Skocz do zawartości

Spodnie kamuflażowe wermachtu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy ktoś wie gdzie można kupić spodnie kamuflażowe splinter na okres letni?
I kolejne pytanie czy ktoś kupował na tej stronie jakies rzeczy www.militariaonline.com
Napisano
Cześć!

Ja kupowałem M 40 na wspomnianej przez Ciebie stronie.
Czekałem 2 miesiące na zamówienie, myślałem że nie zostanie zrealizowane ale jednak mam swoją bluzę Sturma.

Pozdrawiam!
Napisano
aha a jeśli chodzi o zamawianie z tej strony to jakie są koszty przesyłki i jak wpłacać na konto czy można za pobraniem:)
Napisano
Kolega Nebelwerfer chyba kupował swoją bulzę w sklepie militariaonline.pl , który nie ma nic wspólnego ze sklepem militariaonline.com który jest w Glasgow w Szkocji

Jezelichodzi o militariaonline.pl to mozna za pobraniem i przelewem.
Napisano
jeszcze jedno pytanie do was
czy ktoś kupował ostatnio albo wie jak wyglądają nowe bluzy kamuflażowe splinter i w kamuflazu błotnym rozmytym produkty ze sturma.
Jesli ktoś ma z tymi nowymi produktami w boju zdjęcia to czy możecie je pokazać, bo te zdjęcia które pokażywane śą na allegro lub w slkepie internetowym nie oddajądo końca tych prawdziwych kolorów jakie są widoczne na inscenizacjach.
Napisano
według mnie ostatnie zarowno kurtki oraz kangurki w camo błotnym jak i splinterze od Sturma są OK

Zadowolony jesteś z tej bluzy M-40?

pozdrawiam
Napisano
wracając do tematu kolego ostwind nie było czegoś takiego jak letnie spodnie kamuflażowe WH i to w splinterze

steingrau, feldgrau - sukno ew. drelich, zimowe ocieplane białe, szare, w splinterze

spodni letnich w camo używały tylko i wyłącznie oddziały elektryków, ew. spadochroniarze

reszta to współczesne wariacje, ponadto podany przez Ciebie sklep nie sprzedaje tego typu spodni w replikach z IIWW

pozdrawiam
Napisano
aha dziękuję za uświadomienie mnie w tej sprawie, zmyliło mnie jedno zdjęcie na którym jeden z inscenizantów miał spodnie w kolorze splinter i bardzo się zdziwiłem widząc to, dlatego zadałem wam takie pytanie o spodnie, bo wiem zę zołnierze luftwaffe posiadali takie umundurowanie , jeszcze zależy jakie to były jednostki .Jak znajdę to zdjęcie to wrzucę je na forum.
Natomiast jeśli chodzi o zimowe spodnie to wiem ze takowe są:))) i tu się przynajmniej nie mylę.
Napisano
Ja bym się tak nie upierał, że takich spodni dla Wehrmachtu w ogóle nie było – owszem występowały one rzadko, gdyż większość z nich, jeżeli nie wszystkie, produkowane były w warunkach polowych m.in. z płacht namiotowych (odsyłam do często na tym forum cytowanej książki „German uniforms 1939 – 1945).
W powyższej książce prezentowane są zdjęcia oryginalnych spodni kamuflażowych i w kamuflażu geometrycznym i błotnym. Po za tym postaram się poszukać zdjęć dokumentalnych żołnierzy w takich spodniach w sowim archiwum.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
ajaja Hindus ;)) napisałem, że w WH a nie wogóle a to różnica.

jeśli kolega chce dobrze zacząć reeancing to niech zacznie od reguł, stąd taka moja podpowiedź by na darmo pieniędzy na wynalazki nie marnotrawił.

a co do książki jak się nie mylę większość fotek tego wydawnictwa jest robiona współcześnie przez modeli etc, i tylko Bóg i autor wiedzą co jest prawdą a co interpretacją autora przy dowolnym łączeniu elementów wyposażenia, z tym był bym ostrożny i amerykanom nie za bardzo w to wierzę ;)
Napisano
A ja właśnie piszę, że w WH takie spodnie były wykorzystywane.
Akurat książka, na którą się powołuję jest autorstwa jednego z bardziej znanych francuskich kolekcjonerów. Nie upieram się przy autentyczności wszystkich prezentowanych w niej przedmiotów. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że niemieckie dowództwo przywiązywało istotne znaczenie do skutecznego maskowania pojedynczego żołnierza w warunkach polowych i dopuszczało bardzo nieregulaminowe rozwiązania w tej dziedzinie. W tym również spodnie szyte z materiałów kamuflażowych (w tym i płacht namiotowych).

Inna sprawa, że rzeczywiście było to rozwiązanie doraźne i rzadko spotykane. W związku z tym do celów rekonstrukcyjnych nie bardzo się nadające. Chyba, że chcemy odtwarzać konkretną jednostkę, która spodnie takie wykorzystywała i jest na potwierdzenie tego dokumentacja fotograficzna.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
cała i święta racja.
Hindus stawiam Ci półliterka świetnej nalewki przy najbliższym spotkaniu za fotkę z wojny na której będzie na 100% wiadomo, że człek w spodzianach w splinterze jest z jednostki WH ;)

tak w ramach integracji :)) pozdrawiam

(oczywiście fotkę na forum)
Napisano
Ja mogę ? ;)

http://www.angelfire.com/tn3/luftwaffefeld/photos/File0001.jpg

Żołnierze z Dywizji HG, którzy, jak cała Luftwaffe należeli do Wehrmachtu (podobnie jak Heer i Kriegsmarine ;) )
Napisano
No to ja już nie wiem komu mam wieżyć , nawet sobie już nie wieże czy dobrze widziałem czy oczy mnie kłamią:)
Prosze o sprostowanie w związku ze spodniami splinter na okres leti, czy takie były?

A tutaj daje wam stronkę na której mamy zołnierza na inscenizacji w takich splinterkach:)http://www.sbg1.mistral.co.uk/sbg2/dsc_0498b.html
Napisano
nie czytasz kiler p dokładnie tego co się pisze co nie ulega kwestii ze przy okazji i Tobie skapnie z rogu obfitości za dobre chęci,

mówię o typowym żołnierzu WH a nie co nosili kotwice i lotnicze gapy
Napisano
ostwind ja napisałem elektrycy co znaczy SS jak chcesz odtwarzać taki rodzaj wojska to noś co chcesz dla normalnego WH nie. ludziska czytać dokładnie :))
Napisano
A ja nie wiedziałem ze elektrycy w twoim znaczeni Viktorze to SS.Trzeby było mi to wytłumaczyć albo zaznaczyć ze to SS.
Mi chodziłe o spodnie dla zołnierzy Heer a nie SS Ani też dla Luftwaffe.
Napisano

Victor – ponieważ chęć spróbowania Twojej nalewki była silniejsza niż wrodzone lenistwo, zacisnąłem zęby i przetrząsnąłem swoje archiwum w poszukiwaniu zdjęcia spełniającego Twoje kryteria.

Ty decydujesz czy ono rzeczywiście odpowiada Twoim oczekiwaniom i przede wszystkim czy będę miał szansę spróbować Twojej nalewki!

Foto: żołnierze jednostki pancernej WH – Normandia 1944

Pozdrawiam
Hindus

Napisano
Prywatne fantazje właścicieli.

Co do spodni camo, to pewnie były lżejsze od sukiennych i przewiewniejsze w letnie dni. Dlaczego by więc nie nosić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie