Skocz do zawartości

Czyszczenie sreberka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tę monetę czyściłem w roztworze soli kuchennej.Leżała w naczyniu na pomiętej folii aluminiowej (ktoś na tym forum zaproponował taką metodę). Rezultat widać na następnym zdjęciu.Nie wim czy jest to właściwy efekt.Wydaje mi się, że monetka zrobiła się lekko różowa.Może to wpływ miedzi w tym stopie?
Następne 10 gr spróbuję wyczyścić w Argentum", które dzisiaj kupiłem i porównam wyniki.

Napisano

Metoda z wykorzystaniem Argentum" jest błyskawiczna więc też ją wykonałem.Moneta wyczyszczona, nie jest tak różowa jak poprzednia.Parę tych 10-ciogroszówek wykopałem w tym roku to jeszcze trochę poeksperymentuję.

Napisano

Jak czyściłem srebrne 10 gr. w solance.

Naczynie plastikowe.
Na spód włożyłem kawałek folii aluminiowej.
Na tę pomarszczoną folię położyłem monetę.
Całość zalałem wodą z rozpuszczoną w niej solą kuchenną.
(na 1 szklankę wody dwie czubate lyżeczki soli).
Monetę kilka razy (chyba 4) w czasie tego procesu wyjmowałem i przemywałem w palcach z wykorzystaniem mydła i wody.
Po ok. 24 godzinach, monetę dokładnie opłukałem z solanki i dalej czyściłem w wodzie miękką szczoteczką do zębów i mydłem.
Myślę, że można ten proces skrócić.

Napisano
Arbi, ten sam sposób tylko zamiast soli zastosuj sodę spożywczą.Ja sypię ok. połowę opakowania na szklankę wody zalewam wrzątkiem i zawijam w foli,przykrywam talerzykiem żeby za szybko się nie studziło.
Napisano

nie wiem ile jest w tej torebeczce 10g?ten przepis dostałem od ciotki do czyszczenia srebrnego łańcuszka(stosuje i do monet).mocze aż wystygnie ,potem sprawdzam jak efekt słaby to mocze dalej3-4godz.jeśli nie pomaga powtarzam od początku
2.przepis to mocze w soku z świeżo wyciśniętej cytryny(foto)słabo widać ,odbiło się światło skanera ,moneta rzekł bym w stanie menniczym

Napisano

Teraz spróbowałem metody z sokiem cytrynowym.
Trzymałem w nim motetkę ok. 1 godziny(bo zapomniałem).
Chyba nie potrzeba tak długo, bo kiedy ją wyjąłem, to zanieczyszczenia schodziły już w palcach.Wystarczyło tylko opłukać.

Napisano
Szwecja,ja też jestem tego zdania.
Zdjęcie nie oddaje tego w pełni, ale monetka naprawdę wygląda jak nowa.
Mimo to, spróbuję jeszcze z sodą.
Napisano
chciał bym jeszcze przestrzec,bo niektóre srebrne monety mające w sobie więcej miedzi mogą się zaczerwienić,bynajmniej nie ze wstydu .tak zepsułem grosz Zygmusia III,ale grosz ryski wyszedł rewelacyjnie,mimo że słabo czytelny
Napisano
zapomniałem dodać,że czasami w cytrynie mocze i całą dobę
jeśli moneta się paliła (paliła się łąka lub pole)zostanie na niej czarna patyna tu i cytryna nie pomoże :(
Napisano
Jeżeli chodzi o kwasek, to na pewno problem polega na ustaleniu proporcji ilości kwasku do ilości wody w kt. go rozpuścimy.
Za duże stężenie zaszkodzi monecie.
Sv
Napisano
Takie słabe stopy to tylko i wyłącznie kwasek sztuczny albo naturalny,nie dosyć,że czyści to jeszcze wybiela-rozjaśnia.Natomiast do dobrych stopów np.próba 750 wzwyż tylko i wyłącznie amoniak,który nie żre srebra więc się nie bać.Dodam,że niektórzy jubilerzy bez obawy czyszczą srebrną biżuterię właśnie w kwasku.Proces będzie ok.20-sto minutowy jeśli kwasek rozcieńczycie z wrzątkiem.Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie