vonadamski Napisano 22 Czerwiec 2002 Autor Napisano 22 Czerwiec 2002 Chodzi o to aby złożyć petycję do rządu w celu ustalenia bardziej liberalnych zasad posiadania i zbierania" broni kolekcjonerskiej.Jest bardzo duzo exploratorow w Polsce których możnaby sprobowac zjednoczyc na czas petycji do rzadu i na czele z pismem ODKRYWCA (moze jeszcze jakims innym) ruszyc te sprawe. Moim zdaniem to jedyne wyjscie:(Z poważaniem vonadamski.
arreq Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 obawiam się że rząd nie będzie tym zainteresowany
Spyder Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Do arreq : Kolego, ja wiem, że rząd może nie być tym zainteresowany. Ale jak nie będziemy próbować czegoś zmienić to samo nie zmieni się nic. Prezentujesz postawę bardzo zachowawczą i konserwatywną w stosunku do problemu (twz. chowanie głowy w piasek).Jeżeli większość z nas będzie się tak zachowywać, to ta petycja nie ma szans dotarcia nie tylko do rządu, ale nawet nie wyjdzie poza nasze środowisko.Pozdrawiam.Paweł Spyder" Liszewski
Spyder Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Panowie, w tym temacie NIE będą brane pod uwagę ANONIMY !!Jeżeli mówimy o podpisaniu petycji własnymi nazwiskami, to miejcie na razie chociaż tyle odwagi, żeby podpisywać własne posty.Paweł Spyder" Liszewski
Gość Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Petycja, moze i dobra mysl.Mozna przejac pare pomyslow z wyborow (samorzadowych czy parlamentarnych) i po opracowaniu petycji wydrukowac ja w obu wersjach Odkrywcy, podac adres gdzie przesylac podpisane petycje.Odnosnie tekstu, to tutaj trzeba by sie troche zastanowic. Poniewaz ja jestem za wolnoscia taka jaka jest w USA (w kwestii kolekcjonowania broni palnej) dlatego jeszcze raz postuleje opracowanie przewodnika po ustawach regulujacych kolekcjonwanie z sasiednich krajow i USA. Moze samo USA wystarczy? Widzialem na postach jezyk angielski wiec moze i dziennikarze z Odkrywcy go znaja na tyle aby przelozyc liste dozwolonych" do kolekcjonowania przemiotow? jak i zasad ich kolekcjonowania.Inna rzecz, to moze jednak podpiac sie pod jakas partie polityczna, ktora ma ten sam cel. Mozna upiec przy ich pieczeni nasza. Z tego co ja sie orientuje na arenie polskiej polityki byla taka jedna partia uparcie mowiaca o dostepie do broni palnej...Tak czy inaczej czekam na teksty petycji do (ano wlasnie do kogo? Prezydenta?, Marszalka Sejmu?, Sentau?) Zajmie nam to pewnie troche czasu, ale gra jest warta swieczki...Serdecznie pozdrawiamGandalf de GreyPS. Oczywiscie przesylajac petycje z powrotem do Odkrywcy zanim dojdzie do wlasciwego adresata wszyscy podpisujemy sie z imienia i nazwiska etc etc etc.
Spyder Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Może na początek do premiera?A co do tekstu, to tak jak ktoś już wcześniej napisał, potrzebujemy prawnika.Z poważaniemPaweł Spyder" Liszewski
Hartmann Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Podam tylko jeden przykład.W moim miasteczku pewien myśliwy dostał po gorzale świra i z legalnie posiadanej strzelby breneką ZABIŁ swój SAMOCHÓD - dosłownie!!!!!!!,było to kilka lat temu.I teraz pytanie kto jest bardziej szkodliwy dla społeczeństwa :kolekcjoner z zardzewiałym mauserem czy myśliwy ze sztucerem.Kto zagwarantuje że myśliwemu nie odbije????Hartmann
Spyder Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Do Hartmann'a : Tego, według mnie nikt, nigdy nie może gwarantować.Paweł Spyder" Liszewski
Gość Napisano 22 Czerwiec 2002 Napisano 22 Czerwiec 2002 Prosze wybaczyc, ale opowiadam sie za wolnoscia. Wolnosc oznacza dostep do broni dla wszystkich. Czy to bedzie kolekcjoner z zardzewialym mauserem, czy mysliwy ze sztucerem - powinni miec prawo do posiadania broni.Albo wolnosc, albo niewola.Oczywiscie, kazdy ow posiadajacy moze nagle zwariowac czy to po alkoholu czy po np nafaszerowanym czyms miesem itp. Ale wtedy kazdy staje sie grozny, nawet z lyzeczka do herbaty.Lecz wrocmy do tematu. Czy redakcja Odkrywcy ma prawnika wsrod swoich lub jakiegos zaufanego, ktory by sie zgodzil opracowac petycje?PozdrawiamGandalf de Grey
mac Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Tak. Po pierwsze prawnik. Po drugie uważam że petycja powinna trafić do Marszałka Sejmu jako że w sejmie weszłaby pod obrady.
arreq Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 do Spyder:po pierwsze to dzięki za opinie o mapach, a po drugie to wcale nie chodzi mi o to żeby nic nie robić a wręcz przeciwnie.Tylko sytuacja może być jak w totolotku kolejne próby bez efektu , ale niech żywi nie tracą nadzieji:)
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Jeszcze raz ja.Post dodany w temacie Kolekcjoner", przez Pana Wetara. Wynika z tego, ze Pan mial pryzjemnosc dostepu do amerykanskiej ustawy (spisu)Curio & Relic". Czy wobec tego, mozna by prosic o poglebienie tematu na lamach albo Forum albo Odkrywcy (on line).Dzieki temu moze zaczela by sie krystalizowac jakas mysl odnosnie ewentualnej petycji.Nawet jesli z tego nic nie wyjdzie, bo nie bedzie chetnych na podpisy lub tzw politycznej woli marszalka, prezydenta i wogole obecnych elit politycznych zasiadajacych w polskim parlamencie - dobrze jest znac jak kolekcjerzy sa traktowani za granica.Serdecznie pozdrawiamGandalf de Grey
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Witam.Oczywiscie w sprawie Curio&Relic" to nie ma problemu mogę się dowiedzieć szczegółów łącznie z listą broni dostępnej dla tego rodzaju pozwolenia. Odnosnie zas petycji myslę, że jest to dobry pomysł i warto się dobrze przygotować, najlepiej przy pomocy prawnika, do jego realizacji. Dobrze by było nagłosnić sprawe w mediach. To od razu nadaje sprawie inny wydźwięk. Pamiętajcie koledzy: Milczący nie mają racji!Kiedy o tym wszystkim myslałem przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. A może poszukać dojscia do jakiegos posła (w końcu nie wszyscy sa głąbami), który mógłby być pomocny w całej tej sprawy. Przecież jest nas wielu, w różnym wieku, żyjemy w różnych srodowiskach i mamy naprawde wiele możliwosci!Oczywiscie najłatwiej siedzieć na d... i mówić, że taka akcja w Polsce się nie uda lub zgoła jest niepotrzebna ale gwarantuję Wam, że warto cos zrobić choćby dla spokoju sumienia.Do Hartmanna.Parę dni temu głosno było o tym jak student za pomocą siekiery zamordował wykładowcę. I co? Czy jest to argument aby na narzędzie, którym się posłużył należy wprowadzić pozwolenie?
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Do Hartmanna jeszcze raz. Oczywiscie zakonczenie mojego postu mialo sluzyc poparciu Twojej wypowiedzi a nie polemice z nia!
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 a tak gdyby ten student zamiast siekiery mial karabin to zabitych i rannych byloby wiecej - spojrz na to co sie stalo niedawno w niemczech a wczesniej wiele podobnych wypadkow w usa
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 wydaje mi się, że nasz kochany rząd nie będzie chciał rozmawiać z pojedynczymi osobami; a nawet jak będą nas tysiące to będziemy traktowani jako tysiące pojedynczych osób. Najbardziej skutecznym rozwiązaniem, moim zdaniem, byłoby stworzenie organizacji( instytucji) reprezentującej nasz punkt widzenia, żeby nie powiedzieć nasze interesy.Obawiam się że w innym wypadku nikt nie będzie chciał z nami rozmawiać nawet znajomy poseł czy senator pewnie nie będzie chciał podejmować takiego ryzyka, bo w końcu przez tzw. opinię publiczną :) " zwykle nie jesteśmy odbierani pozytywnie. Pytanie, czy take rozwiązanie byłoby satysfakcjonujące dla nas- sam jestem niezbyt pozytywnie nastawiony do instytucji eprezentujących moje interesa".
Spyder Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Do arreq : Może źle Cię zrozumiałem, ale ja odebrałem to jako zrzędzenie na zapas.Z poważaniemPaweł Spyder" Liszewski
Spyder Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Do maxim : A gdybym miał bombę atomową, to bym....... :) - czyli dywagacje bez sensu.Po pierwsze pokaż mi w ustawie o broni i amunicji ustęp zezwalający na wydawanie pozwoleń na karabiny. Karabin strzelający seriami (bo o taki Ci chyba chodzi?) to można sobie kupić, ale na lewo!!Nikt nigdy na tym forum nie chciał wydawania pozwoleń na taką broń.Polecam poczytać temat na tym forum pt. Kolekcjoner".PozdrawiamPaweł Spyder" Liszewski
arreq Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 do Spyder: chyba nie spodziewasz się że nasz kochany rząd od razu i z zapałem zabierze się do pracy nad tym projektem, co nie znaczy że nie warto próbować (a nóż widelec:))P.S. chyba nasza dyskiusja odbiega od tematu tego postu, więc proponuję zakończyć ją dla dobra obu stron.
Spyder Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Do arreq : Nigdy czegoś takiego nie twierdziłem. A próbować trzeba zawsze :)Przychylam sie do Twojego pomysłu o zakończeniu naszej dyskusji. Wracajmy do tematu.Z poważaniemPaweł Spyder" Liszewski
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Panie Wetar, serdecznie dziekuje za odzew. Skoro dyskusja sie raczej wypala lub schodzi na inne drogi i ponosza nas rozne swiatopogladowe emocje... czy moglbym prosic, aby po uzupelnieniu lektury o Curio & Relic" po prostu dodac taki post pod tym tytulem lub za zezwoleniem redakcji Odkrywcy (on line) umiescic odpowiedni artykul/przewodnik. Z pewnoscia go przeczytam.Jeszcze odnosnie nowej inicjatywy p. Okejosa w poscie do pp policjantow... Jesli odpowiedza, to bedzie to bardzo dziwne. Zdradza wtedy swoje namiary, a p. Bocian nam je wyswietli (albo i nie). Prosze nie zapominac, ze oni sa strozami prawa - dura lex sed lex co mozna by przerobic na durne prawo lecz prawo".Serdecznie pozdrawiamGandalf de Grey
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Panowie przecież mamy ustawę o broni, która dopuszcza posiadanie broni w celach kolekcjonerskich. Tylko nikt z tu obecnych poszukiwaczy nie starał się o taka zgodę. Jednak wielu normalnych ludzi wystąpiło z takim zgłoszeniem i posiada legalnie, prywatne arsenały starej broni, a nawet je wystawia w izbach pamieci lub tradycji. Niestety nikt z parlamentarzystów nie poprze Waszej idei, która dopuszczałaby przechowywanie broni z IIWŚ bez jej rejestracji i stosownych zezwoleń. Takich przywileji nie ma żadna grupa społeczna nawet w USA.
Hartmann Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 Tu należy poprzeć Underground.Można bez większych problemów uzyskać zezwolenie na broń kolekcjonerską.Jest tylko jeden ból.W jednym województwie biegły usuwa iglicę i pisze że deco,w drugim województwie upierają się żeby broń,a właściwie lufę przeciąć wzdłuż.I bądź tu człowieku mądry.Hartmann
Gość Napisano 23 Czerwiec 2002 Napisano 23 Czerwiec 2002 no tak ale i tak nie zarejestrujesz broni z wykopow bo : 1.W mysl ustawy nalezy ona do panstwa 2.Mogla byc uzyta w przestepstwieale z tego co widze bez problemu mozna kupic wykopy rozwiercone min. na allegro a jeszcze nie dawno takie aukcje byly prawie natychmiast usuwane takze moze cos drgnelo ? aha do Arreq a czy ja pisalem cos o maszynowym ? no i piszesz jesli mialby bombe atomowa" no wlasnie... jesli by ja mial
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.