Skocz do zawartości

mina

KIWI

Rekomendowane odpowiedzi

panowie zastanówmy się czy to jest w ogóle mina, bo ze wszystkich znanych mi konstrukcji nic nie jest nawet podobne.
Moje pytanie brzmi następująco - czy na tym dekielku z pierwszej fotki był jakiś otwór pod zapalnik?? bo wg mnie nie! Następnie widać jakieś mocowanie na zdjęciu nr 2 czy widział ktoś takie uszka przy minach - dodam ze nie jest to na 100% zapał. Następnie czy ten proszek w środku to aby na pewno MW??? tego nie powiem bo nie widziałem na żywo.
Ale pokusze się o stwierdzenie iż w/w przedmiot miał zastosowanie cywilne, moze jakiś odważnik, ciężarek (to by tłumaczyło metalowe kulki) tego nie wiem ale wg mnie nie jest to mina.
pozdrawiam - raflen

Na 100% jest to pocisk artyleryjski typu kartacz, budowa i wyglad wskazuja na okres przed I wojna swiatowa, nie ma tam nic niebezpiecznego bo byl to pocisk pozbawiony MW, to cos to wypelnienie stabilizujace kulki w pocisku, analogiczne patenty stabilizujace stosowalo sie w szrapnelach.

dokladnie, cyrk :F, kiedyś to forum było o wiele lepsze, mino-bombo-kartacz hahah, ok, do rzeczy:

dla przykładu pokarze rysunek niemieckiego 9cm kartacza:

http://images25.fotosik.pl/100/923ac4b767ced7f6.jpg

tylko nie posądzajcie mnie o wystawianie przekrojów amunicji w celu rozbierania :)

pozdro

Mam pytanie do moderatorow: dlaczego autor watku nie dostal jeszcze zoltej kartki? A moze przymykacie oko na tak nieodpowiedzialne zachowanie (pol biedy) i chwalenie sie nim na forum (drugie pol)? Musici sie okreslic czy zajmujecie jakis stanowisko w sprawach niewypalow i chwalenia sie ich zdjeciami czy tylko zrobicie to w stylu bociana i umiescicie czerwony napis, ze forum jest monitorowane. I wydaje mi sie ze jak na razie wybralisci opcje numer dwa.

• 2 months later...
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie