janowicz Napisano 9 Październik 2007 Autor Napisano 9 Październik 2007 Odkrywca papierowy zaczyna swoją zawartością przypominać to forum. Staje się przez to niebywale nudny. Pancerny złom, inscenizacje wojenek ( ciekawe, że bawią się w to przeważnie młodzi ludzie, zamiast po prostu iść do wojska). Kiedyś dziwiłem się, że zawartość forum Odkrywcy to zupełnie coś innego niż zawartość papierowego wydania. Teraz, o zgrozo, tematyka gazety i forum to to samo. I jak tak dalej będzie, to zniknie cała radość czytania gazety.W ostatnim numerze tylko artykuły panów Stojaka i Bojki dały się czytać z przyjemnością, reszta z przyzwyczajenia lub wcale. Mam nadzieję, że taka zawartość gazety to wypadek przy pracy.
ColdDemons Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 Wczoraj dorwałem nowy numer Odkrywcy i niestety mam takie same uczucia jak kolega @janowicz. Gdzie te odkrycia"???? Nudaaaa!!!!
janowicz Napisano 9 Październik 2007 Autor Napisano 9 Październik 2007 Nikt mi nie każe kupować. Ja chcę. Mam wszystkie numery. To, uważam, upoważnia mnie do krytyki.
Pit_100 Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 Czytam odkrywcę od kilku dobrych lat i niestety mam takie same spostrzeżenia jak koledzy. Na samym początku było ciekawe, było opisanych wiele wypraw udanych lub mniej. Zauważyłem również, że wychodzą takie numery, w których 3/4 artykułów jest o fortyfikacjach. Wiem, że wiele osób interesuje się fortyfikacjami, ale chyba nie 90% czytelników tego pisma??? Od jakiegoś czasu pismo schodzi na psy. Kupuje je z przyzwyczajenia. Myślę, że osoba która kupi ,,Odkrywce'' dzisiaj po raz pierwszy w życiu, po jego przeczytaniu nie będzie miała ochoty na kolejne numery. To takie moje małe spostrzeżenia.
draven85 Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 witamosobiście kupuję Odkrywcę" od roku , od jakiegoś czasu mam dostęp do starszych numerów i powiem szczerze , że obecna forma gazety jest dużo gorsza , zgadzam się tutaj z poprzednikami.ps. może dzięki temu tematowi gazeta sie poprawi :)
kokesh Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 A ja nie kupuję od prawie roku,mam za to wszystkie wcześniejsze numery, byłem z odkrywcą od początku .Teraz szkoda kasy na te lelum polelum, gdyby nie śliski papier nadawało by się tylko do jednego...Pisemko odbiło tematyką na bardziej nudne i nie burzące ogólnego spokoju wody i postanowiło pisać o wszystkim tylko nie o naszych odkryciach i naszych problemach ,reklam za to coraz więcej, więc kasa będzie .Pozostaje lektura starszych roczników . Będzie co poczytać [nie szkodzi że kolejny raz ] w długie zimowe wieczory . Pozdro...
advertus Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Panowie, narzekacie ale czy obecnie na rynku prasowym jest jakaś alternatywa dla Odkrywcy?
kokesh Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 A co mamy robić ? Kiedyś była w odkrywcy taka ankieta :czego jest za dużo ,czego za mało,co chcielibyśmy dołożyć, a co zmienić ,ale chyba się gdzieś w redakcji zawieruszyła ,i dawno to było .Zresztą czy kogoś z redakcji obchodzi nasze zdanie ? Pozdro...
ColdDemons Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Panowie, narzekacie ale czy obecnie na rynku prasowym jest jakaś alternatywa dla Odkrywcy?"Jasne że tak!!! Odkrywca z założenia powinien w dużej mierze podejmować temat ogólnie rozumianej eksploracji i jej wyników. Teraz niestety pismo nazwał bym historyczno- rekonstrukcyjnym, a takie pisma mamy na naszym rynku. Nazw nie będę podawał. Odkrywca byłby jedynym w swoim rodzaju wracając do korzeni. Pozdrawiam Redakcję!!!! ;)
advertus Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Panowie jedni lubią blondynki, drudzy brunetki , a są jeszcze tacy co lubią rude, znajdą się również wielbiciele kędzierzawych tak samo jest z treścią Odkrywcy, każdy znajdzie coś ciekawego ale nigdy nie będzie tak że wszystko będzie się jemu podobało i tak będzie nie dlatego że jakiś artykuł jest słaby treściowo tylko dlatego że dany czytelnik nie będzie interesował się kokretną tematyką i odruchowo odrzuci artykuł. Jedno należy przyznać tematyka jest różnorodna, są artykuły krótkie na kilka - kilkanaście minut czytania ale są również dłuższe nad którymi warto się zastanowić. Panowie w większości narzekacie na treść tego numeru , ja wręcz przeciwnie dla mnie zawartość tego numeru jest ciekawa I kto ma racje jak zwykle nikt bo o gustach sie nie dyskutuje jak mawiali starożytni mieszkańcy Rzymu.Natomiast na pewno wyznacznikiem sukcesu danego przedsięwzięcia w przypadku wydawnictw jest zwiększanie nakładu i jeśli jest tak że drukuje się coraz więcej egzemplarzy to oznacza że Odkrywca pod względem treści odnosi sukcesy a jeśli tak nie jest to znaczy że niestety redakcja ma problem z którym musi sobie poradzić
Paweł80 Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 a nie pomyśleliście, że nasze chore prawo zmusiło moim zdaniem redakcję do tego aby nie pisać o wykopkach i odkryciach??Wyobraźcie sobie najazd WKZ z policją na redakcję w celu wyciągnięcia namiarów na znalazce i jeszcze współudział w okradaniu skarbu państwa!!!
kokesh Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Zgadzam się że są gusta i guściki ,tak jak biusty i biuściki ,ale wydaje mi się że coraz mniej z nas chodzących po polach i lasach i piszących na tym forum czytuje to pismo .Większość woli forum od gazetki, bo jest tu ciekawiej i więcej informacji .Zresztą nie chodzi w moim odczuciu tak bardzo o te nudne artykuły ,bardziej o to że czujemy się zdradzeni i porzuceni przez Odkrywcę ,za to że nie stoi ona za nami gdy nas opluwają ,nie krzyczy w naszym imieniu że prawo jest durne i że tysiące takich jak my to duża siła i trzeba się z nią liczyć .Zwykły Kowalski nawet nie wie że istniejemy ,a jeśli o nas słyszał to tylko z prasowych doniesień o mafijnym zabarwieniu .Wydaje mi się że redakcja zajęła się zwykłą komerchą ,i tyle . Pozdro...
janowicz Napisano 10 Październik 2007 Autor Napisano 10 Październik 2007 Odkrywca powinien pisać o odkrywcach i odkryciach. O faktach i artefaktach, które po latach ujrzały światło dzienne. A tu, w dziesiątym numerze, 1/3 stron to ułani, co bywają pijani.
PATRON Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 odkrywca powinien pisać o odkryciach i artefaktach ...."panowie nic nie stoi na przeszkodzie ...piszcie artykuły o swoich odkryciach, wysyłajcie zdjęcia , podpisujcie swoim nazwiskiem, tylko nie zapomnijcie dołączyć zgody na prowadzenie poszukiwań przy pomocy sprzętu elektronicznego itp, itd .... tak na wszelki wypadek żeby potem nie było problemów :-) to po pierwsze.po drugie - przeżyłem przez ostatnie naście lat więcej czasopism ranżowych" niż wy widzieliście w życiu . a ozanacza to że 95 % z nich padło bo pisało to co lubili prawdziwi fanatycy danej branży a nie to co sie sprzedawało , dzięki bogu że w O" są reklamy i że są artykuły które interesują szerokie grono kupujących ( patrz nakład), a nie fanatyków jak wy,bo to dzięki tym mydlanym artykułomtemu ta gazeta jeszcze istnieje - BO JA KUPUJĄ LUDZIE DLA TAKICH WŁAŚNIE DURNYCH CZYTADŁOWATYCH ARTYKUŁÓW O umocnieniach rekonstrukcjach i innych pierdołach.trzy : nie ma możliwości żeby wszystkim trafić w gusta .cztery - przestańcie wychodzić z założenia że wszystko co się dzieje w tym kregu ma być ku chwale ojczyzny za darmo" bo :a/ wydawanie gazety kosztuje i komercja jest wpisana w zasady istnienia takich gazet jak O"b/ organizowanie imprez kosztuje i nikt tego za dziękuję nie zrobi - tu piję do kolegów co się obużają że ktoś wziął pieniądze na imprezkę a JAKOŚ TEGO NIE WIDAĆ c/ odbudowa pojazdów i konserwacja kosztuje - i pieniactwo jak to wszyscy powinniśmy pojechać np do gdańska skrobać za darmo np hetzera - i że wszyscy powinni zqa darmo wszystko bo to przecież dobro narodowe jest niczym innym jak pieniactwem i pleceniem bzdur.WIEC PANOWIE - zdajcie sobie sprawę (wracając do O") że wszystkim żądzi komercja , bez niej to do dzisiaj byśmy mieli po równo i czytali byśmy Trybune ludu" Jeśli treść O" powoduje że gazeta potrafi się utrzymać na rynku tyle lat to znaczy że redakcja dokonuje właściwego wyboru.ps: mnie też nie pasuje 95% treści zawartych w O" ale kupuję ją dla tego jedego artykułu w miesiącu, czyli dla tych 5% zawartości.ps2 : mam wrażenie że piszę oczywiste rzeczy ale jakoś chyba niewiele osób sobie z tego zdaje zprawępzdr PATRON - FWP
kokesh Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 O rany ,to jednak moja żona miała rację nazywając mnie ,,fanatykiem''.Pozdro...
jaca2003 Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Prosta sprawa.Idziesz do Empiku przegladasz i jak chcesz to kupujesz jak nie to nie.Pozdrawiam
janowicz Napisano 10 Październik 2007 Autor Napisano 10 Październik 2007 PATRONGeneralnie nie mogę się z Tobą nie zgodzić. Ale takim tekstem zabiłeś, niestety, całą moją radość pomarudzenia. :)Pozdrawiam.
szym Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 BO JA KUPUJĄ LUDZIE DLA TAKICH WŁAŚNIE DURNYCH CZYTADŁOWATYCH ARTYKUŁÓW O umocnieniach rekonstrukcjach i innych pierdołach.Trochę przesoliłeś Patron, nie uważam się za gorszego eksploratora od innych dlatego,że nie chodzę z wykrywką, tylko szwędam się po fortyfikacjach z miarą, aparatem, dyktafonem i GPSem. To było z Twojej strony aroganckie stwierdzenie, w stosunku do grup reko również.Co do Odkrywcy - czytam wybiórczo, jak wielu.
huk 100 Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 jak zwykle- przy tego rodzaju wątku na temat Odkrywcy -panowie to już było ! -pozdro:):) ps. chcecie to przerabiać następy raz – masochiści :):):):)
woytas Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 ja juz przeszlo rok nie kupuje...Bo dostaje za darmo ;)Ale zgadzam sie z Patronem w 99,9%
Hitboy64 Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Ja mój pierwszy bezpłatny dostanę pewnie dopiero w styczniu :( :P w końcu trochę kasy zaoszczędzę :)
PATRON Napisano 11 Październik 2007 Napisano 11 Październik 2007 szym- troszkę źle mnie zrozumiałeś... ja wcale nie uważam że ludzie interesujący się innymi" tematami niż explo są gorsi, durniejsi, itp itd...ja próbowałem właśnie powiedzieć że nie każdy musi być zainteresowany tylko jedną tematyką , dla jednych explo jest durne i bezsensowne , dla innych fortyfikacje, a jaszcze dla kogoś rekonstrukcje....moja wypowiedż utrzymana była w tonie wypowiedzi poprzedników że O" powinien pisać o odkryciach z czym sie nie zgadzam . przepraszam że poczułeś się obrażony zamysł mój był właśnie odwrotny . w przypadku tej gazety pod chasłem komercja" kryje się rozszeżenie teamtyki związane z poszeżeniem grupy dostępu czasopisma.Jest jednak inny aspekt dyskusji o formule O".czytając regularnie artykuły w O" od jakiegoś czasu obserwuję kompletną ignorancję redakcji w sprawie Korekty tekstów w gaqzecie. to naprawdę smutne że w dobie elektronicznych ozalidów , CTP, i przy koszcie korekty śmiesznie niskim ( około 3-5 zł za stronę ) gazeta która ma taki staż na rynku pozwala sobie na puszczanie coraz większej ilości literówek i koszmarnych błędów stylistycznych ( przykładem jest art major broni majora" czy jakoś tak ).rozumiem zlewkę nad ortografią na forum , bpo to specyfika ludzi działa przed kompyterami, ale SŁOWO DRUKOWANE wymaga chyba szacunku do czytelnika - odbiorcy.myślę że tutaj redakcja mogła by się wypowiedzieć na ten temat :-) Pani Redaktor ... co się dzieje z tymi bykami :-)pzdr PATRON FWP
janowicz Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 Jeżeli ma nie pisać o odkryciach, to o czym? Dziesiąty numer jest wyjątkowo nudny właśnie przez to, że zawiera tak mało artykułów adekwatnych do nazwy. Nie upieram się, by było monotematycznie, ale jak wcześniej napisałem, tematyka październikowego Odkrywcy zbliżyła się do tematyki tego forum, które w moim przekonaniu jest wyjatkowo nudne.A odkrycia to nie tylko artefakty, lecz również nieznane fakty z przeszłości, których (jednych i drugich) odkrywania sobie i państwu życzę.Przypomnę, że założyłem wątek tylko o październikowym numerze, a koledzy zaczynają pisać o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia. Średnia roczna, pod względem różnorodności tematów, jest w Odkrywcy do przyjęcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.