Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja obrazów

soprano_op

Pytanie

Napisano

Witam!Podczas sprzątania piwnicy w mojej XIX wiecznej kamienicy,zrywając ocieplenie ścian znalazłem trzy obrazy.Olej na płótnie,wymiary 141 cm x 51 cm.Były w ramach, które niestety rozleciały się w palcach.Przedstawiam dwa z nich ponieważ ten trzeci jest w stanie agonalnym.Następne fotki będą dzielić obrazy na dwie części,ponieważ mój aparat tak dużego obrazu nie uchwyci.Proszę o informacje o autorze obrazów.Przypuszczam,że tematem obrazów są bajki;Jaś i Małgosia oraz Kopciuszek.Trzeci przedstawia Czerwonego kapturka.Proszę o wszelkie informacje i sugestie.Z góry dziękuję!

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I raczej ciężko Ci będzie. Powinien się nimi zając specjalista od konserwacji. Piękne znalezisko, ale uważam, że wyceny prawdziwej nikt tu nie dokona. Wchodzimy już w historie sztuki, a to zupełnie inna dziedzina niż wszystkie na tym forum ;)
Napisano
Dziękuję za podpowiedź Widd39.Pozostaje jednak pytanie,czy inwestycja w konserwację tych obrazów ma sens.Gdybym był przy kasie" zainwestował bym bez namysłu,jednak mnie na to nie stać.Pozostanie obecnie wizyta u kogoś kto się na tym zna.Chciałbym obecnie uzyskać jakieś informacje na temat autora tych obrazów,w necie niczego nie znalazłem,nazwisko wydaje się francuskie.Jeżeli ktoś posiada jakąś wiedzę proszę o informacje.Pozdrawiam!
Napisano
Spróbuj iść z fotkami, albo z całym obrazem do jakiejś dessy w twojej okolicy, albo do galerii sztuki. Może w takich miejscach Ci pomogą.
Napisano

Witam!Podczas sprzątania piwnicy w mojej XIX wiecznej kamienicy,zrywając ocieplenie ścian znalazłem trzy obrazy.Olej na płótnie,wymiary 141 cm x 51 cm.Były w ramach, które niestety rozleciały się w palcach.Przedstawiam dwa z nich ponieważ ten trzeci jest w stanie agonalnym.Następne fotki będą dzielić obrazy na dwie części,ponieważ mój aparat tak dużego obrazu nie uchwyci.Proszę o informacje o autorze obrazów.Przypuszczam,że tematem obrazów są bajki;Jaś i Małgosia oraz Kopciuszek.Trzeci przedstawia Czerwonego kapturka.Proszę o wszelkie informacje i sugestie.Z góry dziękuję!

Napisano
Tak też zrobię.W sieci znalazłem jedynie taką stronkę
http://www.karmel.pl/historia/carmelo24.html
cyt.Klasztor w Avinionie z XIV w. obecnie jako parafialny posiada malowidła znakomitych malarzy: Nicolasa Mignard, Guillaumme Greve, Guillaumme Ernesta Greve, Pierre Parrocela, Philippe Sauvana"
Może to jakiś potomek?Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie