Skocz do zawartości

wykrywacz JABEL!

kondzik2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
wystarczy wpisać na alledrogo jabel i tam są napisane jej osiągi ale jak już nie chcesz zobaczyć to masz :

Orientacyjne zasięgi dla sondy 30 cm

Moneta 5gr 22 cm Garnek 1,2 m Większe nawet ponad 2 m

pozdrawiam
Napisano
to osiągi to skopiowałem z alledrogo nie wiem czy to prawda ale zdarzyło mi się że nakopałem się z metr i jeszcze nic nie było a dalej nic nie było
Napisano
Mam pytanie do uzytkowników jabla . Jakie stosuje się w nim baterie ile wchodzi do niego sztuk bareti i na ile godzin pracy w terenie starcza komplet bateri .
Napisano
ja mam zasilanie w jabelku przerobione na 8 baterii paluszków, używam akumulatorków AA i jestem zadowolony, znalazłem dzięki niemu bardzo dużo ciekawych rzeczy, jak tylko mam czas to wyskakuję w teren, co prawda jest to najprostrzy wykrywacz jaki moze byc ale dla początkującego będzie w sam raz
  • 2 months later...
Napisano
Na alledrogo na jednej aukcji jabelka znalazłem takie oto informacje : Można samemu przerobić zasilanie do MAKS. 14V. Można podłączyć trzy bat. płaskie. Większe napięcie zasilania - większy zasięg. Skuteczność tego spada przy ponad 14 - 15 V. Daję zabezpieczenie przed nieprawidłowym podłączeniem zasilania. Nie polecam zasilania z baterii 9V, gdyż jest ona mało wydajna oraz ma dużą rezystancję wewn. jako źródła napięcia. Jeżeli już to min. dwie bat 9V (równolegle). Pod obciążeniem napięcie spada do około 7V !

Pozdrawiam Ados2
Napisano
Witam !!!

Powoli rozglądam się za wykrywaczem nowy sezon. Interesuje mnie sprzęt na militaria. Zależy mi na głębokości penetracji, niekoniecznie na dyskryminacji. Dysponuje ok. 400 pln. Czy za te pieniądze znajde coś lepszego (konkurencje) dla Jabelka.

Jeśli tak to co polecilibyście ?

Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Chciałem podzielić się z kolegami informacją co zrobił z jablem moj znajomy i jakie były tego efekty :)
Otóż zastosował dodatkową baterię płaską. Efekt był taki: drastycznie wzrósł zasięg i czułość wykrywacza. Przy pokręceniu gałką potencjometru na max, wykrywacz wzbudzał się sam z siebie. Wczoraj na głebokości metra kolo wykopał...fajerkę :)
Sceptykom od razu mówię: wierze mu bo go znam od wielu lat. Niedługo go odwiedzę, to potwierdzę naocznie, ale jestem co najmniej zaskoczony tym co napisałem a i tym jakie dzisiaj miał trafienia :)
Napisano
Płaska bateria R14 czy jakoś tak (ta największa). A jak zrobił ten wynalazek? Dopiero napiszę jak zobaczę. Wydaje mi się, że zmostkował poprostu. Czy przesilenie możliwe? Zobaczymy. Myślę, że każdy wykrywacz budowany oddzielnie (nie maszynowo) jest jednak inny
Napisano
Witam
Drut miedziany emaliowany(taki do cewek silników elektrycznych)0,7mm-19,5 mb.Nawijasz cewkę o średnicy 25 cm.Owiń zwoje jakąś nitką żeby druty się nie przemieszczały.Do końców przylutuj przewody i wyprowadź do pudełka z elektroniką.Możesz zakończyć je wtykiem a w puszce zainstalować gniazdo(ułatwia demontaż i montaż)Cewkę umieszczasz w rurce pcv(średnica 22,5) w kształcie owalu.Można do środka rurki wstrzyknąć piankę montażową aby usztywnić druty.To tyle
Pozdrawiam
steinar
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Napisano
Niech mi ktoś powie gdzie kupić rurki na stelaż do jabla bo mnie już szlak trafia,w sklepie Leroy Merlin najcieńsza rurka ma 32 mm ale to jest za gruba proszę o jakieś namiary

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie