owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Witam. W tym wątku pochwalę się swoimi trafieniami związanymi z I wojną światową. Nie są to znaleziska spod Tannenbergu ani Bieszczad których na forum najwięcej, lecz z frontu jurajskiego" (tam też wojna miała miejsce). Nie są to również takie przedmioty jak z wyżej wymienionych miejsc ale myślę ze warto je pokazać. Póki co wszystkie prezentowane przedmioty są z jednego miejsca, które z małą przerwą odwiedzam od prawie roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Po kilku miesiącach przerwy od mojej miejscówki, stwierdziłem że można by ją znów odwiedzić. Pojechałem więc na 3 godziny w pierwszy weekend września. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 A myślałem że już nic tam nie znajdę. Miejsce już wielokrotnie przeszukane, przez wielu, a tutaj proszę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Węgierska klamra starego typu. Ładniuchna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 nożyk i bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Dwa tygodnie później: to co zostało z ładownicy, 1 halerz, szpila i trochę drobiazgów. 2,5 godziny spacerowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 A to już kolejny wypad - tydzień temu: klamra, zamek, okucie kolby, wędzidło, resztki stelaża plecaka amunicyjnego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Pogięty wytarciuch. W jednym dołku z kawałkiem łuski i odłamkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Wędzidło rosyjskiego konika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Mosinowe resztki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2007 Share Napisano 29 Wrzesień 2007 ładnie Owiewka :) , my też czasem biegamy za frontem jurajskim. Wpadło kilka ciekawych rzeczy, ale ogolnie mało wychodzi w naszej okolicy, ze względu na małą ilośc walk.Biegasz na Jurze północnej czy południowej ? :)pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2007 Raczej po Jurze środkowej. Niestety, zazwyczaj tylko raz na tydzień mogę sobie pozwolić na wypad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2007 Share Napisano 29 Wrzesień 2007 My biegamy bardziej Jura Pn-Zach, czasem środkowa, z jakich okolic jesteś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2007 Z Zawiercia. Jeśli masz zdjęcia wojennych wykopków z Jury to wrzuć.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 29 Wrzesień 2007 Share Napisano 29 Wrzesień 2007 na razie nie mam dojscia do zdjec, ale powiem chlopakom zeby cos wrzucili. nie ma tu rewelki ale pare fajnych fantów wyskoczyło. pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 2 Październik 2007 Autor Share Napisano 2 Październik 2007 A to na koniec miesiąca, bez rewelacji. Nieśmiertelnik, skorupa szrapnela, szpila i łuski. Nie codziennie są klamry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 2 Październik 2007 Autor Share Napisano 2 Październik 2007 Nieśmiertelnik niestety pusty, a obok zmasakrowana stopka od Mosina z wciśniętą kulką - sztuka okopowa chyba hehehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 My na ruskich górkach nie mielismy takiego szczęscia owiewka, na w twojej okolicy wyciagnelismy tylko sporo lusek od mannlicher'a, czubek od schrapnela, carski guzik grenadierski, i mase szrapnelowek. ale to był wypad w ciemno, umocnien mase a fantów mało :)Wyciagnales cos ciekawego na 'ruskich górkach' ? pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 2 Październik 2007 Autor Share Napisano 2 Październik 2007 Ja to raczej odwiedzam austriacką górkę", o rosyjskie fanty bardzo ciężko. Z tymi umocnieniami to prawda, okopów ci u nas pod dostatkiem - pustych. U mnie guziki jakoś nie wychodzą. Ogólnie jeśli coś się trafia to raczej pospolite fanty, ale uważam że warto.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 witamwybieram się do Krakowa za jakiś czas i jeden dzień chcę poświecić na wypad na Jurę. Czy od strony Krakowa wychodzą ciekawe fanty?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 2 Październik 2007 Autor Share Napisano 2 Październik 2007 Nie kopałem w okolicach Krakowa, ale są miejsca w których toczyły się dość ciężkie walki. Jeśli masz dostęp to zajrzyj do literatury tematu. Na pewno działo się więcej niż na północy Jury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 owiewka nie orientuję się w literaturze na ten temat możesz podać jakieś tytuły? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiewka Napisano 2 Październik 2007 Autor Share Napisano 2 Październik 2007 Na początek polecam książeczkę Wielka wojna na Jurze". Poszukaj na forum coś na jej temat chyba było.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 ok dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.