Skocz do zawartości

Nowe zdjęcia 7TP

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 567
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wyglada na to, ze zle sformuowalem mysl w poprzednim poscie.Nie mialem na mysli nieznanego czolgu, ale raczej nieznane zdjecie;o)
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Na zdjeciach czołgów 7 TP widac czesto brak działka. To jest robota niemców , czy nasi zołnierze mieli czas na wymontowanie działka przed opuszczeniem czołgu ?
Pzdr AK77
Napisano
Często? Ja znam tylko taki jeden czołg (za to na kilku zdjęciach). Biorąc pod uwagę, że takie działko ważyło co najmniej z ćwierć tony, to raczej dość problematyczne zadanie, gdy trzeba opuścić wóz. Zresztą nie wiem czy możliwe do wykonania poza warsztatem. Często natomiast nie ma ckm-u, którego zabranie nie stanowiło pewnie większego problemu. I często brak też hamulca armaty, ale nie wiem czy to był rodzaj dywersji, czy raczej jakiś problem techniczny...
Napisano
I od razu pytanie: widział ktoś zdjęcie 7TP w służbie (także niemieckiej) BEZ hamulca wylotowego armaty?
Jakoś nie kojarzę, ale może przeoczyłem...
Napisano
Jotes,
Nie widzialem.I nie probowalbym tez strzelac.Nawet z mniejszym ladunkiem miotajacym.
CZesto sie zastanawialem, czy to byla proba szybkiego ozbrojenia" czolgu, czy moze dzoalalnosc polskiego chlopstwa?
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Chłopi odpadają. Dużo bardziej przydatne w obejściu dobra" zostawały na czołgach (skrzynki, klapy włazów, koła etc.).

Pzdr,

jotes
Napisano
Tiaaa...Choc musze Ci powiedziec, ze hamulce wylotowe zarowno od niemieckicj, jak i bolszewickich dzial zdarzalo mi sie znajdywac luzem u chlopow.Jednak im sie przydawaly.Latwiej bylo odkrecic niz np. kolo;o)
Grendel
Napisano
Przejrzałem w domu wszelkie zdjęcia 7TP, i nie znalazłem żadnego zdjęcia na którym byłby 7TP bez hamulca w służbie.
Może rzeczywiście była to próba uszkodzenia broni, którą i tak trzeba było zostawić.
Pzdr
Bodziu
Napisano
Na to wygląda. Skoro wydaje się, że była to dość powszechna praktyka, to ciekawe czy np. w jakiś opublikowanych wspomnieniach jest po tym ślad...
Napisano
Ten ostatni 7TP stoi chyba nad jakąś rzeczką lub kanałem. Nie kojarzę z innych zdjęć. Czy jeden z Panzermanów przymierza płaszcz (na kurtkę to nie wygląda) znaleziony w 7TP?
Napisano
Możliwe, że przymierza zdobyczny płaszcz. Zresztą wygląda na to, że Niemcy zatrzymali się przy 7TP, aby go sobie obejrzeć. Również nie kojarzę tego czołgu z innych zdjęć.
Pzdr
Bodziu
Napisano
Oczywiście jak zwykle nie mogę znaleźć tego zdjęcia, więc liczę na Was :-) Zdjęcie od tyłu, tłumik na dole, drzwi" przedziału napędowego z żaluzjami. Wieża zwrócona do tyłu, tak jak na tym zdjęciu. I własnie sprawiał wrażenie, że stoi na jakims nasypie, grobli etc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie