień 2007 Share Napisano 4 Grudzień 2007 Bardzo popularną na owe czasy grą" Tottek,napisz coś o tej grze ! ,mam właśnie takie rójki" czyste z tyłu,jakby w ogóle nie bite ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnykot Napisano 4 Grudzień 2007 Share Napisano 4 Grudzień 2007 Moze pchełki? ;) ja swojego znalazłem pod Szczecinem..... (ciekawe skąd on tam się wziął) pozdrawiam :) http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=465619#465619 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Grudzień 2007 Share Napisano 4 Grudzień 2007 http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=370606#370848jednostronna (dziwna) gładkość monety...i jeszcze echo takich zabaw można znaleźć W. Katajew Samotny, biały żagiel"... - tylko, że guzikami... - 1905 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 4 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2007 Sory chłopaki ale dzisiaj Barbary....... a żona Barbara.....i wiecie jak jest... Z resztą chyba kolega kopijnik2 mnie wyręczył! Dzięki kopijnik2! Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.