Luskownik Napisano 9 Listopad 2007 Autor Napisano 9 Listopad 2007 Jak w temacie.Najbardziej interesuja mnie dokladniejsze informacje nt jego walki na Ślasku, fotki tez mile widziane
mac Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 No to musisz powalczyć z forumową" wyszukiwarką. Dużo jest gdzieś" w starych wątkach :)))To tyle jeśli chodzi o sprecyzowane źródła :))))))))))))
Krzysztof115 Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Witam !Luskownik, zajrzyj II RP- Wojsko Polskie 1918-1939, temat Pociagi pancerne".Pozdrawiam.
Leuthen Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Groźny" dał Niemcom nieźle w kość podczas walk na Śląsku (zwłaszcza 2 IX 1939) - o czym można się przekonać czytając relacje i opracowania wydane po wojnie w Niemczech. Polecam:- Bernhard Kranz, Geschichte der Hirschberger Jäger 1920 bis 1945, Bad Salzuflen 1975 [monografia 83 Pułku Piechoty z 28 DP, który walczył w rejonie Gostynia]- Geschichte Inf.-Regiment 49. Ab 1942 Jäger-Regiument 49, hrsg.: Traditionsverband Jäg.-Regiment 49, Hannover [1970], Teil 1: 1935-1945 [tym to pociąg tak dał popalić, że nawet w/w monografii zamieścili zdjęcie toru kolejowego linii Mikołów-Pszczyna :D] Po polsku Eugeniusz Tomiczek opublikował w 1975 r. w miesięczniku Odra" (nr 9) fragmenty dziennika nieznanego z nazwiska żołnierza Wehrmachtu pod tytułem: Ich war dabei. Dziennik żołnierza Wehrmachtu, wrzesień 1939" (s. 8-24). We wstępie Tomiczek błędnie napisał, że autor był żołnierzem 48 pułku piechoty", co nie odpowiada prawdzie, bo pułk 48 walczył w składzie GA Północ", a 8 DP walczyła bardziej na północ od Gostynia-Żwakowa, w rejonie Mikołowa. Ja ustaliłem, że musiał należeć do 12. kompanii (MG) III batalionu 83 Pułku Piechoty (wzmiankowani Hirschberger Jäger czyli Strzelcy Jeleniogórscy) 28 DP, który opisał, jakie piorunujące wrażenie na niemieckich żołnierzach (w tym na nim samym) wywarł ostrzał prowadzony przez Groźnego". Dobitnym świadectwem tego, jakiego łupnia dostali żołnierze niemieccy podczas walk 2 IX '39 na Śląsku na odcinku, na którym operował Groźny", był cmentarz żołnierzy 83 pp w Gostyniu, na którym pochowano 22 poległych (rannych było znacznie więcej). Oczywiście część z nich poległa podczas przełamywania polskiej obrony na skraju lasu na wschód od Gostynia oraz podczas kontrataku części sił polskiej 23 Dywizji Piechoty.PS Jedna z ulic w Gostyniu nosi imię kapitana Jana Rybczyńskiego, bohaterskiego dowódcy pociągu pancernego Groźny", poległego 2 IX 1939 r. podczas walk na Śląsku (udał się tankietką TK na rozpoznanie pierwszej linii i zginął w ostatniej fazie boju).
Luskownik Napisano 9 Listopad 2007 Autor Napisano 9 Listopad 2007 Leuthen dzieki za informacje masz moze ktores z tych pozycjii o ktorych pisales??jezeli tak to bylbym wdzieczny za przeslanie mi ich na @ Z gory dziekiPozdrawiam
Leuthen Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Luskownik, mam wszystkie 3 w/w pozycje u siebie w domu (ksero fragmentu Kranza dotyczące IX '39, ksero fragmentu historii 49 PP z opisem IX '39 też i ksero Ich war dabei"), ale w wersji papierowej, a mój skaner kaputt, więc skanowanie raczej odpada. Odezwij się na priv (leuthen@o2.pl), to ustalimy szczegóły.
Luskownik Napisano 9 Listopad 2007 Autor Napisano 9 Listopad 2007 Witam >Leuthen poslalem ci maila moze lepiej byloby kontaktowac sie na GG, daj znacPozdrawiam
d007 Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 W sumie Leuthen napisał już wszystko co trzeba.Ja dodam tylko od siebie, że kpt. Rybczyński prawdopodobnie przyjechał na motocyklu Sokół. Dał porządnego łupnia szkopom, niestety 3 września otrzymał rozkaz odwrotu i skierował się na Kraków.Na temat pociągu Groźny" i jego udziały w walkach na Śląsku pisze Jan Przemsza Zieliński w Księdze Wrześniowej Chwały Pułków Ślaskich" tom I.Pozdrawiam d007
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.