Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 324
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeden z najładniejszych w tamtych latach, Staszka K. Inny ładniej zrobiony, był w Suchym Lesie k. Poznania. Ale czy mechanikę miał lepszą, skoro nigdy nie startował ?

Napisano
ten z Zagrodna jak byłem tam kilka lat temu to kury na niego sr... ale był nie do sprzedania - bo wie pan syn go będzie remontował , kilka razy o niego podbijałem i nie do ruszenia był . W tamtym roku sobie o nim przypomniałem i podjechałem zobaczyć co z nim - czapek w końcu znikną :-( . Może ktoś coś wie gdzie się podział :-)
Napisano
We Lwówku Śl. był tamtego czasu trzeci G.67b do odbudowy, stał pokiereszowany w krzakach.
Do tego z Zagrodna podchodziłem ze dwa razy z zamiarem kupna, ale właściciel, śp. pan Kozdr. nie chciał sprzedać, trzymał dla syna. Gaz był u nich od pokoleń. Później stosunkowo młodo mu się zmarło, nie wiem co rodzina z Gazem zrobiła.
Napisano

Witam,
Dziś otrzymałem od kolegi lotnika /z Odessy /z PGWAR w Legnicy zdjęcia z przypadającej dziś 70 rocznicy wyzwolenia miasta Odessy. Odbyła się inscenizacja walk o wyzwolenie miasta, jak też i parada pojazdów: motocykle M72, samochody Gaz67b, Willysy, Dodge WC51. Pozwolę sobie na przedstawienie kilkunastu zdjęć z tej uroczystości z udziałem Gaza 67b.

,,Sprawka,,- Meldunek z 1944r./z tłumaczenia/
Do wieczora 9.04.1944r.wojska 3-go Ukraińskiego Frontu pod dowództwem Bohatera ZSRR, Marszałka ZSRR Rodiona Malinowskiego weszły na przedmieścia Odessy. Grupa zwiadowców dywizji gen. Szwigina podniosła ,,panikę,, w wojskach przeciwnika i do godz.22 zwiadowcy zajęli terytorium portu i oczyścili od nieprzyjaciela.Całą noc 9 na 10.04.1944r.były ciężkie walki na ulicach Odessy, i rankiem opór nieprzyjaciela został złamany.
Na zdjęciu wycofujący się żołnierze niemieccy uzbrojeni w km MG34