pawel_breslau Napisano 8 Październik 2007 Autor Napisano 8 Październik 2007 Witam.Ostatnio wyszukałem takie oto fotki w internecie.Cóż to może być?
pawel_breslau Napisano 8 Październik 2007 Autor Napisano 8 Październik 2007 jakiś chyba władca z berłem i jabłkiem...
pawel_breslau Napisano 8 Październik 2007 Autor Napisano 8 Październik 2007 Wydaje mi się że na pierwszej fotce jest Jezus który niesie na ramionach krzyż.Ale czy aby na pewno?Pozdrówka i może macie jakieś pomysły?Paweł
karpik Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 (ogólnie)Ostatnie to odważnik monetarny, wcześniej moneta rzymska, pierwszy krążek też wygląda na dość stary. Gratuluje i czekam co powiedzą koledzy.Pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 1 najprawdopodobniej stacja 5. Szymon Cyrenejczyk pomaga nieść krzyż Panu JezusowiSzymon Cyrenejczyk, zmęczony pracą w polu, mijał tłum. Żołnierze nakazali mu, aby pomógł nieść krzyż Jezusowi. Już do szczytu Golgoty Jezus i Szymon poszli razem.np:http://www.kampinos.mkw.pl/DK/5.htmwww.parafia.nidzica.pl/podstrony/aktualnosci.htmhttp://www.zegocina.pl/parafia/parzeg/stacje/stacja05.jpg
pawel_breslau Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 Witam i dziękuję za odpowiedzi.Nadal jednak nie wiem do czego te przedmioty służyły i co przedstawia przedmiot 2!!!Były to jakieś ozdoby?
pawel_breslau Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 Mam jeszcze jedno pytanko.Cóż TO jest?Wyszło to mojemu kolesiowi i się zastanawialiśmy czy jest to jakieś oznaczenie czy tylko jakaś broszka,spinka?Jest on wielkości monety 2 złotowej.
pawel_breslau Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 jego tył,od spodu ma jakiś zaczep jakby po czymś albo do czegoś służący...
pawel_breslau Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 Zbliżenie przedstawiające dwie postacie po obydwu stronach herbu (w nim natomiast 2 klucze i...właśnie)Jeśli możecie pomóc w określeniu do czego ten przedmiot służył to z góry dziękuję.Pozdrawiam.Paweł
pawel_breslau Napisano 17 Październik 2007 Autor Napisano 17 Październik 2007 Witam ponownie.Widzę że nikt z Szanownych Państwa nie wie do czego mogły służyć powyższe przedmioty.Mam za to kolejną prośbę w rozszyfrowaniu pewnego przedmiotu.Jest to blaszka z cynku lub podobnego stopu.Na niej widnieją od góry napisy Pol bez" a u spodu nazwa miejscowości SPURWITZ" oraz na dole najprawdopodobniej nr 102".Jeśli ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł to czekam na relacje.Pozdrawiam serdecznie.Paweł
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.