Skocz do zawartości

Wodnik do polskiego browninga wz.30

skolcio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zajmuję się teraz konserwacją powyższego wodnika. Wyczyściłem go już szczotką z rdzy. Mam jednak pewien problem, otóż nie mogę odkręcić nakrętki i kranika żeby go przeczyścić. Macie jakieś sugestie jak to zrobić?

Pozdr.

Generalnie do zapieczonych śrub potrzebny jest dobry klucz. Powtarzam DOBRY. Mocny i nie poddający się niesfornym śrubom. Możesz poprobować bardziej inwazyjnych metod w stylu pukania młotkiem w złośliwą śrubę. No i oczywiście musisz przygotować się na to, że po prostu bez zniszczenia nie da się tego odkręcić. Miałem taką sytuację. Dwie śruby, 60 lat w ziemi, jedna poszła, drugą nie. Dwa dni walczyłem sam ze sobą w końcu postanowiłem ją rozwiercić (zniszczyć). Na szczęście w moim przypadku okazało się to trafnym wyborem.
Podsumowując:
1. dużo WD40 (może pomocz troszkę dłużej);
2. dobry klucz z metrową (może dłuższą) przedłużką;
3. dobrze zacumowany wodnik, coby go nie połamac\\pognieśc podczas demontażu kranika;
4. ewentualnie podczas napierania na śrubę kluczem, pukać młotkiem w górę kranika (oczywiście do takiej akcji potrzeba co najmniej dwóch osób:)))

Na koniec zalecam maksymalną rozwagę, miarkowanie siły oraz ciągłą obserwację przedmiotu poddawanego takim zabiegom. Metoda ryzykowna i sam musisz podjąć decyzję.
Pozdrawiam f35jsf.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie