Skocz do zawartości
  • 0

ułani

zancus

Pytanie

Napisano

jest to szwadron 9 pułku strzelców konnych z Grajewa służba zasadnicza. Zdjęcie z lata 1935 lub 1936. Proszę o potwierdzenie posiadania przez żołnierzy karabinków Mannlicher M95 i austriackich ładownic. Co ciekawe na żadnej furażerce nie ma orła. Czy ktoś może mi wyjaśnić czemu oddział zawdzięcza tę ciekawą kolorystykę mundurów? Dziękuję

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jest to szwadron 9 pułku strzelców konnych z Grajewa służba zasadnicza. Zdjęcie z lata 1935 lub 1936. Proszę o potwierdzenie posiadania przez żołnierzy karabinków Mannlicher M95 i austriackich ładownic. Co ciekawe na żadnej furażerce nie ma orła. Czy ktoś może mi wyjaśnić czemu oddział zawdzięcza tę ciekawą kolorystykę mundurów? Dziękuję

Napisano
Wg posiadanych przeze mnie danych w 1935 czy 1936 jest to mało prawdopodobne.
Od XI 1928 9 psk miał na stanie 904 szt. kbk. wz. 98 (P.F.K.) kraj., wcześniej były na stanie głównie kbk. ros. wz. 91/98/25, które we IX 1928 zostały przekazane do Szwadronu Zapasowego w miejsce Manlicher-ów, a więc po tym terminie raczej ich już nie powinno być.
W przypadku ładownic jedyne, co mogę potwierdzić, to fakt iż w 1928 r. na stanie pułku były ładownice: pojedyncze austr. (do XII), podwójne austr. i potrójne niem.
Niestety jak na razie nie mam zrobionych wypisów z rozkazów pułkowych z lat 30-stych, więc ciężko wnioskować.
Jeżeli chodzi o kolor bluz, to są to moim zdaniem bluzy drelichowe, które się spierały" stąd różnica w kolorze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie