gruzin Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 Czesc. Dzis wyszly takie fanty...prosba o identyfikacje jak najszerzej :) pozdrawiam - gruzin
gruzin Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 2. znaczek - nie wykluczam ze wspolczesny - druga strona bez sygnatur
gruzin Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 3. monetka - srebrna prawdopodobnie..chyba nie warto czyscic??
gruzin Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 tabliczka znamionowa z numerem domu oraz na odwrocie podpisane DOM NAZWA_WSI" nazwe wsi wymazalem :) czesto ctakie cos spotykacie ? do czego to ? do kluczy ?
gruzin Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 A tu wyczyscilem sokiem z cytryna 1/6 talara srebrne...pozostaly jednak jeszcze miejsca niedoczyszczone i sokiem juz nie ida...czy da sie to jakos czyms innym nieniszczac monety ??
von Neumarkt Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 http://www.poszukiwanieskarbow.com/ ,szukaj MONETY ZASTĘPCZE I ŻETONY DOMINIALNE
pokemon Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Gruzin trzecia monetka to szóstak Augusta III Sasa (warto podczyścić) :)Te 3 razem też chyba z tej samej epoki, ale z tego zdjęcia niewiele da się jednoznacznie powiedzieć
gruzin Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 pokemon ale czym to czyscic? cytryna zetrze patyne...nie szkoda jej ? ;)
gruzin Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 a te 3 razem to jedna moneta : awers, rewers, rewers :)
kopijnik2 Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 ...tabliczka znamionowa z numerem domu oraz na odwrocie podpisane DOM NAZWA_WSI" nazwe wsi wymazalem :)...1 nie DOM NAZWA_WSI" a DOM. NAZWA_WSI"gdzie DOM. =dominium(?)a NAZWA_WSI" =nazwa_dominium2 ten umer domu" to 5" ?podaj NAZWA_WSI" i umer domu"
pokemon Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 gruzin powiem ci jak zrobić, choc nikt tego nie pochwala to efekt jest sprawdzony przy tego typu zabrudzeniu.Zostawić tak na nic. Usunąc patynę, też szkoda. Ocet w pokrywce i moczenie 10 minut. Potem wyciągasz i przecierasz miękka tkaniną. Zostają najładniejsze elementy patyny upiekszające relif monety :)Aha...jak bedzie uparta to kolejne 5 lub 10 minut...sam obserwuj postępy czyszczenia...
gruzin Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 kopijnik2 - znalazlem dwie identyczne monetki folwarczne (bo to chyba to) i teraz : na jednej jest pod nazwa folwarku albo 8 albo odwrocone S a na drugim prawdopodobnie zero...ale to tez glowy nie daje bo musialbym poczyscic...nazwy nie podaje bo wioska gdybym podal to ktos z okolicy z pewnoscia trafi :) pozdrawiam
gruzin Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 dzieki pokemon wieczorem przetestuje...ech...widze ze pierscienia i znaczka to chyba nikt nic nie poda ;)
kopijnik2 Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 to co na skanie to nazwa i 5" albo 75"a na pewno nie numer domu...mam wrażenie, że jest dwunominałowa" - szczególnie gdyby to była 5"daj skan drugiej - strona z azwą"
gruzin Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 skany zalcze wieczorem bo w pracy jestem teraz...o kurcze pokemon zaskoczyles mnie pozytywnie :) dzieki :)
gruzin Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 dzieki...czyli zostaje jeszcze pierscien i 4...
pokemon Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Pierścień napisałem. Chcesz więcej to podaj metal, gdzie zanleziony tj. jaka okolica itp.4- niewiele widać. Chyba napis EL.SAX i inicjały w koronie? Jaka średnica? Może coś więcej podaj albo lepsze foto?
gruzin Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 pokemon rozumiem...widze ze nic nie widac na 4 ;) srednica 22 mm, wieczorem moze uda mi sie zrobic lepsze foto..metal pierscienia nie wiem jaki jest..mysle ze w okolicach miedz, mosiadz..znaleziony w dawnym dworze, folwarku..problem niestety jest z czyszczeniem tych rzeczy w ktoych ciezko okreslic metal..bo nie wiadomo co robic by nie uszkodzic...moze jak sie pogoda zmieni to wezme sie za czyszczenie fantow..narazie w pasie Szczecin-Poznan słoneczko :) pozdrawiam
pokemon Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Teraz się lepiej przypatrzyłem- na czwórce jest jedna i ta sama strona :)Grosz Augusta III SasaPierścień w dworku powiadasz? A z którego wieku ten dworek? Będziesz miał identyfikację :) Dziedzic nosił zamiast medalika. Miałem kiedyś medalik (dwie postacie pod ukrzyżowanym Jezusem). Z drugiej srony była postać Świętego Ignacego (patrona rolników) i był taki oto napis: PAMIĄTKA ŚWIĘTEJ MISYJI
gruzin Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 taaak..wyglada na to ze to grosz Sasa jak piszesz..co ciekawe bicie jest to samo chyba z jednej i z drugiej strony bo zdjecie jest w kolejnosci awers-rewers-rewers..dworek..z kotrego wieku...hmm...ciezko powiedziec bo nie mam zadnych danych...zostal zniszczony prawdopodobnie w czasie wojny..slady pomocne wskazuja na to ze mogl byc wybudowany okolo 1500-1700 roku..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.