Skocz do zawartości

Śmigło Szomański na Ebay !!!

Woodhaven

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja niestety widziałem tylko w opisie
Zweiblatt-Szomanski-Holzpropeller einer polnischen Maschine, (P 11 oder P 23 ? ), Länge ca. 2,10 m
Tak z ciekawość możesz podać skąd to wiesz może zdjęcie. ;-)
Napisano
Moje gratulacje. Widzę że śmigło zostało w Niemczech w właściwych rękach. Przepraszam ale chciałbym trochę się dowiedzieć ........czy śmigle jest bita data produkcji której nie zauważył oferujący ? Czy możesz zrobić zdjęcie. Pozdrawiam
Napisano
Cytując za DTH:

Smigla Szomanskiego mialy zawsze oznaczenie po slowie "PLAT tudziez platowca, tudziez silnika, do ktorego je montowano."

i patrząc na bicia - PLAT B-M-4" oraz Walter, D- 2130, S- 125", powtórzę moje podejrzenie że to jest śmigło od maszyny typu Bartel BM-4h. Wersja ta była wyposażona w silnik DH Gipsy III lub właśnie [b]Walter[/b] Junior 4.

Gratulacje Piotr!

Pozdr.,

MJU
Napisano

Tak njorl, wydaje sie, ze nic innego nie wchodzi w gre. Dla potwwierdzenia tego, co pisalem, sygnatury po slowie plat" z P-11c i Hanriota 28

Napisano
Woodhaven - wkleiłeś fotke śmigła o które kiedyś pytałem, do tematu jeszcze wrócę bo ciągle mnie jak i własciciela interesuje z czego to jest. Więcej informacji (wymiary , numery czy bicia) podam jak tylko będę miał przyjemność odwiedzić właściciela owego śmigła. Przy okazji dodam że śmigło jest pamiątką rodzinną i nie jest do sprzedania. Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za wklejenie zdjęć sygnowania śmigieł . Oczywiście wieże w każdy wpis. Ale ponieważ historia naszych śmigieł jest w powijakach i trudno zdobyć jakieś materiały na ten temat ...... stąd próbuję drążyć ten temat. Jestem po prostu ciekawy jak wyglądają bicia i tyle ..... może kiedyś gdy następnym razem ktoś z nas stanie przed śmigłem bez trudu przypomni sobie upierdliwego faceta który próbował dowiedzieć się więcej niż to że to jest śmigło. Dzięki Wam naprawdę wiele się dowiedziałem . Dzięki za pomoc.... Cieszę się że na tym forum możemy sobie podyskutować . Pozdrawiam
Napisano
Witam, bicie daty jest słabo czytelne pod warstwą lakieru i znajduje się na płaszczyźnie płaskiej. Zdjęcia wymagają odpowiedniego oświetlenia, cierpliwości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie