MrSmith Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Miedziana. Węższa krawędz ma ok. 10cm , szersza ok.13 cm i 4,8cm wysokości.Napisy:T PA 20ф TO 80фСЪДЛЕЦЪ волынцEВAршaвA – ш.B." ?
ORZECHOPCJA Napisano 26 Październik 2014 Napisano 26 Październik 2014 Witam. otóż ostatnio tak na spontanie połaziłem w okolicznym lasku Warszawa miedzy Międzylesiem a Starą Miłosna niedaleko linij tramwaju konnego i natknąłem się na taką blaszkę a jej odłamany niewielki kawałek niestety został (wiem gdzie i go poszukam) Blaszka jest mosiężna w około cynowana mam kształt trapezoidalny i nagięty jak by była do czegoś okrągłego przymocowana (jakaś rura butelka albo coś)litery wytłoczone poprawiłem ołówkiem dla lepszego odczytania napisu z mojego znawstwa jerzyka rosyjskiego jet to napis TRAWNIKI WARSZAWA. Ale skąd takie coś w lesie od czego to mogło być i co to w ogóle jest ?????Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadkowej blaszki :)
kopijnik2 Napisano 26 Październik 2014 Napisano 26 Październik 2014 gdybyś nie zrozumiał powyższych wpisów:Wieś zaopatrywała w mleko stałych odbiorców w Warszawie.Systematycznie wysyłano bańki mleka na stałe adresyTabliczki zawierały informacje o adresach w obie stronymocowane były na bańkach poniżej wlewu.
seroczyn Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Pragnę jeszcze nadmienić, że mleko pochodziło także z majątku Seroczyn. Gdzie właściciel hodował ponad 100! krów.Należał od do spółdzielni. Mleko codziennie było dowożone końmi do stacji Mrozy a następnie koleją do Warszawy. Hodowca krów dostawał wiele nagród za swoje okazy" w tym złote na targach rolniczych w Poznaniu a jego ojciec w Petersburgu! Gospodarstwo uchodziło za przykład na cały kraj... (więcej w literaturze) (zdjęcie tego wozu na mojej stronie) napisy na bańce B i H Wernerzymaj. Seroczyn-Nowiny
kopijnik2 Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 nie wiem... ale:Werner jak najbardziej pasuje do Nadświdrzańskiej...zrób foto bańki...
seroczyn Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Szczerze mówiąc to liczyłem, że ty masz...Wiem o jednej osobie co je ma. Kiedyś pojawiła się nawet na allegro.
kopijnik2 Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 pojawił się trzeci nominał... o tylu wiem.
MrSmith Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Miedziana. Węższa krawędz ma ok. 10cm , szersza ok.13 cm i 4,8cm wysokości.Napisy:T PA 20ф TO 80фСЪДЛЕЦЪ волынцEВAршaвA – ш.B." ?
seroczyn Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 Marcin zapraszam do współpracy min. na temat bitwy...
kopijnik2 Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 a gdzie ją znalazłeś?... i to dokładnie - gdzie?
Mirkoni Napisano 14 Listopad 2007 Napisano 14 Listopad 2007 pewnie na terenie obozu jenieckiego pod Siedlcami :-0:-0:-)
MrSmith Napisano 14 Listopad 2007 Autor Napisano 14 Listopad 2007 Ze 2 metry za rowem przy dość uczęszczanej asfaltowej drodze. (ok. 600 m od torów jeżeli to może mieć znaczenie).Powiat Mińsk Maz.
Pytanie
MrSmith
Miedziana.
Węższa krawędz ma ok. 10cm , szersza ok.13 cm i 4,8cm wysokości.
Napisy:
T PA 20ф TO 80ф
СЪДЛЕЦЪ волынцE
ВAршaвA – ш.B."
?
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.