jazlowiak Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 Tu prosimy walić jak w bęben o wszystkich wadach Bzury 2007 żeby żadna kicha nie uleciała!!!
sciencefiction Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 rekonstruktorzy sobie a scenariusz sobie... ( mam na myśli Granice 1939)
okaul Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 A prosze bardzo:kto wymyślił żeby ludzie koordynujacy bitwę byli przy kolumnie nagłaśniającej? Takie ~500W to znacznie więcej niż głośnik w radyjku. W rezultacie o ile ja koordynatora słyszałem dobrze - to mnie koordynator nie słyszal prawie wcale. Pewno inni mieli ten sam kłopot...Punkt koordynacji musi stać daleko od nagłośnienia pola. i druga sprawa: spiker musi być na punkcie koordynacji widowiska. Musi wiedziec co się dzieje i jak koordynator reaguje na posypanie scenariusza. I reagować na bieżąco.Myśle że koordynacja z piromanami tez nie działała najlepiej: musiałem powtarzac naloty bo coś tam nie wybuchło, zresztą - na przyszły rok zamawiam podwójne świece na samolot. Na wszelki wypadek. A najlepiej rodzaj kombinowanego ładunku: kilka małych petardek symulujacych trafienia oraz wyrzucających szczątki (samolotu) i świeca robiąca dym.Wybuchy wodne.. dlaczego ich nie było? Miały być na poziomie drzew... coś zamokło? Sprawa biało-czerwonych swiec... (dla niewtajemniczonych: miałem na koniec widowiska przelecieć nad trębaczem kładąc biało-czerwony dym nad polem... taki patriotyczny moment) No i podobno były, tyle że w Warszawie (to nic, pojechałbym po nie...), ale z zapalnikami tarciowymi. Bez szansy na gwarantowane odpalenie na samolocie, także nawet ich nie odbierałem. Wszystko co idzie na technikę (samolot, pojazdy) powinno być odpalane elektrycznie.Ale: w porównaniu do poprzedniego roku jesli idzie o sterowanie widowiskiem postęp był zasadniczy. Myśle że to kwestia łączności (masz łączność - dowodzisz, nie masz - nie ma o czym gadać..)Może miałoby sens na punkcie koordynacyjnym wystawiać duże cyfry (papier A0 pędzel i farba to nie wydatek...) żeby ci bez radia wiedzieli w którym punkcie scenariusza jesteśmy.Uwaga do siebie: musze mieć załoganta. Ktoś musi operowac pirotechniką na samolocie, ktoś musi wyrzucać meldunki, to musi iść płynnie. Ja skupiam sie na pilotażu.Kolejny temat.. PR chłopaki. Public Relations. To nie ja wymyśliłem -ale jak nie ma cię w mediach - to nie istniejesz... Taka impreza, pół tysiąca uczestników, tysiące na trybunach a w TV ledwo wzmianki. Myślę że na przyszłość trzeba rozsyłać po wszystkich możliwych redakcjach tyle informacji ile się tylko da. Skąd oni mają o takiej Bzurze" wiedzieć? Bzura to troche takie święto rekonstrukcji w kraju. dlaczego ograniczacie się do '39? pewno chłopaki z wcześniejszych i późniejszych okresów by sie dali namówić na jakieś pokazy statyczne czy drobne epizody. Zresztą - po co my to wszystko robimy? Dla publiki tak naprawdę... a 99,9% jej nie ma bladego pojęcia i patrzy na to jak na widowisko i festyn. To może dajmy im to co chcą. Igrzyska. Reko Września niech pozostanie motywem przewodnim, ale tyle jest grup i ciekawego sprzętu...pzdrwKuba
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2007 Napisano 17 Wrzesień 2007 okaul tylko Ci przyklasnąć...Ja byłem widzem więc z mojej perspektywy.Zacznę od początku geograficznego. Organizacja widowni. Za dużo miejsca miały tzw. specjalne trybuny. Ja miałem zaproszenie (dzięki jazłowiak jeszcze raz !), ale było po kilkanaście osób w każdym sektorze. Wystarczyło po jednej z każdej strony obok trybuny VIP. Jedna dwie trybuny za zaproszeniami, ale nie wpuszczać tam wszystkich - mają miejsce zwolnione przez inne trybuny. A tak to potem ochrona wpuściła wszystkich i tak był tłok...Zresztą ochroniarzy też trzeba podszkolić - szarpali się z widzami, bezsensownie próbowali wrzeszczeć na stojących etc. NIKT nie siądzie podczas czegoś takiego...Dioramy - jestem całym sercem za zdaniem okaula - diorama FB, mimo ułomności, o których była mowa, była fantastycznym uzupełnieniem całości. Więcej dioram i grup niekoniecznie wrześniowych - a nawet niech napoleońskie przyjadą... A propos - kto kazał zakryć patki SS ?!? Komuś przeszkadzało ?Dalej - organizacja części handlowej... Za duża powierzchnia w stosunku do pola bitwy Panowie ! Trochę to ograniczmy, a 10 metrów więcej da fantastyczny efekt na polu walki (na epizodzie 'Granica' zabrakło właśnie te 10 m szerokości). Chodzi o ograniczenie powierzchni a nie ilości - da się bo widziałem. A propos - kto wpuścił motocykle do parkowania na placyku dla widowni (między widownią a galeryjką handlową) ??!?Reklama to oczywistość - taka impreza a nikt nie wie o niej (wśród moich znajomych to ja rozpowszechniałem info). I przez to te 25 tysięcy ludzi to chyba można podzielić przez 2,5...Co do bitwy to ja się nie wypowiadam - są lepsi od tego. Ja mam tylko uwagę co do oprawy - komentator nie zna scenariusza !!! Nie tylko nie nadąża za zmianami w nim, ale nie zna oryginalnego. Więcej trzeba tłumaczyć i edukować.
okejos Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 jako pancerniak powiem takim wiecej wolnego miejsca tym bardziej dynamiczny czołg i mniejsze ryzyko wypadku, ale to sie kłuci z ogladalnoscia piechoty która znika w duzym polu
Steiner7 Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Zorganizuj spotkanko podsumowujące, to porozmawiamy.Ściek nie jest do tego dobrym miejscem:)))
Bocian Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Ściek nie jest do tego dobrym miejscem:)))Możesz rozwinąć myśl?
jazlowiak Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Napisano 18 Wrzesień 2007 Chodzi o popularną nazwę tego forum wśród rekonstruktorów:-). Generalnie związane jest to z brakiem moderingu.
jazlowiak Napisano 18 Wrzesień 2007 Autor Napisano 18 Wrzesień 2007 Ale wracając do kwestii moderacji, czy Ty Bocianie mógłbyś zamknąc ten watek bo drugi na ten temat rozwija się z super szybkością, a moderatora niet.
Bocian Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 Znowu yłem wyjechany" :( i sam szukam moderatora tego działu. Ok linkuje rozwijający sie wątek a ten zamykam.http://www.odkrywca.pl/bzura-2007-rozczarowanie-,513649.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.