Skocz do zawartości

pierscien, znaczek i monetki id...

gruzin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tabliczka znamionowa z numerem domu oraz na odwrocie podpisane DOM NAZWA_WSI" nazwe wsi wymazalem :) czesto ctakie cos spotykacie ? do czego to ? do kluczy ?

Napisano

A tu wyczyscilem sokiem z cytryna 1/6 talara srebrne...pozostaly jednak jeszcze miejsca niedoczyszczone i sokiem juz nie ida...czy da sie to jakos czyms innym nieniszczac monety ??

Napisano
Gruzin trzecia monetka to szóstak Augusta III Sasa (warto podczyścić) :)
Te 3 razem też chyba z tej samej epoki, ale z tego zdjęcia niewiele da się jednoznacznie powiedzieć
Napisano
...tabliczka znamionowa z numerem domu oraz na odwrocie podpisane DOM NAZWA_WSI" nazwe wsi wymazalem :)...
1 nie DOM NAZWA_WSI" a DOM. NAZWA_WSI"
gdzie DOM. =dominium(?)
a NAZWA_WSI" =nazwa_dominium
2 ten umer domu" to 5" ?

podaj NAZWA_WSI" i umer domu"
Napisano
gruzin powiem ci jak zrobić, choc nikt tego nie pochwala to efekt jest sprawdzony przy tego typu zabrudzeniu.
Zostawić tak na nic. Usunąc patynę, też szkoda. Ocet w pokrywce i moczenie 10 minut. Potem wyciągasz i przecierasz miękka tkaniną. Zostają najładniejsze elementy patyny upiekszające relif monety :)
Aha...jak bedzie uparta to kolejne 5 lub 10 minut...sam obserwuj postępy czyszczenia...
Napisano
kopijnik2 - znalazlem dwie identyczne monetki folwarczne (bo to chyba to) i teraz : na jednej jest pod nazwa folwarku albo 8 albo odwrocone S a na drugim prawdopodobnie zero...ale to tez glowy nie daje bo musialbym poczyscic...nazwy nie podaje bo wioska gdybym podal to ktos z okolicy z pewnoscia trafi :) pozdrawiam
Napisano
to co na skanie to nazwa i 5" albo 75"
a na pewno nie numer domu...
mam wrażenie, że jest dwunominałowa" - szczególnie gdyby to była 5"
daj skan drugiej - strona z azwą"
Napisano
Pierścień napisałem. Chcesz więcej to podaj metal, gdzie zanleziony tj. jaka okolica itp.
4- niewiele widać. Chyba napis EL.SAX i inicjały w koronie? Jaka średnica? Może coś więcej podaj albo lepsze foto?
Napisano
pokemon rozumiem...widze ze nic nie widac na 4 ;) srednica 22 mm, wieczorem moze uda mi sie zrobic lepsze foto..metal pierscienia nie wiem jaki jest..mysle ze w okolicach miedz, mosiadz..znaleziony w dawnym dworze, folwarku..
problem niestety jest z czyszczeniem tych rzeczy w ktoych ciezko okreslic metal..bo nie wiadomo co robic by nie uszkodzic...moze jak sie pogoda zmieni to wezme sie za czyszczenie fantow..narazie w pasie Szczecin-Poznan słoneczko :) pozdrawiam
Napisano
Teraz się lepiej przypatrzyłem- na czwórce jest jedna i ta sama strona :)
Grosz Augusta III Sasa
Pierścień w dworku powiadasz? A z którego wieku ten dworek? Będziesz miał identyfikację :) Dziedzic nosił zamiast medalika. Miałem kiedyś medalik (dwie postacie pod ukrzyżowanym Jezusem). Z drugiej srony była postać Świętego Ignacego (patrona rolników) i był taki oto napis: PAMIĄTKA ŚWIĘTEJ MISYJI
Napisano
taaak..wyglada na to ze to grosz Sasa jak piszesz..co ciekawe bicie jest to samo chyba z jednej i z drugiej strony bo zdjecie jest w kolejnosci awers-rewers-rewers..
dworek..z kotrego wieku...hmm...ciezko powiedziec bo nie mam zadnych danych...zostal zniszczony prawdopodobnie w czasie wojny..slady pomocne wskazuja na to ze mogl byc wybudowany okolo 1500-1700 roku..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie