Skocz do zawartości

'Transfer' z Heer do Waffen SS ?!?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy taka 'ekwilibrystyka' była praktykowana ? W szczególności transfer podoficera armii z doświadczeniem z początkowego okresu wojny w celu specjalistycznego szkolenia nowopowstających jednostek Waffen SS ?

Jeżeli ktoś zna takie przykłady będę wdzięczny za info.
Napisano
Na pewno pod koniec wojny odbywały się takie transfery wśród oficerów - poszukam zdjęć. Widziałem też oficera służby sanitarnej Waffen-SS oddelegowanego do Wehrmachtu, w celu odbycia kursu specjalistycznego ma na mundurze obie gapy i Waffen-SS na rękawie i adlera na piersi.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Interesuje mnie dowolny przykład podoficera armii, który przeniesiony został do Waffen SS (np obcokrajowcy) jako kadra dowódcza i instruktor.

Chodzi o to, czy to w ogóle było możliwe, żeby uwiarygodnić pewną postać fikcyjną...
Napisano
Choć nie znam nazwisk, to wiem, że wielu podoficerów armii dało sie wciągnąć" na ochotnika do 500 batalionu SS FJ. Jak się kapli co to ostatecznie jest za jednostka, to chcieli sie wycofać, ale juz sie nie dało :-]
Napisano
w książce Byłem dowódca pancernym" Bohater Hans von Luck spotyka w normandii kolegę dowódcę czołgu który z wojsk pancernych wehrmachtu przeszedł do dywizji SS.
Napisano
Transfery oficerów były na porządku dziennym - najbardziej chyba sztandarowe postaci to transfery z Luftwaffe - Otto Skorzenny (wiadomo kto) i Wilhelm Bittrich (zwyciezca w walce pod Arnhem). Bittrich otwarcie mówił, że poszedł do Waffen-SS ze względu na szybszą ścieżkę awansów. Felix Steiner przeszedl jeszcze w 1935, a Paul Hausser to wiadomo kim był.

Mnie potrzeba przykładu podoficerskiego :) Mówiąc wprost, czy przy organizacji jednostek specjalistycznych Waffen SS, jak np. jednostki górskie, 6 SS GJ Div 'Nord' i 7 SS GJ 'Prinz Eugen', korzystano z doświadczenia instruktorów, w stopniu np starszych podoficerów, przeniesionych (za zgodą lub bez) np ze szkolnych lub liniowych batalionów strzelców górskich Heer ? Jak dla mnie to bardzo wiarygodne, ale szukam potwierdzenia przykładem :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie