Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet/allegro/czy to oryginał?

P.D81

Pytanie

Napisano
Witam!
Mam pewien problem, wystawiłem na allegro bagnet, jednak juz dwa razy usunięto mi go z aukcji gdzy jakis allegrowicz poinformował pracownika allegro ze to kopia. Jednak mam ten bagnet od 2 lat, został znaleziony w trakcie rozbiorki jakiejs rudery i dostałem do za darmo. Jak widac pokryty jest cały rdzawym nalotem...hmmm...po prostu bije od niego staroscią...a zreszta kto by podrabiał tak popularny bagnet jak Arisaka???daje link ze zdięciami...i prosze ocencie sami...
http://www.allegro.pl/item249472138_bagnet_japonski_arisaka_komplet_oryginal_100_.html

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nazwę rzecz po imieniu :
To chińska podróba ,bo raczej w tym przypadku o licencji nie może być mowy .
Czy tak kol. zukuri ?
Napisano

Przepraszam że wtrącę...
To że leżał, przykurzony, brudny, spatynowany itd. to oczywiście zgoda że nic nie przesądza, bo i kopia może tak poleżeć. Ale tak jak widać na zdjęciu, tu występują elementy korozji- są wyraźne wżery...
Oczywiście to też nie przesądza, ale zbliża prawdopodobieństwo niemal do 100%

Napisano
Oczywiście nie jest to bagnet, którego Chińczycy robili na podstawie jakiejś licencji. Chinole zaczynali od kopiowania tej broni, dzisiaj robią adzieckie szaszki"- doskonalą się.
Ten bagnet jest na jakiejś dobrej agnetologicznej" stronie wyraźnie opisany jako fake". Jak sobie przypomnę gdzie- podam link.
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie