michal123456789 Napisano 31 Październik 2007 Autor Share Napisano 31 Październik 2007 Tak jak w temacie :) poszukuje paru ksiazek:wojna galicyjska,Frodyma - tarnow i dabrowa tarnowska oraz paru innych zaw.informacje i mapy miejsc walk,potyczek,koncentracji wojsk,przebiegu linii frontu podczas I wojny swiatowej w powiecie Tarnowskim tj.>> Tarnow,okolice / Malopolska :)Ps(szczegolnie interesuja mnie wzgorza itp. miejsca o ktore toczono szczegolnie ciezkie walki)Za wszelka pomoc serde3nie dziekuje i pozdrawiam!!!!michal123456789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 31 Październik 2007 Share Napisano 31 Październik 2007 Wszystkie te pozycje ktore wymieniles sa osiagalne bez wiekszego problemu na wiodacym serwisie aukcyjnym, sa to stosunkowo swieze wydawnictwa, od siebie dorzucilbym jeszcze Gorlice 1915 Klimeckiego i opracowania Zgorniaka.Teren masz dobry na I wojne, ale raczej wyexploatowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 1 Listopad 2007 Autor Share Napisano 1 Listopad 2007 Wszystkie od razu kupic i przeczytac czy wybrac jakas a jak tak to ktora? :) chodzi mi o jak najwiecej i najdokladniej >>> mapki tez mile widziane :) ( chodzi mi o powiad tarnowski i okolice:P )pzdR! :)michal123456789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 1 Listopad 2007 Share Napisano 1 Listopad 2007 Ja bym stanowczo odradzał lekturę Wojny Galicyjskiej" Juliusza Batora - nie dość, że ogólnikowa, to jeszcze zawiera liczne przekłamania (np. Bator twierdzi, że 2 V 1915 same dwa prawoskrzydłowe korpusy 4 Armii austro-węgierskiej, walczące w interesującym Cię rejonie, wzięły do niewoli 17 tys. Rosjan, podczas gdy w rzeczywistości tyle jeńców wpadło do niewoli CAŁEGO nacierającego zgrupowania państw centralnych), a o walkach w rejonie Tarnowa jest niewiele więcej niż u Klimeckiego i Zgórniaka. Co do Frodymy - II tom jego przewodnika po pierwszowojennych nekropoliach żołnierskich w Galicji Zachodniej (Galicyjskie cmentarze wojenne. Przewodnik"), wydanego przez oficynaę wydawniczą Rewasz", to cmentarze w okolicach Tarnowa + niedawno wyszła nowa pozycja jego autorstwa o cmentarzach z I wojny św. w rejonie Tarnowa (gruby Buch"), ale jej nie miałem w rękach, to trudno mi się wypowiadać na temat zawartości merytorycznej tejże.Polecam uwadze tekst mojego skromnego autorstwa :D na stronce http://www.pgr.friko.pl/region/gorlice_1.htm oraz jego rozbudowaną wersję w Odkrywcy" z maja 2006 r.Literatury po polsku o ofensywie pod Gorlicami jest jak na lekarstwo - lepiej sięgnąć po publikacje obcojęzyczne, z których ja mogę polecić:1) Oesterreich-Ungarns Letzer Krieg" (tom II)2) Weltkrieg" Reichsarchivu3) Oskar Tile von Kalm Gorlice", Berlin-Oldenburg 19304) Hermann von Francois Gorlice 1915. Die Karpathendurchbruch und die Befreiung von Galizien", Leipzig 1922 Warto też zajrzeć na stronkę www autorstwa Mirka Łopaty o cmentarzach wojennych w Galicji Zachodniej - http://www.cmentarze.gorlice.net.pl/ (okręgi: V, VI i VII). Reguła jest taka, że tam gdzie jest koncentracja cmentarzy, tam były ostre walki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 1 Listopad 2007 Share Napisano 1 Listopad 2007 Od siebie dorzucilbym jeszcze Olszanskiego I Wojna Swiatowa w Karpatach ", Olszanski sporo czerpie z OULK, ale z naciskiem na stricte Karpaty, w kazdym razie z tego co pamietam zahacza zdaje sie tez o powiat tarnowski, wada tej pozycji jest to ze jest tak samo slabo osiagalna jak wymienione powyzej przez Kolegę wydawnictwa niemieckojezyczne, a zwlaszcza OULK.Dobrymi zrodlami sa tez kroniki pułkowe z tym ze najpierw wypadalo by jednak wiedziec jakie pulki operowaly w interesujacym nas terenie ( a nie wszystkie kroniki ukazaly sie drukiem) zreszta ich zdobycie to niekiedy czysty totolotek i pod warunkiem ze to nie Wegrzy ..... nikt nie chce podjac sie tlumaczenia takowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 2 Listopad 2007 Share Napisano 2 Listopad 2007 http://rapidshare.com/users/SF8TK3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 5 Listopad 2007 Share Napisano 5 Listopad 2007 Argonauta napisał: Od siebie dorzucilbym jeszcze Olszanskiego "I Wojna Swiatowa w Karpatach , Olszanski sporo czerpie z OULK, ale z naciskiem na stricte Karpaty, w kazdym razie z tego co pamietam zahacza zdaje sie tez o powiat tarnowski, wada tej pozycji jest to ze jest tak samo slabo osiagalna jak wymienione powyzej przez Kolegę wydawnictwa niemieckojezyczne, a zwlaszcza OULK."I wojna światowa w Karpatach" pod red. Tadeusza Olszańskiego jest faktycznie bardzo fajna (o niebo lepsza od Wojny Galicyjskiej" Batora - przynajmniej podczas lektury Karpat" nie muszę wciąż czytać peanów pochwalnych na cześć Austro-Węgier, paszkwili na Niemców i kłamstw, jakimi raczy nas pan Julek"). To, że koncentruje się na Karpatach jest dość oczywiste w świetle tego, że publikację tą wydało Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie. Ponadto główne wydarzenia na froncie galicyjskim od jesieni 1914 r. do wiosny 1915 r. rozgrywały się właśnie w Karpatach (względnie na Pogórzu)! Jest to pozycja słabo osiągalna", i owszem (niski nakład), ale w dużych bibliotekach nie ma problemu z jej dostaniem (np. w Bibliotece Uniwersyteckiej we Wrocławiu jest; tamże jest też dostępna OULK i Weltkrieg" Reichsarchivu). Ja sam posiadam jej kserokopię, którą otrzymałem od znajomego z Warszawy. Dobrymi zrodlami sa tez kroniki pułkowe z tym ze najpierw wypadalo by jednak wiedziec jakie pulki operowaly w interesujacym nas terenie ( a nie wszystkie kroniki ukazaly sie drukiem) zreszta ich zdobycie to niekiedy czysty totolotek i pod warunkiem ze to nie Wegrzy ..... nikt nie chce podjac sie tlumaczenia takowych."Ja bym to ujął nieco inaczej - kroniki pułkowe, czy też dzienniki działań bojowych są na ogół przechowywane w archiwach (np. austro-węgierskie w Kriegsarchiv w Wiedniu), względnie w jednostkach wojskowych kultywujących tradycje pułków walczących w Galicji (np. kronika CK-27 Pułku Piechoty przechowywana jest w koszarach 54 Pułku Obrony Terytorialnej w Grazu w Austrii). Raczej nie były one wydawane drukiem - publikowano MONOGRAFIE pułków (m.in. na podstawie dzienników działań bojowych/kronik). Jeśli chodzi o pułki austro-węgierskie, kompletny chyba wykaz literatury ich dotyczący można znaleźć na stronce http://www.kuk-wehrmacht.de/regtgesch.html Podobnych opracowań doczekały się pułki niemieckie (m.in. te wchodzące w skład Beskidenkorpsu" czy też 11. Armii von Mackensena atakującej pod Gorlicami). Nie jest dużym problemem ustalenie, które pułki walczyły w Galicji.Ja osobiście najbardziej sentymentalnie" związany jestem z 59 CK-Pułkiem Piechoty (walczył m.in. pod Limanową w XII 1914 r., a potem właśnie w rejonie Tarnowa w V 1915 r.). W lutym b.r. byłem w Salzburgu (zbierałem materiały do magisterki) i widziałem w twierdzy Hohensalzburg górującej nad miastem tablicę pamiątkową poświęconą 5 tysięcom żołnierzy tego pułku poległym podczas Wielkiej Wojny (pułk nosił przydomek salzburski"). Mam w domu ksero fragmentu monografii tego pułku (Max Ritter von Hoen, Geschichte des salzburgisch-oberösterreichischen K. u. k. Infanterie-Regiments Erzherzog Rainer Nr. 59 für den Zeitraum des Weltkrieges 1914 - 1918, Salzburg 1931), ale tylko z opisem wydarzeń od końca grudnia 1914 do początków marca 1915 - czyli bez opisów bitew pod Limanową czy w rejonie Tarnowa (w moim fragmencie są opisy walk pozycyjnych nad Dunajcemm m.in. w rejonie Wojnicza).Węgierskie teksty poświęcone walkom w Galicji są niekiedy tłumaczone na polski (np. relacja Ferenca Molnara o bitwie pod Limanową czy też dziennik oficera Honvedu z Twierdzy Przemyśl). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 5 Listopad 2007 Autor Share Napisano 5 Listopad 2007 Ad.(w moim fragmencie są opisy walk pozycyjnych nad Dunajcemm m.in. w rejonie Wojnicza).Takie cos byloby super! :) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 6 Listopad 2007 Share Napisano 6 Listopad 2007 Ten fragment monografii CK-59 Pułku Piechoty dostałem od Romana Frodymy (korespondowałem z nim dość intensywnie jakiś czas temu), więc pewnie w swej najnowszej książce (Cmentarze wojenne z I Wojny Światowej na Ziemi Tarnowskiej. Przewodnik Turystyczny", Krosno 2006, Wydawnictwo „Ruthenus”) wykorzystał o informacje tam zawarte. Ja mogę się oczywiście podzielić swoim kserem (za zwrotem kosztów), ale ostrzegam - tekst po niemiecku i to w dodatku schwabachą" czyli tzw. czcionką gotycką" (Niemcy ją uwielbiali :D). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 jezeli te teksy sa warte zachodu ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 6 Listopad 2007 Share Napisano 6 Listopad 2007 Zależy na co się nastawiasz pisząc warte zachodu"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki it Napisano 6 Listopad 2007 Share Napisano 6 Listopad 2007 poszukuje materiały o kompleksie iese"w górach sowich.posiadam jeden odcinek NAJWIEKSZA TAJEMNICA HITLERA IGORA WITKOWSKIEGO jest to amatorski filmik ale super poszukuje reszty odcinow lub innych materiało zwiazanych z kompleksem.mój adre martay@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 7 Listopad 2007 Share Napisano 7 Listopad 2007 marecki it, wyskoczyłeś w tym wątku ze swoim Riese" jak przysłowiowy Filik z konopi". Można prosić moderatora o skasowanie wypowiedzi w/w, nie wnoszącej nic w temacie wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki it Napisano 7 Listopad 2007 Share Napisano 7 Listopad 2007 nierozumiem Leuthen o co ci hodzi o co takiego zapytałem ze tak podsumowałes mnie?moze śćislej odpowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 7 Listopad 2007 Autor Share Napisano 7 Listopad 2007 Ja moge to skomentowac:wiec tak: Co ma wspolnego :poszukuje materiały o kompleksie iese"w górach sowich.posiadam jeden odcinek NAJWIEKSZA TAJEMNICA HITLERA IGORA WITKOWSKIEGO jest to amatorski filmik ale super poszukuje reszty odcinow lub innych materiało zwiazanych z kompleksem.mój adre martay@o2.plZ:Tak jak w temacie :) poszukuje paru ksiazek:wojna galicyjska,Frodyma - tarnow i dabrowa tarnowska oraz paru innych zaw.informacje i mapy miejsc walk,potyczek,koncentracji wojsk,przebiegu linii frontu podczas I wojny swiatowej w powiecie Tarnowskim tj.>>Tarnow,okolice / Malopolska :)Ps(szczegolnie interesuja mnie wzgorza itp. miejsca o ktore toczono szczegolnie ciezkie walki)Za wszelka pomoc serde3nie dziekuje i pozdrawiam!!!!michal123456789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 7 Listopad 2007 Autor Share Napisano 7 Listopad 2007 Dziekuje za pomoc wszystkim uzytkownikom!:)Ksiazki narazie ciezko dostac ale cos wykombinuje Pozdrawiam i oby takich Filipow z konopi bylo mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.