Skocz do zawartości
  • 0

Kabura mauser C 96

pomsee

Pytanie

Znalazlem te punce na kaburze - kolbie od mausera C 96. Czy ktos z was moze mi pomoc w jej identyfikacji?
Innych znakow fabrycznych na tej kaburze (futerale?) nie ma. Mi to wyglada na jakis znak fabryczny z okresu republiki weimarskiej ale chcialbym cos wiecej na ten temat sie dowiedziec.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem te punce na kaburze - kolbie od mausera C 96. Czy ktos z was moze mi pomoc w jej identyfikacji?
Innych znakow fabrycznych na tej kaburze (futerale?) nie ma. Mi to wyglada na jakis znak fabryczny z okresu republiki weimarskiej ale chcialbym cos wiecej na ten temat sie dowiedziec.

Witam.

Punca, o która pytasz nie ma nic wspólnego z republika waimarską. Jest to stempel odbiorczy ( kontroli) stosowany w armii Cesarstwa Niemieckiego. W tym przypadku ( litera gotycka W pod koroną) oznacza mongram panujacego władcy - Wilhelma II. Panował w okresie 1888- 1918. I w tym czasie broń i jej elementy sygnowano między innymi - taka puncą.

Pozdro. India.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie