LEWY Napisano 23 Październik 2007 Autor Napisano 23 Październik 2007 Witam, nabyłem niedawno widoczny na zdjęciu zegarek. Powoli go poznaję, odnajduję jakieś znaki, symbole, widoczne pod światło litery, itd. Mam jedno pytanie, Po odchyleniu koperty jest widoczny napis: CYLINDER 10 RUBIS.Co to znaczy?LEWY
LEWY Napisano 24 Październik 2007 Autor Napisano 24 Październik 2007 Dzięki za informacje, ale co to znaczy wychwyt cylindrowy" i łożysko rubinowe"? LEWY
LEWY Napisano 23 Październik 2007 Autor Napisano 23 Październik 2007 Witam, nabyłem niedawno widoczny na zdjęciu zegarek. Powoli go poznaję, odnajduję jakieś znaki, symbole, widoczne pod światło litery, itd. Mam jedno pytanie, Po odchyleniu koperty jest widoczny napis: CYLINDER 10 RUBIS.Co to znaczy?LEWY
yorik Napisano 24 Październik 2007 Napisano 24 Październik 2007 Zapytaj tutaj:http://www.zegarkiclub.pl/forum/index.php
LEWY Napisano 25 Październik 2007 Autor Napisano 25 Październik 2007 Fotka tylko taka, bo niestety możliwości forum nie pozwalają na więcej...LEWY
LEWY Napisano 24 Październik 2007 Autor Napisano 24 Październik 2007 Yorik, dzięki za linka, właśnie się zarejestrowałem:)Zamieszczam jeszcze dwie fotki zegarka wykonane przez poprzedniego właściciela. Na razie najbardziej zależy mi na ustaleniu wieku tego zegarka. Wiem już, że to na pewno XIX wiek, ale chciałbym to określic bardziej dokładnie:) LEWY
LEWY Napisano 24 Październik 2007 Autor Napisano 24 Październik 2007 Zegarek nie ma szkiełka i jest trochę zużyty". Normalnie stoi, ale po delikatnym wstrząśnięciu tyka prze kilkanaście sekund, co stwarza nadzieję na reaktywację.LEWY
LEWY Napisano 24 Październik 2007 Autor Napisano 24 Październik 2007 Tym razem zdjęcie wnętrza zegarka. Widoczne 3 duże punce. Pierwsza to litery HHH i nieco niżej C.800. Po prawej stronie na dole korona królewska. Po lewej jakiś symbol i wokół napis TEUTONIA. Czy ktoś może mi cokolwiek powiedziec na temat tych znaków?LEWY
yorik Napisano 25 Październik 2007 Napisano 25 Październik 2007 Najważniejsze jest dobre zdjęcie werku.
LEWY Napisano 25 Październik 2007 Autor Napisano 25 Październik 2007 Yorik, na mechaniźmie także znajduje się punca z napisem TEUTONIA, taka sama jak na wczesniejszym zdjęciu. Oprocz tego jest taki wskaźnik" z możliwością wyboru dwóch pozycji: AVANCE i RETARD (wg mnie po francusku). Służy chyba do regulacji tempa mechanizmu...Bardzo ciekawe są śrubki użyte do skręcenia mechanizmu. Mają niebieskie główki, które lśnią pod światło. Wygląda to tak jakby były czymś pokryte.Zaraz będę w domu, to wkleję jakąś fotkę:)LEWY
Pytanie
LEWY
Witam, nabyłem niedawno widoczny na zdjęciu zegarek. Powoli go poznaję, odnajduję jakieś znaki, symbole, widoczne pod światło litery, itd. Mam jedno pytanie, Po odchyleniu koperty jest widoczny napis: CYLINDER 10 RUBIS.
Co to znaczy?
LEWY
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.