Gość Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Do Jotki. Co to za głupi zwyczaj wypytywać ludzi na forum ? Szukasz informacji i frajerów ? Sam daj coś , od siebie, jak takiś mądry. Poszukiwacze aby coś znaleść muszą się natrudzić. Ty zachowójesz się jak dzieńńikarz z TV, szukasz na forum nowych tematów i prowokujesz dyskusje. Jak jesteś redaktrorem, czy dzieńńikarzem to zapisz się do biblioteki. Jak coś masz to sam napisz, wtedy może ktoś Ci odpowie.
Gość Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Hmmm nie wiadomo czy wierzyć p.Siorkowi,zdaje mi sie ze przez najblizsze 20 lat zadnej fabryki nikt nie odnajdzie a w szczegolnowsci w Lubiarzu,takie jest moje zdanie.Pozdrawiam Bunkry Dla Bunkrowców :)
kudi Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 a mi sie wydawalo ze forum jest od tego zeby pytac i dyskutowac. jestes Zenek straznikiem" tajemnic?? :)pzodrrobert_kudelski
past Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 bunkry zrównane z wałem - to zwykłe małe dwuizbowe bunkry broniące wejścia do portu - niestety jakiś >!#$~@$% zasypał . chyba to były jedne z ostatnich w okolicy tak zachowanych. Nie mówiąc już o pięknych bunkrach na moście w Lubiążu które zniszczono przy remoncie. Niestety niewiele zostało takich zabytków w tej okolicy. Co do Malczyc to ciekawa miejscowość . Na pewno nie było tam szpitala podziemnego -- sprawdziem przy początkach mojej kariery poszukiwacza. Ale port i fabryki to inna bajka.
necroskop Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Witam!To fakt, przyczółki mostowe na Odrze w Lubiążu to już historia. ciekawi mnie czy ktoś wychaczył płyte pancerną z wartowni?Pozdrawiam Marek
herring Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 Czołem,Necroskop - fajna fotka!! Masz może więcej z tego mostu? W nieocenionym programie Nie do wiary" był kiedyś odcinek o Lubiążu, i poza stekiem opowieści dziwnej treści na różne tematy pokazano bardzo krótkie ujęcie ze zdjęciami opisanymi jako przedwojenne fortyfikacje tego mostu. Wyglądało to dość ciekawie - dopatrzyłem się tam płyt 7p7 lub podobnych, wysoka zabudowa przyczółka.... Czy ktoś wie, jak ten most wyglądał przed rokiem 45?pzdr.
necroskop Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 Witam.Podsyłam fotki przyczółka mostowego z roku 1997 wykonane po powodzi. Odnośnie pancerza 7P7 nie było tam takieigo zamontowanego. Pancerz widoczny na fotce poprzedniej nie figuruje w zadnym atlasie. Po tej stronie rzeki, na tym przyczółku znajduje sie poterna, lub raczej znajdowała się, która była w srodku zalana betonem tak że nie była drążna, w przeciwieństwie do prawobrzeżnej części mostu. Tam mozna było się dostac do pomieszczeń pod przyczółkiem. Z tym przyczółkiem to jest taka jeszcze jedna sprawa, otóż kiedy remontowali most, tzn. likwidowali przyczółek w gruzach pod mostem leżała blacha która przypominała lekkie gazoszczelne drzwi, niestety nie dysponuje fotografią. W części dostepnej nie było jednak ich, tak więc wnioskuję że jeśli to były faktycznie drzwi to znajdowały się w części za wylewką betonową.
necroskop Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 A to fotografia z 1998 przedstawiająca prawobrzeżny przyczółek mostowy z poterną łączącą pomieszczenia.
necroskop Napisano 5 Styczeń 2004 Napisano 5 Styczeń 2004 A to górna część (jak widać) prawobrzeżnego przyczółka. Na dzień dzisiejszwy widok nie jest już tak okazały, gdyż ktoś genialy, wpadł na pomysł obłożenia go kafelkami. Co sie zaś tyczy wyglądu mostu przed 1945 to nie mogę zabrać głosu, gdyż nie widziałem ani nie dysponuje żadną fotografią. Natomiast co sie tyczy budowy tegoż ufortyfikowanego przyczółka mostowego to był wyposażony w dużą ilość krat fortecznych.Generalnie można powiedzieć na podstawie orginalnych planów przyczółka, że był on przynajmniej raz modyfikowany i przystosowany do współczesnego pola walki.Pozdrawiam z RawiczaMarek
past Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 kurcze necroskop ja przez 28 lat mieszkałem w Rawiczu.
kudi Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 nie wiem czy takie zdjecie Was pocieszy nie widac bowiem wiez, ale to przedwojenny widok na most w Lubiazupozdrrobert_kudelski
Gość Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 Świetna fotografia, niesamowite, a te przęsła. To lewa czy prawy brzeg ???
necroskop Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 Witam!Mi to wyglada na prawą strone Odry.Do Past:Witaj. A jak się wymieszkałeś" w Rawiczu to gdzie teraz osiadłeś?PozdrawiamMarek
Gość Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 Środa Śląska - stąd informacje o Malczycachdo KudiegoJaki to był most przed wojną kolejowy czy kolejowo drogowy???ostatnio słyszałem że kolejowo drogowy co jest troche odmienne od map
kudi Napisano 6 Styczeń 2004 Napisano 6 Styczeń 2004 czesc pastzgadza sie na mapach jest to most kolejowy. i tak byl wykorzystywany. generalnie ludnosc cywilna przeprawiala sie przez Odre w strone Malczyc przeprawa promowa ktora jest widoczna na starych mapach. w czesci zwanej lubiaz-miasto. faktem jednak jest ze uciekinierzy korzystali z tego mostu zanim zostal wysadzony. piesi i furmanki. moze wiec stad informacja ze byl kolejowo-drogowy? zalaczam zdjecie. jak to skan. na oryginale widac konstrukcje lezaca w wodzie.pozdrrobert_kudelski
Qaz Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 Witam.Kudi, na tym zdjęciu moim zdaniem widać most z jednym torem oraz przyczółkami i przęsłami przystosowanymi do rozbudowy dwutorowej. Na takich mostach znajdowała się tylko kładka dla pieszych. Nie było tu typowej przeprawy drogowej. Jak sam zauważyłeś skan zdjęcia jest kiepskiej jakości i mogę się mylić.PozdrawiamQaz
past Napisano 7 Styczeń 2004 Napisano 7 Styczeń 2004 dzięki , przeprawę Lubiąż miasto znałem , dlatego zdziwiła mnie informacja o kolejowo-drogowym moście.
marecki. Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 hmm starym zwyczajem dyskusja trochę stoczyła z tematu ale tylko troszeczkę bo lubiąż juz sawsze zostanie związany z panem siorkiem więc co ?? na ile są prawdopodobne poglądy pana s "
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.