mario33 Napisano 14 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Czy taka 'ekwilibrystyka' była praktykowana ? W szczególności transfer podoficera armii z doświadczeniem z początkowego okresu wojny w celu specjalistycznego szkolenia nowopowstających jednostek Waffen SS ?Jeżeli ktoś zna takie przykłady będę wdzięczny za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 No napewno tak było, ale co, o jakieś konkretne dokumenty Ci chodzi? Czy zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Na pewno pod koniec wojny odbywały się takie transfery wśród oficerów - poszukam zdjęć. Widziałem też oficera służby sanitarnej Waffen-SS oddelegowanego do Wehrmachtu, w celu odbycia kursu specjalistycznego ma na mundurze obie gapy i Waffen-SS na rękawie i adlera na piersi.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 14 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Interesuje mnie dowolny przykład podoficera armii, który przeniesiony został do Waffen SS (np obcokrajowcy) jako kadra dowódcza i instruktor.Chodzi o to, czy to w ogóle było możliwe, żeby uwiarygodnić pewną postać fikcyjną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 15 Wrzesień 2007 Share Napisano 15 Wrzesień 2007 SS-Brigadeführer Fritz Kraemer , pzreszedł do WSS z WH i został szefem sztabu 12 dywizji Hitlerujgend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 15 Wrzesień 2007 Share Napisano 15 Wrzesień 2007 Choć nie znam nazwisk, to wiem, że wielu podoficerów armii dało sie wciągnąć" na ochotnika do 500 batalionu SS FJ. Jak się kapli co to ostatecznie jest za jednostka, to chcieli sie wycofać, ale juz sie nie dało :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 15 Wrzesień 2007 Share Napisano 15 Wrzesień 2007 w książce Byłem dowódca pancernym" Bohater Hans von Luck spotyka w normandii kolegę dowódcę czołgu który z wojsk pancernych wehrmachtu przeszedł do dywizji SS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Transfery oficerów były na porządku dziennym - najbardziej chyba sztandarowe postaci to transfery z Luftwaffe - Otto Skorzenny (wiadomo kto) i Wilhelm Bittrich (zwyciezca w walce pod Arnhem). Bittrich otwarcie mówił, że poszedł do Waffen-SS ze względu na szybszą ścieżkę awansów. Felix Steiner przeszedl jeszcze w 1935, a Paul Hausser to wiadomo kim był.Mnie potrzeba przykładu podoficerskiego :) Mówiąc wprost, czy przy organizacji jednostek specjalistycznych Waffen SS, jak np. jednostki górskie, 6 SS GJ Div 'Nord' i 7 SS GJ 'Prinz Eugen', korzystano z doświadczenia instruktorów, w stopniu np starszych podoficerów, przeniesionych (za zgodą lub bez) np ze szkolnych lub liniowych batalionów strzelców górskich Heer ? Jak dla mnie to bardzo wiarygodne, ale szukam potwierdzenia przykładem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.