Skocz do zawartości

Czy był ktoś w Wołgogradzie po 1990 r

Volksewagen Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Są gdzieś zdjęcia w necie z wykopków. Ciekawe miejsce. Nawet Niemcy tam na wykopki jeżdżą.
pozdrawiam
Napisano
Niestety nie. Jak pamiętam, to był tam żołnierz na karabinie (kości), itp.
Pozdrawiam
  • 10 months later...
Napisano
Wojtku napisz co Cie konkretnie interesuje? Postaram sie pomoc, mam znajoma ktora urodzila sie i mieszkala w Wolgogradzie moge sie cos podpytac.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Generalnie problem jest tak szeroki że trudno go ubrać w słowa- mam na myśli głownie to czy funkcjonuje tam jakoś zachodnia cywilizacja :) tzn, czy jest tam jakaś zorganizowana turystyka historyczna związana z miejscem, -z tego co mi wiadomo, to największy kompleks muzealny znajduje się na kurhanie Mamaja, do tego dom Pawłowa oraz mnóstwo pomników i pomniczków, chciałbym się dowiedzieć czy tam generalnie jest bezpiecznie, czy można się w miarę swobodnie poruszać, czy raczej na każdym kroku trzeba na siebie uważać, no i logistyka jak się tam przedstawia, supermarkety, telefony internet itd. wiesz zbyt dużo tego aby to tak poprostu opisać- jeśli możesz to napisz kiedy twoja znajoma opuściła Wołgograd-dzięki
pozdro
Napisano
Wojtku, moja znajoma wyjechala z Rosji 8 lat ale co roku jezdzi do rodzicow. Jutro poprosze zone zeby dokladnie wypytala sie o sklepy itp i dam znac na forum. Moze poprosze o jakis namiar/kontakt na znajoma osobe tam juz na miejscu, moze sie przydac.
W lecie rozmawialem z nia o Wolgogradzie z tego co mowila jest spoko.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Wojtku zadna fatyga, lubie z nia gadac przynajmiej jest okazja pogadac troche po usku". Rano widzialem sie ze nia ale niestety niebylo czasu pogadac, w piatek bedzie pod mailem przesle jej Twoje pytania, chyba wytrzymasz?
Wiem ze jezdzi pociagiem, z jej opowiadania nauczylem sie duzo nowych slowek;) same nowe mutacje rosyjskich przeklenstw ktore wypowiadala pod adresem ukraincow, chyba niebardzo sie lubia.
Jesli chodzi o moje odczucia to jak najbardziej ok, mnie ciagnie na wschod:) Ogladalem zdjecia - miasto ladne, imponujaca zapora na Woldze, zapamiatalem jedno zdjecie - z przedszkola kolo popiersia Lenia:D typowa radziecka przedszkolna propaganda, smialem sie przez kilka dni:D
Poruszalem temat militarny, jej ciotka byla wtedy" w Stalingradzie, walczyla byla odznaczona, szczegolow nieznam bo znajoma byla wtedy mala zapamietala tylko ze ciotka palila Bielomory" taki twardziel ciotunia byla...
Sam bym sie chetnie tam wybral tylko czas, czas, czas....
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
No to widzę że piękna historia :) jeśli idzie o połączenie pociągowe z Polski, to ja sprawdzałem i wyszło mi że trzeba by z Warszawy do Brześcia jechać, a następnie z tamtąd jest bezposrednie połączenie do Wołgogradu - jedzie się tam chyba dwie doby z tego co pamiętam :) no chyba że twoja znajoma inaczej jezdzi- jeśli możesz to i o to się zorientuj. W sumie to jak człowiek spędzi około 4,5 dni w pociągu na samą podróż, to wyprawa musiałaby być tak około ponad tygodniowa- aha no i koszty
dzięki
pozdro
Napisano
Jest odpowiedz:)
- w Wołgogradzie są przeznaczone dla turystów zagranicznych hotele, gdzie organizowane są wycieczki po okolicy, ale oprócz tego są autokary i autobusy, które obieżdzają cały Wołgograd i jest w tym autobusie tłumacz który opowiada o historycznych miejscach, również ma przystanki i w tedy opowiada historie tego miejsca.
- jest straż miejska, policja mówi że 8-10 lat temu było tam bardzo bezpiecznie, trudno powiedziec jak jest w tej chwili.
- logistyka jest bardzo dobrze rozwinięta
- podróż najtaniej jest pociągiem, samolotem to chyba niema bezposredniego polaczenia, trzeba przez Moskwę, a dobiero do Wołgogradu. Pociag najrozsadniej Warszawa- Moskwa - Moskwa - Wołgograd
- brak namiaru na osobe z tamtad:(
Tyle na biegu sie dowiedzialem.

Piorek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie