Jump to content
  • 0

Coś z umundurowania

DJaZi

Question

5 answers to this question

Recommended Posts

Posted
No tak, ta flaga to faktycznie znak pruski Prowincja Poznańskiej istniejąca w latach 1848-1918. Utworzona z Wielkiego Księstwa Poznańskiego. No i tu znowu dylemat, co to ma wspólnego z II wojną światową, skoro prowincja ta już nie istniała od 1919 roku to jakim sposobem i właśnie po co ktoś te flagi nosił w II-wś,czy niemcy w tym czasie mogli swoje mundury obwieszać jakimiś regionalnymi znakami, a może to jakiś indywidualny wybryk, może ktoś widział to na jakimś mundurze, I lub II wojennym choć ta mogiła znajduje się typowo na stanowiskach II wojennych i to typowo w okopie i nie w Wielkopolsce tylko w Galicji, dla mnie trochę to dziwne więc liczę jeszcze na pomoc.
pzdr
Posted
Odnowie temat bo poszedł już troszkę w zapomnienie, a ja mimo że poświęciłem trooochę czasu grzebiąc po necie, nie trafiłem na nic podobnego, Próbuję rozwiązać zagadkę kto to był, bo wiem teoretycznie gdzie ta mogiła jest, a widząc te fanty myślę że nie był to zwykły żołdak.Może jakieś sugestie.
pzdr
Posted
W ciągu minuty dowiedziałem się jedynie, że jest to flaga Provinz Posen:
http://www.deutsche-schutzgebiete.de/provinz_posen.htm
po co, dlaczego, cywilna, wojskowa - nie wiem.
Drugi bajer już gdzieś widziałem, ale nie pamiętam niestety co to. Może ktoś ma lepszą pamięć.
pozdro

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information