dziki pies Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 super!..chyba łatwiej wygrzebać z gleby pallasyt niż dokopać się do map MIEGA,zalazłem jedną i muszę Ci powiedzieć że koparka opada,według mnie jego mapy to swoiste arcydzieła. http://wielkieoczy.itgo.com/Maps/1780%20Mieg.jpg
ramol Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Mapka Pana Miega super. Kiedyś próbowałem ustalić stare trakty handlowe przebiegające przez Ostrołękę oraz okolice i wg dostępnej literatury pokrywają się one z obecnymi głównymi drogami. Ponadto mam mapę pocztową Królestwa Polskiego z XIX w. i tam ta sama historia-większość szlaków, które sprawdzałem pokrywa się ze współczesnymi drogami.Pozdrawiam.
dziki pies Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 w takim razie bazuj na Lazarusie myślę że sie nie zawiedziesz,warto penetrować miejsca gdzie stały stare młyny (wiatraki),knajpy leśne,okolice starych dworków, pałacyków.Jest tego bez liku.ja w czerwcu rzucam kable, bezpieczniki i inne bzdety,pakuje majdan i jadę na Kahlenberg.PEACE.
GrzeM Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Jeśli chodzi o stare trakty, to na ich skrzyżowaniu pod Wilanowem były robione spore wykopaliska (bo teraz budują tam osiedle) - odkryto starą osadę, skrzyżowanie targu z centrum hotelowym", bo to był ważny punkt na szlakach handlowych i komunikacyjnych. Fajne to było, pracowałem obok i codziennie po pracy oglądałem efekty tych wykopalisk.
tombspider Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Jeśli ktoś miałby arkusz mapki Miega dla terenów Krosna to ja ślicznie proszę o kontakt :)A co się tyczy ciekawych i bardzo dokładnych mapek Galicji to polecam kolegom Kataster Galicyjski z 1851 r., precyzja tej mapy naprawdę powala na kolana :)Pozdrawiam
gargam Napisano 16 Luty 2012 Napisano 16 Luty 2012 witam wszystkich szukalem wszedzie ale niemoge sie nigdzie dokopac starych map szlakow handlowych polodniowo-wschodniej polski macie moze jakies namiary
1szybki Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 witamPanowie co oznacza ten symbol na rzecewycinek pochodzi z map Lazarusaprzejżałem legendy z pruskich austriackich i niemieckich map i nie znalazłem podobnegota przeprawa-zagadka "znajduje się na sporej rzece miedzy folwarkiem a dworem
Defekt Napisano 10 Marzec 2012 Napisano 10 Marzec 2012 Na Twoim foto nic nie widać, ale to co wstawiam powinno być pomocne, legenda Polskiej przedwojennej mapy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.