Skocz do zawartości
  • 0

Zasobnik, skrzynia na amunicje kal ok. 76 mm?

leman05

Pytanie

Napisano

Witam.
Proszę o ID. Interesuja mnie odpowiedzi na pytania:
1. Jak kraj?
2. Co to za amunicja?
3. Zdjęcia podobnych skrzynek z epoki.
4. Zdjęcia z czego to strzlana a najlepiej linki.
5. wszystko co pomoże mi zrekonstrułować takowa skrzynie bo jest w opłakanym stanie.
Jak ktoś jest w posiadaniu podobnej skrzyni równiez proszę o informację (może sie dogadamy) - leman@wp.pl
PS.
Łuska kal. 76 mm
Dlugość łuski - 385 mm

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ZiS-3 to wynalazek z 42 roku. Łucha wygląda na typową rosyjską łuchę do armaty 76,2 z tym, że wyprodukowaną ją w Austrii w Berndorfer Metallwarenfabrik w Berndorfie w 1905 roku (prawdopodobnie tak jak w przypadku Mosinów z biciami DM, X, B była to amunicja zakupiona przez Rosjan podczas wojny Rosyjsko-Japońskiej).
Napisano

Tak sobie kombinuję:
jeżeli amunicja jest z 1905 roku to może być do armaty dywizyjnej wz.1902. A jeżeli jest do armaty wz.1902 to może ta skrzynka to cześć skrzyni nabojowej"

Napisano
Tak oczywiście macie rację. Nie tylko zis-3 strzelał tym kalibrem. Bije się w piersi:))))
76,2 mm armata dywizyjna wz. 1902
76,2 mm armata pułkowa wz. 1927
Może to skrzynka, tudzież amunicja do którejś z tych armat.
Napisano
mam prośbe do f35jsf - możesz mi przesłać te fotki o większej rozdzielczosci (jeśli takowe masz).
A skrzynia leżała 20 cm po ziemia na ścieszce przez którą przez przypadek przechodziem. Myślałem że to śmieć ale zdecydowałem się kopać.
pozdrawiam
Napisano

Witam.
Proszę o ID. Interesuja mnie odpowiedzi na pytania:
1. Jak kraj?
2. Co to za amunicja?
3. Zdjęcia podobnych skrzynek z epoki.
4. Zdjęcia z czego to strzlana a najlepiej linki.
5. wszystko co pomoże mi zrekonstrułować takowa skrzynie bo jest w opłakanym stanie.
Jak ktoś jest w posiadaniu podobnej skrzyni równiez proszę o informację (może sie dogadamy) - leman@wp.pl
PS.
Łuska kal. 76 mm
Dlugość łuski - 385 mm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie