Arbi1000 Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 Tę monetę czyściłem w roztworze soli kuchennej.Leżała w naczyniu na pomiętej folii aluminiowej (ktoś na tym forum zaproponował taką metodę). Rezultat widać na następnym zdjęciu.Nie wim czy jest to właściwy efekt.Wydaje mi się, że monetka zrobiła się lekko różowa.Może to wpływ miedzi w tym stopie?Następne 10 gr spróbuję wyczyścić w Argentum", które dzisiaj kupiłem i porównam wyniki.
Arbi1000 Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 Metoda z wykorzystaniem Argentum" jest błyskawiczna więc też ją wykonałem.Moneta wyczyszczona, nie jest tak różowa jak poprzednia.Parę tych 10-ciogroszówek wykopałem w tym roku to jeszcze trochę poeksperymentuję.
bryktygrysek73 Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 arbi100opisz krok po kroku tą metodę z roztworem solidzieki
Arbi1000 Napisano 17 Listopad 2007 Autor Napisano 17 Listopad 2007 Jak czyściłem srebrne 10 gr. w solance.Naczynie plastikowe.Na spód włożyłem kawałek folii aluminiowej.Na tę pomarszczoną folię położyłem monetę.Całość zalałem wodą z rozpuszczoną w niej solą kuchenną.(na 1 szklankę wody dwie czubate lyżeczki soli).Monetę kilka razy (chyba 4) w czasie tego procesu wyjmowałem i przemywałem w palcach z wykorzystaniem mydła i wody.Po ok. 24 godzinach, monetę dokładnie opłukałem z solanki i dalej czyściłem w wodzie miękką szczoteczką do zębów i mydłem.Myślę, że można ten proces skrócić.
bruner0 Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Arbi, ten sam sposób tylko zamiast soli zastosuj sodę spożywczą.Ja sypię ok. połowę opakowania na szklankę wody zalewam wrzątkiem i zawijam w foli,przykrywam talerzykiem żeby za szybko się nie studziło.
Arbi1000 Napisano 17 Listopad 2007 Autor Napisano 17 Listopad 2007 Bruner0, i jak długo trzymasz w tm monetkę.Pół opakowania sody tzn. ile wagowo?
bruner0 Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 nie wiem ile jest w tej torebeczce 10g?ten przepis dostałem od ciotki do czyszczenia srebrnego łańcuszka(stosuje i do monet).mocze aż wystygnie ,potem sprawdzam jak efekt słaby to mocze dalej3-4godz.jeśli nie pomaga powtarzam od początku2.przepis to mocze w soku z świeżo wyciśniętej cytryny(foto)słabo widać ,odbiło się światło skanera ,moneta rzekł bym w stanie menniczym
Arbi1000 Napisano 18 Listopad 2007 Autor Napisano 18 Listopad 2007 Teraz spróbowałem metody z sokiem cytrynowym.Trzymałem w nim motetkę ok. 1 godziny(bo zapomniałem).Chyba nie potrzeba tak długo, bo kiedy ją wyjąłem, to zanieczyszczenia schodziły już w palcach.Wystarczyło tylko opłukać.
Arbi1000 Napisano 18 Listopad 2007 Autor Napisano 18 Listopad 2007 Efekt chyba nie jest zły.Jeszcze spróbuję sposobu z sodą.
Szwecja Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 wszystkie sposoby są niezłe ale najbardziej podoba mi się ta moneta po cytrynce.
Arbi1000 Napisano 18 Listopad 2007 Autor Napisano 18 Listopad 2007 Szwecja,ja też jestem tego zdania.Zdjęcie nie oddaje tego w pełni, ale monetka naprawdę wygląda jak nowa.Mimo to, spróbuję jeszcze z sodą.
bruner0 Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 chciał bym jeszcze przestrzec,bo niektóre srebrne monety mające w sobie więcej miedzi mogą się zaczerwienić,bynajmniej nie ze wstydu .tak zepsułem grosz Zygmusia III,ale grosz ryski wyszedł rewelacyjnie,mimo że słabo czytelny
bruner0 Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 zapomniałem dodać,że czasami w cytrynie mocze i całą dobęjeśli moneta się paliła (paliła się łąka lub pole)zostanie na niej czarna patyna tu i cytryna nie pomoże :(
suchy ss Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 takze uzywam metody z cytrynka do sreberek;]bardzo dobra metoda!
cplstahl Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 A czy kwasek cytrynowy podziała tak samo jak sok z cytryny?
bruner0 Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 nie wiem ,nigdy nie stosowałem,ale myślę że w kwasku jest zadana jakaś chemia,a cytryna jest naturalnym środkiem
Sv Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Jeżeli chodzi o kwasek, to na pewno problem polega na ustaleniu proporcji ilości kwasku do ilości wody w kt. go rozpuścimy. Za duże stężenie zaszkodzi monecie.Sv
neszna Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Takie słabe stopy to tylko i wyłącznie kwasek sztuczny albo naturalny,nie dosyć,że czyści to jeszcze wybiela-rozjaśnia.Natomiast do dobrych stopów np.próba 750 wzwyż tylko i wyłącznie amoniak,który nie żre srebra więc się nie bać.Dodam,że niektórzy jubilerzy bez obawy czyszczą srebrną biżuterię właśnie w kwasku.Proces będzie ok.20-sto minutowy jeśli kwasek rozcieńczycie z wrzątkiem.Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.