Rafałek Napisano 14 Grudzień 2003 Autor Napisano 14 Grudzień 2003 Witam!Czy możecie mi coś powiedzieć o plakacie z Powstania warszawskiego Każdy pocisk jeden niemiec"Pozdr. Rafał
Szefo Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 Zrobiono go aby przypominać o konieczności oszczędzania amunicji, z którą wtedy nie było najlepiej, krótko mówiąc nieraz były sytuacje, że powsataniec posiadał kilkanaście do kilkudziesięciu nabojów, a resztę musiał upolować na niemcach, z samą bronią także nie było najlepiej...Poczytaj literaturę o powstaniu warszawskim to na pewno gdzieś znajdziesz ten plakat i może nawet jego autora.
Rumburak Napisano 16 Grudzień 2003 Napisano 16 Grudzień 2003 Nie wiem czy nie napiszę bzdury, ale wydaje mi się (widzę to jak przez mgłę) że ten plakat namalował czy zaprojektował ten słynny Papcio Chmiel co to potem narysował komix Tytus, Romek i Atomek. Z tym, że może coś pokiełbasiłem.
Gość Napisano 16 Grudzień 2003 Napisano 16 Grudzień 2003 Plakat może być autorstwa Stanisława Miedzy" Tomaszewskiego. Na 75%. Nie mam w tej chwili pod ręką albumu, w którym jest opis, ale Miedza" podczas powstania wykonał kilka projektów plakatów dla AK [Do broni" itp]
Szefo Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Jeśli się nie mylę to plakat taki wisi w muzeum Pawiaka w Warszawie, kiedyś tam byłem (dość dawno) więc nie jestem pewien na 100%
Rumburak Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Do Frozzera! Od razu kłamie! Powinieneś napisać Rumburak się myli" Przecież się zastrzegałem, że nie pamiętam na 100 proc. Czytałem gdzieś, że Chmiel przyszedł na zbiórkę pamiątek do powstającego Muzeum Powstania Warszawskiego i że przyniósł chyba właśnie ten plakat. Myślałem, że skoro jest rysownikiem to on go narysował.
Frozzer Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 :)))spoko, uzylem cytatu, myslalem ze zrozumiecie :)
wilhelm6 Napisano 18 Grudzień 2003 Napisano 18 Grudzień 2003 witam!Plakat ten można też spotkać w książce Na barykadach Warszawy" S. Komornickiego. Niestety nie mam tej książki pod reką. Może tam jest podane kto jest autorem tego plakatu?pozdrawiam wilhelm6
Rumburak Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 Jeszcze nie znalazłem tego kawałka o tym, że Papcio jest autorem tego plakatu, ale znalazłem taką informację:Papcio Chmiel (niegdyś zwany także Dziadziem Chmielem) urodził się 7 czerwca 1923 r. na warszawskim Starym Mieście. Jak sam pisze w swojej autobiografii (Urodziłem się w Barbakanie", Warszawa 1999), potężny wybuch prochowni w Cytadeli Warszawskiej w roku 1923 ustawił go na całe życie: ... przez falę uderzeniową autor pieprznął się w ciemię, uderzając łepetyną w blaszany obrazek [...] Jako puknięty za młodu, nie miał szans zostać w wieku dojrzałym kimś znacznym: senatorem, biskupem, twórcą stanu wojennego lub chociażby wydawcą. Został prostym rysownikiem komiksów".Wojnę zdołał przeżyć, mimo że należał do Armii Krajowej, w jego domu odbywały się tajne spotkania podziemia, a na dodatek walczył w Powstaniu Warszawskim. Zamiłowanie do broni pozostało mu na następne lata, gdyż po wojnie został artylerzystą w Wojsku Polskim.Karierę komiksiarza rozpoczął, rysując dla Świata Przygód" kontynuację losów Sierżanta Kinga z królewskiej konnicy" (rok 1947), a potem w Świecie Młodych" humoreski takie jak Półrocze bumelanta" (rok 1951) czy Witek Sprytek" (lata 1955-56). W roku 1956 wpadł na pomysł komiksu o Romku, A'tomku i małpie wysłanej w kosmos - czyli Tytusie. Historia ta nie znalazła uznania w redakcji Świata Młodych". Wydrukowano ją dopiero rok później, kiedy Rosjanie wystrzelili pierwszy sputnik - a więc komiks o przygodach kosmicznych okazał się jak najbardziej na miejscu...
Rafałek Napisano 30 Grudzień 2003 Autor Napisano 30 Grudzień 2003 Plakat jest sygnowany nazwiskiem Henryk CHMIELEWSKI. Ja jednak sądze że jest to pseudonim, bo kto przy zdrowych zmysłach podpisywałby swoje konspiracyjne prace prawdziwym nazwiskiem.
sqh Napisano 31 Grudzień 2003 Napisano 31 Grudzień 2003 Generalnie dobrze dzwoni, tylko nie w tym kościele :-) Było bowiem dwóch Henryków Chmielewskich - rysowników. Jeden to Henryk Jerzy, autor Tytusów", a drugi, żyjący w latach 1907-1980, publikował swe prace jeszcze w międzywojennych pismach satyrycznych, zaś w czasie okupacji używał pseudonimu Yes". Jego rysunki, plakaty, ulotki możecie znaleźć w każdej chyba antologii polskiej satyry podziemnej. Tego plakatu jednak nie podpisał pseudonimem, tylko prawdziwym imieniem i nazwiskiem.
Rumburak Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 Tylko nadal nie wiem dlaczego ten plakat do powstającego Muzeum Powstania Warszawskiego przyniósł en" Chmielewski od Tytusa - czyli Papcio Chmiel. Skoro rysownik CHmielewski przynosi plakat podpisany Chmielewski to jest to plakat jego autorstwa. Wątpię, że było inaczej. POZDRO
Rumburak Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 A do tego na stronie www.1944.pl Muzeum Powstania Warszawskiego jest taka informacja: Papcio Chmiel wspiera Muzeum Powstania Warszawskiego!Henryk Chmielewski ? Papcio Chmiel - znany rysownik i autor komiksów (Tytus, Romek i A'tomek") oraz Powstaniec Warszawski wspiera tworzące się Muzeum Powstania Warszawskiego. I do tego jestem jego nowy plakat z 2003 roku. Obejrzyjcie
sqh Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 Być może, obaj panowie byli spokrewnieni - tego nie wiem. Może jakaś wzmianka na ten temat znajduje się w cytowanej przez Ciebie autobiografii?Ale ponieważ Papcio Chmiel walczył w Powstaniu, to nie dziwne, że jest emocjonalnie związany z projektem utworzenia Muzeum i będzie je wspierał.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.