Skocz do zawartości

Niby zwykły chlebak wojskowy

globusik1

Rekomendowane odpowiedzi

Ten niepozorny chlebak wojskowy przez wiele lat służył jako torba na narzędzia, przez wiele lat leżał na strychu zawsze intrygowała mnie ta naszywka na środku klapy, widniało na niej ledwo widoczne imię Albin, od razu widać ze nie jest ona oryginalna. Dzisiaj pokusiło mnie coś żeby oderwać tą naszywkę i zobaczyć co kryje sie pod nią .......

to co ukazało się spod naszywki, ze zwykłego chlebaka zrobiła nam sie apteczka wojskowa. Czy ktoś może wie czy to jest sprzęt polskiego pochodzenia lub może niemieckiego a może rosyjski. Apteczka nie posiada żadnych oznaczeń oprócz czerwonego krzyża, możliwe ze zostały zatarte przez czas.

Z tego co sie dowiedziałem od mojej babci właśnie o tej Apteczce to należał ona do mojego pradziadka który był weterynarzem w 56 pułku Ułanów, więc raczej jest ona z okresu przed wojennego lub okresu wojny, wskazywało by również na to bardzo solidne wykonanie z grubego płótna oraz uchwyt na tylnej części umożliwiający przypięcie jej do uprzęży konia.

Amen. Na 100% powojenne LWP i to późnopowojenne ;) I nie zmieni się to nawet jak na metalowych końcówkach pasków znajdziesz bicia BTK 1937 czy BTK 1935. To powojenna produkcja, a wzór jak dobrze pamiętam rosyjski. Na allegro całe masy tego demobilu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie