CONRADO Posted November 3, 2007 Author Posted November 3, 2007 Dzisiaj dostalem helm-niby normalny niemiecki-nie daje mi jednak spokoju jedna rzecz-ma on 4 otowry na nity i nie ma zadnego wywietrznika-patrzylem na roznych stronkach i nigdzie nie moge znalezc helmu w tkaije konfiguracji.
yorik Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 Czwarty otwór to może być jakaś powojenna wesoła twórczość kogoś, kto dostał go w swoje ręce i używał niekoniecznie do eksponowania, a tym bardziej noszenia na głowie. Bez zdjęć to jak opowiadanie ślepemu o kolorach.:)
CONRADO Posted November 4, 2007 Author Posted November 4, 2007 Zjecia beda za chwile-helm byl uzywany przez goscia do jezdzenia na motorze i ma 4 fabryczne otwory na nity-podejrzewam ze rozetki wentylacyjne zostaly zaspawane przez poprzedniego wlasciciela.Z tego co przegladalem to najbardziej pasuje to na M 34.Za chwile zamieszcze fotki.
wolff Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 http://www.militaria.neostrada.pl/helmy.htmzobacz może któryś będzie pasował do twojego:)pozdr.wolff
CONRADO Posted November 4, 2007 Author Posted November 4, 2007 Zdjecia zrobione http://images34.fotosik.pl/33/355e220b872fbdab.jpghttp://images31.fotosik.pl/33/1136eafd40027088.jpgCo o nim sadzicie?Jak zdjalem stara farbe i szpachle okazalo sie ze w miejscu gdzie powinny byc wywietrzniki bylo cos spawane-podejrzewam ze wlasciciel zaspawal te wywietrzniki.Jak myslicie?
julian066 Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 To chyba hełm policyjny,4-nitowy,z tego co piszesz otwory wentylacyjne usunięte.
CONRADO Posted November 4, 2007 Author Posted November 4, 2007 No to teraz pytanie-jak mam wywiercic te otwory wentylecyjne?Jaka srednica?Jaka odleglosc?Jaki uklad zeby bylo jak w oryginale?Na jaki kolor mam ten helm pomalowac?Matowy cyz blyszczacy?Wogole pomozcie mi bo go chce odnowic.Pozdrawiam
Czarek Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 jak najbardziej -po sygnaturze i kształcie czerepu policjant -otworki najpewniej jak mówisz usunięte
to17071990 Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 Jak nie ma wywietrzników to przychodzi mi na mysl tylko m45 czyli standardowy hełm m42 bez wywietrznikow , ale z czterema nitami się nie spotkałem
Czarek Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 może jakiś powojenny dla bundeswehry robiony?tylko nie pamiętam ile tam nitów było...
Czarek Posted November 4, 2007 Posted November 4, 2007 daj fotki z zewnątrz profil zwłaszcza,oraz jak w środku są jakieś napisy bicia to koniecznie też!
CONRADO Posted November 4, 2007 Author Posted November 4, 2007 Dobrze-dziekuje za pomoc-teraz oczekuje pomocy przy odnawianiu-szczegolnie te wywietrzniki-nie wiem jak maja byc wywiercone i wogole prosze powiedziec co z nim dalej robic.
CONRADO Posted November 3, 2007 Author Posted November 3, 2007 Dzisiaj dostalem helm-niby normalny niemiecki-nie daje mi jednak spokoju jedna rzecz-ma on 4 otowry na nity i nie ma zadnego wywietrznika-patrzylem na roznych stronkach i nigdzie nie moge znalezc helmu w tkaije konfiguracji.
Question
CONRADO
12 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.