Pablo02 Napisano 23 Wrzesień 2007 Autor Napisano 23 Wrzesień 2007 Witam. Pytanie do posiadaczy (praktykujących :)). Jeśli ktoś używa sondy typu DD 18,5 kHz, to jak się ona sprawdza w praktyce? Jeśli możecie się pokusić o porównanie tej cewki z średnioczęstotliwościową DD 7,5 kHz ( standard ) oraz koncentrykiem 18,5 kHz, to byłoby super. Z góry dzięki i pozdrawiam.
wulfgar Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Powiem jedynie że zazwyczaj chodzę ze standardową. Wysokoczęstotliwościowa jest raczej na drobny kolor. Jest bardzo czuła .najdrobniejsze blaszki ściąga. Generalnie raczej na monetki.
VanWorden Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 Witam.To chyba najlepsza cewka do tego sprzętu na kolorową drobnicę. Niesamowicie czuła a przede wszystkim o eliptycznym kształcie, co przy karygodnej polityce Minelaba zlewania swoich klientów i nie wypuszczania na rynek snajperki, zapewnia dobrą separację pośród śmieci w terenie. PozdrawiamVW
wulfgar Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 Van worden przy okazji mam pytanie jako do znawcy tego modelu.jak sie ma zasieg przy uzywaniu allmetal w trybie coin treasure a allmetal w trybie prospecting?
clusovnic Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 18,5 DD ieeliptyczna" w porownaniu do eliptycznej" jest mniej precyzyjna, za to ma większy obszar penetracji i wydaje się ze i lepszy zasięg - zastosowanie tych cewek zalezy od poziomu zasmiecenia terenu, tak jak pisze VanWorden.Testowałem wszystkie cewki koncentryczne i efekt niestabilność w identyfikacji mocno mnie zniechęcił. 7,5 DD uzywam sporadycznie, wydaje mi się ze jest lepsza w lesie i w trudniejszym terenie, stosuje ją tez podczas drugiego przejścia przez miejscowkę, ktorą wczesniej sprawdziłem cewką 18,5. pozdrawaim, c
VanWorden Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Największy zasięg jest w trybie Prospecting.PozdrawiamVW
igor02 Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Witam Co do tej cewki to dzisiaj chodziłem na niej po śmietnisku super sprawa bardzo celnie się namierza. Tak jak pisał VanWorden nic co jest w zasięgu nie zostanie ominęte momentami to jest nawet denerwujące szukać jakiejś drobinki miedzianej lub innego bardzo drobnego kolorku ale to przecież o to chodzi.:) I jak dla mnie istotna sprawa waga po założeni w/w cewki nie czuję w reku wykrywacza.A jak w trybie Prospecting" powycinać żelazo. Kombinowałem kiedyś ale nic mi nie wychodziło.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.