Ostoja Napisano 6 Listopad 2007 Autor Napisano 6 Listopad 2007 Na cmentarzu sa 4 pojedyncze groby zolnierzy polskich z Wrzesnia '39. Odnosnie hełmu to wolałem sie upewnic mimo ze sprawa wydawała sie oczywista. Pomnik budzi we mnie watpliwosci a dokladnie miejsce i data smierci zolnierzy bo jakie oddziały moglby byc 8 wrzesnia w odleglosci ok. 110 km na wschod od Warszawy a dokladnie w miejscowosci Osiny pow. łukowski, gm Wola Mysłowska? W tym dniu nie bylo tu rozbitkow z armii Modlin, nie mowiac juz o szczatkach armii Prusy ani nawet oddział płk. Komorowskiego z Garwolina ktory tu mogl byc najwczesniej 12/13 wrzesnia (o ile w ogole tedy szedł). Incydent wg relacji ludzi z wioski wygladał tak ze nadleciał samolot niemiecki i zolnierze strzelali do niego z karabinów. Zawrocil , zrzucił bombe i zabil 4 zolnierzy. Brzmi to malo prawdopodobnie. Ale cos tam jednak sie stało. Niestety sa to bezimienne groby i moje pytanie: Dlaczego bezimienne skoro zolnierze posiadali niesmiertelniki ?
Łukasz Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Witam!Może dlatego, że nie każdy otrzymał nieśmiertelnik.Pozdrawiam, Łukasz
Pytanie
Ostoja
Jak w temacie
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.