Skocz do zawartości
  • 0

Ogniwa i nakładki p.poślizogwe... :-) czołg...

Łukasz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Lekko,podkreślam słowo lekko, podobne gąsienice ma su-76.
Prawdopodobnie jakaś wariacja w stylu ciągnika ratowniczego, albo pojazdu na licencji. Ale mogę się mylić.
Wrzućcie fotki grzebienia z boku i fotkę góry gąsienicy (tak żeby było kilka ogniw złożonych).
Napisano
Zagadka wygląda na rozwiązaną . Do kolegi GJaZi -> swój kawałek gąsienicy również znalazłem na poniemieckim poligonie ale Wehrmachtu , który po wojnie był wykorzystywany przez WP . Co do samego poligonu , od południa sąsiadował z poligonem SS . Może szukaliśmy prawie po sąsiedzku?
Napisano
Witam
Mam też kilka sztuk takich ogniw jak kol.vaz czy Łukasz i też szukam info od jakiego to pojazdu, może ktoś już rozszyfrował ich pochodzenie, moje pochodzą z poniemieckiego poligonu SS choć w czasie wojny przewinyły się tu rożne rodzaje wojsk, z roskiemi włącznie, więc trudno wyczuć kto je tu mógł pozostawić.
pzdr
Napisano
No to mamy razem prawie całą gąsienice, ja mam 13 ogniw a znalazłem je na byłym poligonie SS Heidelager.Choć poligon był niemiecki, to gdy ruskie pogoniły z tego terenu niemca to panoszyli się tu jeszcze ponad pół roku, więc to oni tu musieli je przytargać.
pzdr
Napisano

Witam , mam fragment takiej samej gąsienicy . Kilka razy pytałem tu z jakiego pojazdu pochodzi , niestety bez odpowiedzi .Może tym razem?

Napisano

Długo mi zeszło nad poszukiwaniami ale chyba znalazłem:))
Gąsienice od STZ-5. Jak podaje wiki STZ-5 - gąsienicowy ciągnik artyleryjski, konstrukcji radzieckiej z okresu 2 wojny światowej."

Napisano
Przyjmuję, że na tych ciągnikach mogły występować różne rodzaje gąsienic, chociaż te rysunki traktowałbym z przymrużeniem oka(nie są to przecież szczegółowe schematy i plany),jak wszystkie takie ryciny, które są tylko wariacjami(mniej lub bardziej udanymi) autorów na temat pojazdów.
Ja opieram swoją teorię o fotografię z epoki dlatego odważyłem się pisać w dawno zapomnianym temacie:)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie