Skocz do zawartości
  • 0

dziwny krzyzyk ?????????????????

lysy452

Pytanie

Napisano

witam.napozor wyglada na normalny krzyzyk,ale jezus pod stopami ma trupia czaszke z piszczelami co jest raczej dziwne chyba?jest to wykop z okolic lublina wiec zastanawiam sie czy nie jest to przypadkiem krzyzyk z roku okolo 1920 od huzarow smerci,ale to tylko przypuszczenia.za pomoc dzieki

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.napozor wyglada na normalny krzyzyk,ale jezus pod stopami ma trupia czaszke z piszczelami co jest raczej dziwne chyba?jest to wykop z okolic lublina wiec zastanawiam sie czy nie jest to przypadkiem krzyzyk z roku okolo 1920 od huzarow smerci,ale to tylko przypuszczenia.za pomoc dzieki

Napisano
tzn nie zmartwisz mnie bo ja tylko sugerowalem sie huzarami,nie siedze w tematyce religijnej wiec dlatego poprosilem o pomoc,ale czy mozesz podeslac mi choc 1 fotke z takim motywem?bo widze ze jestes obryty w tym temacie
Napisano
Witam, ta czaszka w symbolice religijnej oznacza czaszkę pierwszego człowieka - Adama. To z niej wzrosło drzewo z którego został wykonany krzyż dla Jezusa (chyba że coś poknociłem :).
Jest to jednocześnie symbol śmierci i zamknięcia się historii rodzaju ludzkiego (od pierwszego człowieka do zbawienia ludzkości przez śmierć na krzyżu).
Pozdrawiam.
Napisano
http://www.konserwacjasztuki.com/index_publikacje3.htm
Drzewo krzyża jest drzewem życia. Na nim została pokonana śmierć. Tradycja umieściła grób Adama na Golgocie. Krew Chrystusa miała spływać przez wszystkie pokolenia do ojca ludzkiej rodziny, oczyszczając jego synów. Dlatego w średniowieczu często umieszczano u stóp Chrystusa, wiszącego na drzewie krzyża, czaszkę i piszczele. Miała to być czaszka Adama. Śmierć odcięła nas od drzewa życia w raju. Chrystus zamienił krzyż, drzewo śmierci, w drzewo życia. Trzeba zatem dziękować za Jego dzieło odkupienia, za łaskę, która jest darem dla każdego z nas."
Napisano
kurcze lubie pisac z madrymi osobami ktore sa w temacie i za to wam dziekuje,bo na wszystkim czlowiek nie moze sie znac,ale mam jeszcze 1 prosbe czy jestescie w stanie okreslic lata powstania tego krucyfiksa?.pozdrawiam
Napisano
tombspider ten krzyzyk daleko odbiega od mojego co do wygladu zewnetrznego i wizualnego tzn pod wzgledem zachowania jak i jego wygladu zew.ale dam sobie juz spokoj,mam co mam i to mnie cieszy.jeszcze raz dzieki za pomoc.
Napisano
karpik niestety sie mylisz to nie jest to samo,sorry za fotki ale mojego krzyzyka nie szlo inaczej ujac jest poprostu utlenoiony wiec dalem co umialem na foto.jest duza roznica miedzy tym krzyzykiem a ostatnim linkiem.pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie