KIWI Napisano 5 Październik 2007 Autor Share Napisano 5 Październik 2007 gościu ja ja znalazłem , skitrałem i chcęe się tylko dowiedzieć co to za mina , ty mozesz se pogadac na czcie pa!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raflen Napisano 6 Październik 2007 Share Napisano 6 Październik 2007 panowie zastanówmy się czy to jest w ogóle mina, bo ze wszystkich znanych mi konstrukcji nic nie jest nawet podobne.Moje pytanie brzmi następująco - czy na tym dekielku z pierwszej fotki był jakiś otwór pod zapalnik?? bo wg mnie nie! Następnie widać jakieś mocowanie na zdjęciu nr 2 czy widział ktoś takie uszka przy minach - dodam ze nie jest to na 100% zapał. Następnie czy ten proszek w środku to aby na pewno MW??? tego nie powiem bo nie widziałem na żywo.Ale pokusze się o stwierdzenie iż w/w przedmiot miał zastosowanie cywilne, moze jakiś odważnik, ciężarek (to by tłumaczyło metalowe kulki) tego nie wiem ale wg mnie nie jest to mina.pozdrawiam - raflen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 6 Październik 2007 Share Napisano 6 Październik 2007 Witam.Raczej nie jest to mina.Wygląda to na ciężarek do zegara n.p.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczur Napisano 11 Październik 2007 Share Napisano 11 Październik 2007 mi to wygląda na pocisk kartaczowy, jaki ma kaliber? jesli zmierzysz średnice, wszystko będzie jasne.na przyszłość załóż temat tu http://niewypaly.poszukiwania.pl/forumuzyskasz bardziej trafnych informacji niż na tym forum". :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwar0 Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 Na bank jest to rosyjska bomba rozpryskowa.To ucho u góry służyło do zamocowania spadochronu.Przeznaczona do bombardowań z małej wysokości.Jak odszukam oznaczenia tej bombki to wrzucę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirkoni Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 mina ma inny układ ładunku i materiału miotanego...czyli środek zajmuje ładunek, otoczony z zewnątrz materiałem miotanym...podzcas wybuchu tworzy kurtyne na 360 stopni...To raczej wyglada na pocisk szrapnelowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 Na 100% jest to pocisk artyleryjski typu kartacz, budowa i wyglad wskazuja na okres przed I wojna swiatowa, nie ma tam nic niebezpiecznego bo byl to pocisk pozbawiony MW, to cos to wypelnienie stabilizujace kulki w pocisku, analogiczne patenty stabilizujace stosowalo sie w szrapnelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loslau Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 3 specjalistów, 3 teorie. :DJezu co za cyrk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczur Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 dokladnie, cyrk :F, kiedyś to forum było o wiele lepsze, mino-bombo-kartacz hahah, ok, do rzeczy:dla przykładu pokarze rysunek niemieckiego 9cm kartacza:http://images25.fotosik.pl/100/923ac4b767ced7f6.jpgtylko nie posądzajcie mnie o wystawianie przekrojów amunicji w celu rozbierania :)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 Powiem wiecej, na zicher jest to kartacz, malo tego, bardzo przypomina mi z wyglądu ( zawiniecia brzegow) egzemplarz austrowegierskiego kartacza, który znajduje sie u znajomego w zbiorach, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 12 Październik 2007 Share Napisano 12 Październik 2007 Powiem wiecej, na zicher jest to kartacz, malo tego, bardzo przypomina mi z wyglądu ( zawiniecia brzegow) egzemplarz austrowegierskiego kartacza, który znajduje sie u znajomego w zbiorach, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hammerstein Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Co by to nie było lepiej to zostaw !!! Jesli chcesz sie dowiedziec dokładnie co to za iewypał" zadzwon po pluton saperów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palacz Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Mam pytanie do moderatorow: dlaczego autor watku nie dostal jeszcze zoltej kartki? A moze przymykacie oko na tak nieodpowiedzialne zachowanie (pol biedy) i chwalenie sie nim na forum (drugie pol)? Musici sie okreslic czy zajmujecie jakis stanowisko w sprawach niewypalow i chwalenia sie ich zdjeciami czy tylko zrobicie to w stylu bociana i umiescicie czerwony napis, ze forum jest monitorowane. I wydaje mi sie ze jak na razie wybralisci opcje numer dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berdan Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Panowie,to nie mina tylko kartacz...Sprawdż kaliber...powinien pasować do armaty np 76mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manian Napisano 29 Grudzień 2007 Share Napisano 29 Grudzień 2007 Dokładnie . Jest to Austriacki Pocisk-Kartacz do armaty wz. 1875 . Identyczny jest wystawiony właśnie na allegro . ( mam nadzieje , że to nie ta sama sztuka :) )Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kado15 Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 I ciekawe co było dalej z mino-kartaczem ??? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.