Skocz do zawartości

Menażki WH na '39 i inny sprzęt

Mauser98k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, spotkałem się ze sporą liczbą zdjęć oryginalnych menażek wyprodukowanych w 1939 pomalowanych na kolor czarny. Jakiego koloru macie swoje menażki? Czy powinienem pomalować ją na czarno? To samo tyczy się gumowanego pokrowca na Gasplane (czarny materiał, jeżeli ktoś już szył GUMOWANY pokrowiec to też niech podzieli się doświadczeniami, przede wszystkim skąd materiał, a warunki techniczne to już by była bajka). Wiem że kubki do manierek wystepowały w czarnym kolorze, czy reguła ta tyczy się też menażek?
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Maus

Witam.
Menażki M31 malowane były w różnych odcieniach (w zaleznosci od okresu produkcji) i były wykonane z różnych surowców. Np. we wrześniu stosowano wczesnowojenne menażki aluminiowe (całe wykonane z aluminium, łącznie z rączką pokrywki), które malowane były na feldgrau. Menazki z środkowego okresu wojny miały już inny odcień zieleni i były wykonane z dodatkiem stalowych elementów (rączka pokrywki). Późnowojenne menażki były już wykonywane całe ze stali, emaliowane na czerwono podkładem, a następnie zieleń. Można też spotkać menażki Erzatz, które były emaliowane w różnych kolorach szarości, błękitu, czerni itd.

Najbezpieczniej moim zdaniem będzie pomalować menażkę na feldgrau.

Na zdjęciu obok 2 przykłady menazek - wczesnej (po plewo) i środkowowojennej (po prawo).

Pozdrawiam.

Wow, dzięki za tak obszerne info! Moja menażka jest cała z aluminium i pomalowałem ją już na feldgrau (spokojnie, ni grama oryginalnej farby!) Teraz wyjdę z innym zapytaniem, czy materiał z którego wykonywano GUMOWANE torebki na gasplane może być czarny?
Pozdrawiam Maus

Cześć Mauser!
Osobiście z czarnym pokrowcem na płachtę przeciwiperytową wykonanego z gumowanego płótna jeszcze się nie spotkałem. Widziałem za to bardzo ciemnoszare.
Na załączonym zdjęciu dwa pokrowce z prawej strony to wyrób wczesnowojenny, właśnie z impregnowanej gumą tkaniny.

Pozdrawiam
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie