$pier$ Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 Witam !Potrzebuję zdjęć, opisów i wszelkich informacji na temat tego motocykla.Posiadam taki motorek i mam zamiar go odrestaurować.Jednak nie wiem w jakich dywizjach służył i jakie posiadał oznaczenia.
Catadero Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 http://www.nsu.motocykle.org/modele/125-201_zdb/text.htmZobacz,jakie to proste.Nie trzeba od razu wołać pomocy.
$pier$ Napisano 17 Listopad 2007 Autor Napisano 17 Listopad 2007 Panie Catadero, nie bądz pan taki mądry...Przejrzałem całą przeglądarkę i nic mnie już nie zaskakuje...Nastawiłem się bardziej na informacje lub zdjęcia pochodzące z prywatnych kolekcji.
kopijnik2 Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 jak tak dalej będziesz jechał" to wątek może się zakończyć na tym poście...
Catadero Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Cytat--Potrzebuję zdjęć, opisów i wszelkich informacji na temat tego motocykla"Nie było mowy o tym,że już coś masz,skoro potrzebujesz wszelkich informacji".Wystarczyło napisać to:Nastawiłem się bardziej na informacje lub zdjęcia pochodzące z prywatnych kolekcji."A skoro podpieram się w tym poście cytatami...obacz,jakie to proste."Pozdr.C.
Spiker Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 W jakim zakresie (ale konkretnie) potrzebujesz pomocy? Czy masz już katalogi cześci i instrukcje obsługi (było kilka w zależności od rocznika i modelu ZD/ZDB)? Mogą być w wersji elektronicznej (pdf)? Czy ilość zdjęć w galerii na stronie www.nsu.motocykle.org jeszcze Cię nie zadowala? Ośmielę się więc twierdzić, że takim przypadku trudno Ci będzie znaleźć w jednym miejscu wiecej lepszych fotek tego modelu w całych aktualnych zasobach Internetu ... a penetruję je pod kątem motocykli NSU od kilku lat ;). Conieco informacji znajdziesz tylko na niektórych stronach niemieckich. Czasami da się znaleźć jakąś frontową fotkę na aukcjach e-baya, czasami ktoś wystawi jakieś cześci lub motocykl do sprzedania i z fotek zamieszczonych w opisie aukcji też można skorzystać.Zachęcam do zasubskrybowania polskojęzycznej listy mailingowej NSU - jest tam już ponad 60-ciu miłośników tych motocykli, spośród których kilku ma model ZD/ZDB (szczegóły w dziale Forum" poprzednio podanej strony).Widzę, ze interesuje Cię wersja WH. Tak, Wehrmacht używał pewnej ilości tych dwusuwowych małolitrażowych motocykli, lecz nie można na pewno powiedzieć, że masowo. O wiele więcej było chociażby spokrewnionego z ZD/ZDB modelu 251 OS WH. Osobiście uważam, że poza nielicznymi czysto wojskowymi motocyklami (BMW R-75, Zundapp KS-750) większośc pozostałych motocykli o wiele lepiej wygląda w barwach cywilnych. A ZD/ZDB na pewno ...Jeśli jednak koniecznie zapragniesz mieć ZD/ZDB w kolorze feldgrau czy innym typowym dla Wehrmachtu to nie popełnisz błędu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.