Skocz do zawartości

Jaka to książka rosyjska o II wojnie..

kristobal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, przypomniała mi się własnie opowieść z przed kilkunastu lat - mojego nauczyciela historii, który właśnie opowiadał nam, że zaczytuje się w książce - swego rodzaju dzienniku jakiegoś rosyjskiego generała. Ksiązka, czy też książki - obejmują czasokres całej II wojny światowej.
Pamiętam tylko, że bohater tych dzienników zaczynał wojnę jako szeregowiec w Armii Czerwonej a doszedł do generała...
Czy może wiecie, jaka to może być książka?
Napisano
Witam,
może chodzi o Żukowa (Wspomnienia i refleksje, Warszawa : Wydaw. Min. Obrony Narodowej, 1985)? Ale on karierę zaczynał jeszcze w armii carskiej.

Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Stawiam na książkę Aleksandra Gorbatowa Lata pokoju i wojny" - dwukrotne wydania w Polsce.
Gen.armii Aleksader Wasiliewicz Gorbatow /1937-1973/wojskową karierę rozpoczął w czasie I wojny w armii carskiej jako podoficer kawalerii.Reperesjonowany w 1937,torturowany,zesłany na Kołymę,do armii powrócił w 1940 r.W swej książczce jako jedyny z z wyższych dowódców sowieckich szczegółowo opisał pobyt w więzieniu i na Kołymie.Był rygorystycznym abstynentem - ewenement w sowieckiej armii.
Jest pierwowzorem postaci kombryga Sierpilina w trylogii K.Simonowa Żywi i martwi" i w filmie pod tym samym tytułem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie