Gość Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 czy ktos z grupowiczow jest zaiteresowany zakupem dokumentacji archiwlanej wojskowej obiektow podziemnych, schornow i inwentaryzacji sztolni wykorzytywanych w niemieckim przemysle zbrojeniowym? Chodzi przede wszystkim o Dolny Slask.
Gość Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 Drogi kolego ArchMyślę, ze jestes swiadam iż dla każdego poszukiwacza takie materiały często są wręcz bezcenne. Jezeli dokumenty ktorymi dysponujesz sa autentyczne i nikt ich dotąd nie publikowal to zainteresowanych będzie wielu.Może podał byś więcej szczegółów : czy są to dokumenty polskie czy też niemieckie? Jakiego dotyczą okresu i jakich obiektów?
Gość Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 zalezy co kto chce kupic (plany obiektow podziemnych, mapy z zaznaczonymi schronami, wypisy tego tytpu obiektow na Dolnym Slasku). kilka tysiecy za dokumenty. o zdjeciach lotniczych mozemy porozmawiac. Dysponuje rowniez dokumentacja oryginalna z poszukiwan depozytow niemieckich po wojne na D.S.
vonadamski Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 Do Arch:Sprytna z ciebie bestia. Skad takie powiazania i czy czasem ktos nie bedzie zly ze to idzie w Polske???
Gość Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 Witam i pozdrawiam wszystkich !!A może redakcja Odkrywcy " zainwestowała by w owe archiwalia, mając jednocześnie możliwość sprawdzenia oryginalności w/w dokumentów. Kwotę można wyasygnować podnosząc jednorazowo cenę O " o 1PLN. Tym sposobem dokumenty stałyby się własnością wszystkich czytelników i byłyby dostępne za pośrednictwem redakcji / ksera , skany itp. / stwarzając jednocześnie szersze możliwości eksploracyjne. Jeszcze jakaś sprytna Bestia " z kasą wykupi dokumenty i bedzie jak z psem ogrodnika !!Oddaję pomysł pod rozwagę wszystkich zainteresowanych .Z wyrazami Odkrywczego " szacunku...Rafał Rufus "
Gość Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 Drogi Panie jesteśmy zainteresowani zakupem wspomianych dokumentów, o ile nie są to krajowe archiwalia.Jeżeli jest Pan zainteresowany sprzedażą proszę o podanie adresu lub kontaktu. Mój telefon 692834362
Gość Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 Szanowni PanstwoMaterialy moge sprzedac osobie prywatnej a nie organom ktore zamierzaja je powielac, kserowac i sprzedawac dalej. Nie sa to rzeczy ktore moga ot tak sobie wyplynac". Jesli jest zainteresowana osoba lub grupa osob to mozemy porozmawiac. Materialy sa w wiekszosci polskie ale nie byly publikowane bo nikt z ulicy nie moze do nich dotrzec. Inna czesc tych danych obejmuje meldunki naplywajace do polskich urzedow (m.in. muzealnych)z zachodnich placowek od roku 1945. Osoby zainteresowane prosze o ewentualne podanie numeru GADU-GADU. Tam bedziemy mogli omowic szczegoly.
Gość Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 Może ty podasz swoje Gadu Gadu, po co wszyscy zainteresowani mają się przedstawiać. Podałem Ci telefon nie zadwoniłeś. Teraz zmuszony byłem na twoje życzenie założyć sobie Gadu Gadu nr 1270655. Jestem pod nim dostępny przez trzy dni, niestety normalnie uzywam innego numeru i po tym czasie zrezygnuje z tej skrzynki.
Gość Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 Przepraszam ale to ja wybiore kupujacego. Takie sa prawa wspolczesnego biznesu. Nie sprzedaje kapusty.
Gość Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 mam dalikatne pytanie do Bociana jeśli sprzedający nie chce by materiały wypłynęły na szerokie wody to dlaczego jest ten temat na forum a nie w ogłoszeniach
Bocian Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 No cóż, jest to za gruby temat. Jeżeli usunę ten wątek to zostanę oskarżony lub redakcja o próbę skrytokupczości" jeżeli takie słowo istnieje w słowniku :)Lub co gorsza o próbę ukrycia niewygodnych tematów włącznie z oskarżeniem o spowodowanie gradobicia w Senegalu. Wyobraźnia poszukiwaczy jest przeogromna. A podziemia Dolnego Śląska to jak płachta na byka.
Gość Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 a ja mam do sprzedania text opery WALKIRIA , samego Adolfa H.
akagi Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 Bocian,Przepraszam bardzo , ale będę namawiał cię do usunięcia tego posta, bądź co najmniej przerzucenia tego do ogłoszeń. Z wielu powodów. Pomijając to , że forum nie zostało utworzone jako bazar.Im dłużej trwa ta dyskusja, tym mam więcej obiekcji co do uczciwych intencji sprzedającego. Zachowuje się jak normalny paser-spekulant ( cyt. ... „ to ja wybiorę sprzedającego... „) I to nie są prawa żadnego współczesnego biznesu. Po drugie, jeżeli materiały nie były dotąd publikowane , a jak sam pisze , cyt. „... materiały są w większości polskie ale nie były publikowane bo nikt z ulicy nie może do nich dotrzeć...” istnieje wielkie prawdopodobieństwo , że są to materiały objęte klauzulą tajemnicy państwowej. Wtedy dochodzimy do pytania , w jaki sposób sprzedający do nich dotarł? Wcale nie boje się napisać tego, że mógł dotrzeć droga nielegalną , choćby kradzieży , tym samym ewentualny kupiec tez zostaje przestępcą, czyli paserem. Ja wiem, że większość kolegów popuka się teraz w czoło, co ten akagi pieprzy za głupoty, ale taka jest prawda. Ale być może jest to plan centralnego kibla w Rise, wraz z usytuowaniem centralnej spłuczki, który jakiś nadgorliwy SB-ek utajnił w 1946 roku, a który dalej jest utajniony, bo o nim zapomniano. Ale dalej jest to materiał tajny, choć to tylko moje gdybanie. Nie jestem zainteresowany zakupem tych materiałów, dlatego może mogę spojrzeć na to trzeźwo i powiedzieć , że sprawa mi się nie podoba. Dlatego Bocian jeżeli to usuniesz, ja cię poprę.Panie arch, pisze pan głupoty o biznesie, najwyraźniej nie mając o tym pojęcia. Prawa uczciwego handlu są takie, że jak się chce cos publicznie sprzedać ( czyli jak pan na jakby aukcji ) należy dokładnie określić co pan sprzedaje. Tego wymaga uczciwość kupiecka. Pan natomiast zachowuje się jak podrzędny lichwiarz. Jeżeli sam pan chce wybrać kupującego to po co pan robi z tego sensacje? Pisze to panu prawnik z wykształcenia, biznesmen z wyboru etc.Ja z panem interesu chyba nie chce robić.
Gość Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 Witam !!Brawo Akagi !!. Przypuszczałem że to się tak skończy. Lipa, ściema i naciągactwo. I toto nazywa się businesmanem . Dlatego proponowałem by nabył to O " mający osobowość prawną i większe możliwości sprawdzenia wiarygodności jak normalny śmiertelnik. SZKODA ...:(Rufus
Gość Napisano 25 Czerwiec 2002 Napisano 25 Czerwiec 2002 Przepraszam, zapomniałem o nicku powyżej :)Rufus
Gość Napisano 26 Czerwiec 2002 Napisano 26 Czerwiec 2002 witama ja mimo wszystko dowiem sie co to za materialy i jesli posiadaja dla mnie wartosc to ponegocjuje ich zakup. Co do legalnosci dokumentow to nie musisz miec racji akagi. Kupe ciekawych rzeczy lezy w instytucjach w ktorych bys sie nie spodziewal ze moga byc takie skarby". I ich skopiowanie jest jawne tyle ze trzeba wiedziec gdzie uderzyc (sam zebralem z takich miejsc ciekawe materialy)wchodze: GG 58107 (wieczorem)pozdrrk
akagi Napisano 26 Czerwiec 2002 Napisano 26 Czerwiec 2002 Robercie, ależ oczywiście, że masz rację, i nie neguję , że materiały są jawne, prawdziwe, etc. napisałem, że jest to moje gdybanie.Po prostu , sprzedający , t.zn. arch, zachowuje się na tyle dziwnie, że sprawa jest dla mnie nie całkiem jasna. A, że nie jestem zainteresowany zakupem, tym samym , może on, mieć mi za złe moje słowa, wyraziłem swoje wątpliwości. I już.
Gość Napisano 26 Czerwiec 2002 Napisano 26 Czerwiec 2002 Akagizobaczymy, sprawdzimy, zdobedziemy :)w czarne interesy nie wchodze z zasady.pozdrrk
Hartmann Napisano 26 Czerwiec 2002 Napisano 26 Czerwiec 2002 Nic dodać nic ująć.Zaczął się sezon urlopowy.Każda kaczka jest dobra.Hartmann
Gość Napisano 27 Czerwiec 2002 Napisano 27 Czerwiec 2002 interesują mnie głównie materiały dot. pracy II O.Szt.Gł. na terenie Dolnego i Opolskiego Śląska (no i oczywiście wiele więcej, ale to na maila) Jeśli takowe posiadasz jestem silnie zainteresowany.
bunkerites_banditen Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 Witam i też dodam swoje zdanie. Po pierwsze jeżeli by to były naprawdę wartościowe materiały to napewno nikt mądry by nie dawał tego postu, z tego względu że kupców było by wielu i nie musiał by szukac chętnych tutaj. Po drugie skoro ma nie trafić do dalszej publikacji to po co to sprzedawać. (bierzesz kase a reszta cie nie powinna interesowac), po trzecie sprzedający nie ma za grosz pojęcia o handlu. Akagi on nie zachowuje się jak lichwiarz dużo mu do lichwiarza brakuje. Kolego Arch takie sprawy i załatwia się zupełnie inaczej :))) pozdrawiam Jaras_lodz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.