Mauser98k Napisano 3 Październik 2007 Autor Share Napisano 3 Październik 2007 Witam, spotkałem się ze sporą liczbą zdjęć oryginalnych menażek wyprodukowanych w 1939 pomalowanych na kolor czarny. Jakiego koloru macie swoje menażki? Czy powinienem pomalować ją na czarno? To samo tyczy się gumowanego pokrowca na Gasplane (czarny materiał, jeżeli ktoś już szył GUMOWANY pokrowiec to też niech podzieli się doświadczeniami, przede wszystkim skąd materiał, a warunki techniczne to już by była bajka). Wiem że kubki do manierek wystepowały w czarnym kolorze, czy reguła ta tyczy się też menażek? Pozdrawiam i z góry dziękuję Maus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1.Leibstandarte Napisano 3 Październik 2007 Share Napisano 3 Październik 2007 Menażki (wczesne czy późne) były zielone, rzadko czarne. Jak pomalujesz na czarno to nie będzie błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 3 Październik 2007 Share Napisano 3 Październik 2007 Witam.Menażki M31 malowane były w różnych odcieniach (w zaleznosci od okresu produkcji) i były wykonane z różnych surowców. Np. we wrześniu stosowano wczesnowojenne menażki aluminiowe (całe wykonane z aluminium, łącznie z rączką pokrywki), które malowane były na feldgrau. Menazki z środkowego okresu wojny miały już inny odcień zieleni i były wykonane z dodatkiem stalowych elementów (rączka pokrywki). Późnowojenne menażki były już wykonywane całe ze stali, emaliowane na czerwono podkładem, a następnie zieleń. Można też spotkać menażki Erzatz, które były emaliowane w różnych kolorach szarości, błękitu, czerni itd.Najbezpieczniej moim zdaniem będzie pomalować menażkę na feldgrau.Na zdjęciu obok 2 przykłady menazek - wczesnej (po plewo) i środkowowojennej (po prawo).Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 Wow, dzięki za tak obszerne info! Moja menażka jest cała z aluminium i pomalowałem ją już na feldgrau (spokojnie, ni grama oryginalnej farby!) Teraz wyjdę z innym zapytaniem, czy materiał z którego wykonywano GUMOWANE torebki na gasplane może być czarny? Pozdrawiam Maus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Cześć Mauser!Osobiście z czarnym pokrowcem na płachtę przeciwiperytową wykonanego z gumowanego płótna jeszcze się nie spotkałem. Widziałem za to bardzo ciemnoszare. Na załączonym zdjęciu dwa pokrowce z prawej strony to wyrób wczesnowojenny, właśnie z impregnowanej gumą tkaniny.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 P.S Kloki obie menażki z Twojego zdjęcia masz w swojej kolekcji? Ta z lewej strony to jak widzę fajny przykład „sztuki okopowej”! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 Ok, dzięki koledzy, może wiecie skąd wziąść dobry GUMOWANY materiał? (chodziłem już po okolicznych lumpach i nic nie mają.) Może poncho bundeswehry z allegro? Sorry że was męcze ale naprawdę zależy mi na takiej torebeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Mauser – zajrzyj tam gdzie wiesz, a może zainteresuje Cię zamieszczona tam przeze mnie dzisiaj informacja – dzięki temu rozwiążesz swój problem w prostszy sposób ;)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 4 Październik 2007 Autor Share Napisano 4 Październik 2007 Oj widziałem już info, widziałem... Podumam nad tym, oj podumam... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 witamteż mnie interesuje z czego wykonac torebkę na gasplane/jak były orygialy na allegro to nie bralem:(/Hindus jak mozesz mi również podeslac tę informacje:)pozdrawiam Lothar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Wracając do menażki, co powiecie na aluminiową menażkę (która posiadam) sygnowaną na 38 rok i całą w odcieniu zieleni, a nie feldgrau? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Obstawiam że to apfelgrun :-) Dlatego odcień zieleni :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Robo zajrzyj do poczty :)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 5 Październik 2007 Share Napisano 5 Październik 2007 Hindus - Niestety to nie moje menażki, ale mam w podobnym stanie tę z prawej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.