Skocz do zawartości

Poszukuje !!! Pilne!!!

michal123456789

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak jak w temacie :) poszukuje paru ksiazek:

wojna galicyjska,Frodyma - tarnow i dabrowa tarnowska oraz paru innych zaw.informacje i mapy miejsc walk,potyczek,koncentracji wojsk,przebiegu linii frontu podczas I wojny swiatowej w powiecie Tarnowskim tj.>>
Tarnow,okolice / Malopolska :)

Ps(szczegolnie interesuja mnie wzgorza itp. miejsca o ktore toczono szczegolnie ciezkie walki)

Za wszelka pomoc serde3nie dziekuje i pozdrawiam!!!!

michal123456789
Napisano
Wszystkie te pozycje ktore wymieniles sa osiagalne bez wiekszego problemu na wiodacym serwisie aukcyjnym, sa to stosunkowo swieze wydawnictwa, od siebie dorzucilbym jeszcze Gorlice 1915 Klimeckiego i opracowania Zgorniaka.
Teren masz dobry na I wojne, ale raczej wyexploatowany.
Napisano
Wszystkie od razu kupic i przeczytac czy wybrac jakas a jak tak to ktora? :) chodzi mi o jak najwiecej i najdokladniej >>> mapki tez mile widziane :)

( chodzi mi o powiad tarnowski i okolice:P )

pzdR! :)
michal123456789
Napisano
Ja bym stanowczo odradzał lekturę Wojny Galicyjskiej" Juliusza Batora - nie dość, że ogólnikowa, to jeszcze zawiera liczne przekłamania (np. Bator twierdzi, że 2 V 1915 same dwa prawoskrzydłowe korpusy 4 Armii austro-węgierskiej, walczące w interesującym Cię rejonie, wzięły do niewoli 17 tys. Rosjan, podczas gdy w rzeczywistości tyle jeńców wpadło do niewoli CAŁEGO nacierającego zgrupowania państw centralnych), a o walkach w rejonie Tarnowa jest niewiele więcej niż u Klimeckiego i Zgórniaka.

Co do Frodymy - II tom jego przewodnika po pierwszowojennych nekropoliach żołnierskich w Galicji Zachodniej (Galicyjskie cmentarze wojenne. Przewodnik"), wydanego przez oficynaę wydawniczą Rewasz", to cmentarze w okolicach Tarnowa + niedawno wyszła nowa pozycja jego autorstwa o cmentarzach z I wojny św. w rejonie Tarnowa (gruby Buch"), ale jej nie miałem w rękach, to trudno mi się wypowiadać na temat zawartości merytorycznej tejże.

Polecam uwadze tekst mojego skromnego autorstwa :D na stronce http://www.pgr.friko.pl/region/gorlice_1.htm oraz jego rozbudowaną wersję w Odkrywcy" z maja 2006 r.

Literatury po polsku o ofensywie pod Gorlicami jest jak na lekarstwo - lepiej sięgnąć po publikacje obcojęzyczne, z których ja mogę polecić:
1) Oesterreich-Ungarns Letzer Krieg" (tom II)
2) Weltkrieg" Reichsarchivu
3) Oskar Tile von Kalm Gorlice", Berlin-Oldenburg 1930
4) Hermann von Francois Gorlice 1915. Die Karpathendurchbruch und die Befreiung von Galizien", Leipzig 1922

Warto też zajrzeć na stronkę www autorstwa Mirka Łopaty o cmentarzach wojennych w Galicji Zachodniej - http://www.cmentarze.gorlice.net.pl/ (okręgi: V, VI i VII). Reguła jest taka, że tam gdzie jest koncentracja cmentarzy, tam były ostre walki.
Napisano
Od siebie dorzucilbym jeszcze Olszanskiego I Wojna Swiatowa w Karpatach ", Olszanski sporo czerpie z OULK, ale z naciskiem na stricte Karpaty, w kazdym razie z tego co pamietam zahacza zdaje sie tez o powiat tarnowski, wada tej pozycji jest to ze jest tak samo slabo osiagalna jak wymienione powyzej przez Kolegę wydawnictwa niemieckojezyczne, a zwlaszcza OULK.
Dobrymi zrodlami sa tez kroniki pułkowe z tym ze najpierw wypadalo by jednak wiedziec jakie pulki operowaly w interesujacym nas terenie ( a nie wszystkie kroniki ukazaly sie drukiem) zreszta ich zdobycie to niekiedy czysty totolotek i pod warunkiem ze to nie Wegrzy ..... nikt nie chce podjac sie tlumaczenia takowych.
Napisano
Argonauta napisał:
Od siebie dorzucilbym jeszcze Olszanskiego "I Wojna Swiatowa w Karpatach , Olszanski sporo czerpie z OULK, ale z naciskiem na stricte Karpaty, w kazdym razie z tego co pamietam zahacza zdaje sie tez o powiat tarnowski, wada tej pozycji jest to ze jest tak samo slabo osiagalna jak wymienione powyzej przez Kolegę wydawnictwa niemieckojezyczne, a zwlaszcza OULK."

I wojna światowa w Karpatach" pod red. Tadeusza Olszańskiego jest faktycznie bardzo fajna (o niebo lepsza od Wojny Galicyjskiej" Batora - przynajmniej podczas lektury Karpat" nie muszę wciąż czytać peanów pochwalnych na cześć Austro-Węgier, paszkwili na Niemców i kłamstw, jakimi raczy nas pan Julek"). To, że koncentruje się na Karpatach jest dość oczywiste w świetle tego, że publikację tą wydało Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie. Ponadto główne wydarzenia na froncie galicyjskim od jesieni 1914 r. do wiosny 1915 r. rozgrywały się właśnie w Karpatach (względnie na Pogórzu)!
Jest to pozycja słabo osiągalna", i owszem (niski nakład), ale w dużych bibliotekach nie ma problemu z jej dostaniem (np. w Bibliotece Uniwersyteckiej we Wrocławiu jest; tamże jest też dostępna OULK i Weltkrieg" Reichsarchivu). Ja sam posiadam jej kserokopię, którą otrzymałem od znajomego z Warszawy.

Dobrymi zrodlami sa tez kroniki pułkowe z tym ze najpierw wypadalo by jednak wiedziec jakie pulki operowaly w interesujacym nas terenie ( a nie wszystkie kroniki ukazaly sie drukiem) zreszta ich zdobycie to niekiedy czysty totolotek i pod warunkiem ze to nie Wegrzy ..... nikt nie chce podjac sie tlumaczenia takowych."

Ja bym to ujął nieco inaczej - kroniki pułkowe, czy też dzienniki działań bojowych są na ogół przechowywane w archiwach (np. austro-węgierskie w Kriegsarchiv w Wiedniu), względnie w jednostkach wojskowych kultywujących tradycje pułków walczących w Galicji (np. kronika CK-27 Pułku Piechoty przechowywana jest w koszarach 54 Pułku Obrony Terytorialnej w Grazu w Austrii). Raczej nie były one wydawane drukiem - publikowano MONOGRAFIE pułków (m.in. na podstawie dzienników działań bojowych/kronik). Jeśli chodzi o pułki austro-węgierskie, kompletny chyba wykaz literatury ich dotyczący można znaleźć na stronce http://www.kuk-wehrmacht.de/regtgesch.html Podobnych opracowań doczekały się pułki niemieckie (m.in. te wchodzące w skład Beskidenkorpsu" czy też 11. Armii von Mackensena atakującej pod Gorlicami). Nie jest dużym problemem ustalenie, które pułki walczyły w Galicji.
Ja osobiście najbardziej sentymentalnie" związany jestem z 59 CK-Pułkiem Piechoty (walczył m.in. pod Limanową w XII 1914 r., a potem właśnie w rejonie Tarnowa w V 1915 r.). W lutym b.r. byłem w Salzburgu (zbierałem materiały do magisterki) i widziałem w twierdzy Hohensalzburg górującej nad miastem tablicę pamiątkową poświęconą 5 tysięcom żołnierzy tego pułku poległym podczas Wielkiej Wojny (pułk nosił przydomek salzburski"). Mam w domu ksero fragmentu monografii tego pułku (Max Ritter von Hoen, Geschichte des salzburgisch-oberösterreichischen K. u. k. Infanterie-Regiments Erzherzog Rainer Nr. 59 für den Zeitraum des Weltkrieges 1914 - 1918, Salzburg 1931), ale tylko z opisem wydarzeń od końca grudnia 1914 do początków marca 1915 - czyli bez opisów bitew pod Limanową czy w rejonie Tarnowa (w moim fragmencie są opisy walk pozycyjnych nad Dunajcemm m.in. w rejonie Wojnicza).

Węgierskie teksty poświęcone walkom w Galicji są niekiedy tłumaczone na polski (np. relacja Ferenca Molnara o bitwie pod Limanową czy też dziennik oficera Honvedu z Twierdzy Przemyśl).
Napisano
Ten fragment monografii CK-59 Pułku Piechoty dostałem od Romana Frodymy (korespondowałem z nim dość intensywnie jakiś czas temu), więc pewnie w swej najnowszej książce (Cmentarze wojenne z I Wojny Światowej na Ziemi Tarnowskiej. Przewodnik Turystyczny", Krosno 2006, Wydawnictwo „Ruthenus”) wykorzystał o informacje tam zawarte. Ja mogę się oczywiście podzielić swoim kserem (za zwrotem kosztów), ale ostrzegam - tekst po niemiecku i to w dodatku schwabachą" czyli tzw. czcionką gotycką" (Niemcy ją uwielbiali :D).
Napisano
poszukuje materiały o kompleksie iese"w górach sowich.posiadam jeden odcinek NAJWIEKSZA TAJEMNICA HITLERA IGORA WITKOWSKIEGO jest to amatorski filmik ale super poszukuje reszty odcinow lub innych materiało zwiazanych z kompleksem.mój adre martay@o2.pl
Napisano
marecki it, wyskoczyłeś w tym wątku ze swoim Riese" jak przysłowiowy Filik z konopi". Można prosić moderatora o skasowanie wypowiedzi w/w, nie wnoszącej nic w temacie wątku?
Napisano
Ja moge to skomentowac:

wiec tak: Co ma wspolnego :

poszukuje materiały o kompleksie iese"w górach sowich.posiadam jeden odcinek NAJWIEKSZA TAJEMNICA HITLERA IGORA WITKOWSKIEGO jest to amatorski filmik ale super poszukuje reszty odcinow lub innych materiało zwiazanych z kompleksem.mój adre martay@o2.pl

Z:

Tak jak w temacie :) poszukuje paru ksiazek:

wojna galicyjska,Frodyma - tarnow i dabrowa tarnowska oraz paru innych zaw.informacje i mapy miejsc walk,potyczek,koncentracji wojsk,przebiegu linii frontu podczas I wojny swiatowej w powiecie Tarnowskim tj.>>
Tarnow,okolice / Malopolska :)

Ps(szczegolnie interesuja mnie wzgorza itp. miejsca o ktore toczono szczegolnie ciezkie walki)

Za wszelka pomoc serde3nie dziekuje i pozdrawiam!!!!

michal123456789

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie