Skocz do zawartości

Pełna skrzynia amunicji w złym miejscu

walker69

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa jest prosta jak budowa cepa , jesli bron Twojego znajomego jest zarejestrowana jako bron mysliwska a Ty lub Twoj ojciec macie pozwolenie na taka bron to nic nie stoi na przeszkodze aby ja kupic, jedyny kruczek kryje sie w tyk jak dlugo ma Twoj ojciec to pozwolenie , jesli jest ono wydane pod rzadmi nowej UoBiA i ma na dezycji jeszcze wolne miejsce na sztuke broni ( dezycja jest wydawan na okreslan liczbe sztuk broni ) to ok, nawet jakby juz by braklo limitu na decyzji to mozna ja rozszerzyc, gorzej jesli ma pozowlenie wydane jeszcze za starej ustawy , wtedy trzeba je niejako wyrabiac na nowo , jest to absurdalne, ale tak jest.
co do samej broni to zaden problem, nie jest wazne czy to mauser po wermachcie mosiek po carze Mikołaju czy jeszcze inny demibil, jesli giwera jest legalna i jest zarejestrowana jako bron mysliwska to sprawy nie ma, zeby nie byc gołosłownym , moi znajomi poluja ewentulanie polowali ale posiadaja dalej sztucery zbudowane na bazie m.in. mausera gdanskiego wz 98, manlichera schonauera wz 03/14, mosina wz 44 i jeszcze kilku innych wynalazkow militarnej prowenencji, przerobki oryginalów zazwyczaj ograniczaly sie do wymiany kolby na mysliwska i ewentualnie choc nie zawsze zmiany przyrzadow celowniczych.

bron 100% legalna i całkiem orginalna, bankowo mauser tylko jeszcze nei wiem jaki trzeba wyskoczyc na rekonesans:) cena w wysokosci dobrej kolby do tego typu pukawy kusi... Ma zamontowana jakas ruska lunete i to niby tyle...
Czy jest mozliwosc zalegalizowac składaka/strychowca/wykopa po remoncie ? Bo z kulkami problemu nie powinno byc jesli posiada sie zezwolenia na broń mysliwska i ostra służbowa/prywatna...

Ok ale mowimy tu o legalnej giwerze z pelna dokumentacja, i zarejestrowanej, a nie o jakims hipotetycznym składaku ze strychu, ktorego w zyciu nie zalegalizujesz, co do pozwolenia, to fakt posiadania pozwolenia na bron krotka ma sie nijak do faktu posiadania pozwolenia na bron mysliwska, a amunicje bo danej broni mozesz kupic tylko na pozwolenie do danej broni i tylko tego kalibru w jakim ta giwera jest, tyle w duzym skrocie.

Lepiej se w łeb strzelić zanim napisze się i pokaże zdjecia na forum!!!!!!!!!!!!!!!
Czy wy nie wiecie,że odpowiedni ludzie to czytają i mają w d...ie,że to wasze chobby!!!!!!!!!!!!
Czy ktoś mysli udzielając się w takich dyskusjach?
Ja???

Siema chłopy :)
Jeszcze nie siedzę (nie licząc fotela). Taśma wróciła do macierzy i czeka na lepsze czasy. Cuda się zdarzają :)

Michal - pisałem do Ciebie w innym topicu, zagadaj do mnie na maila to pogadamy o arnowskich" miejscówkach ;)

No proszę tarnowscy odkrywcy dali o sobie znać i to od razu takim znaleziskiem.:)

Walker - z tym muzeum o którym ktoś napisał pomysł być może warty rozważenia i możliwy do realizacji.

Jak chcesz napisz do mnie, pomyślimy, ja z tych stron:)

Co do linii Dunajca to masz tego sporo w literaturze, opracowaniach, sieci - w 39r. Dunajec miejscami zamienił się w strumyk... Tak na dobrą sprawę swoją strategiczną rolę jaką kiedyś mu przypisano odegrał chwilowo chyba tylko w Biskupicach Radłowskich. A i jeszcze w pobliżu Zakliczyna ale tam raczej po sąsiedzku:)
Niemniej linia Dunajca to aktywnie I WS i możesz śmiało przemierzać wzdłuż i wśród wędkarskich, współczesnych pozostałości:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie