Skocz do zawartości

Polskie ofiary Stalina Bykownia pod Kijowem

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano
Nie wiem na ile gorąca ta informacja, ale oprócz nieśmiertelnika wychodzą teraz kolejne ciekawe fanty. Znaleziono niewielki grzebyczek z wyrytymi na nim 4 nazwiskami polskich oficerów. Jednym z nich był dowódca obrony Lwowa pułkownik Mieczysław Szczyrogłowski (mam nadzieję że nie przekręciłem nazwiska). Był też jakiś porucznik i dwóch młodszych stopniem. O dziwo przemycili to do mogiły pomimo podwójnego trzepania przez NKWD. Wyjaśnia to los kilku tysięcy polskich żołnierzy i oficerów tego okręgu, KOP itd. dotychczas uznawanych za zaginionych. Jest duża szansa identyfikacji konkretnego szkieletu do konkretnej osoby np. odnaleziono szkielet kobiety w wieku ok. 30 lat, która miała operację czaszki. Takie operacje przed wojną były rzadkością...
Napisano
Proponuję odwiedzić ten wątek , trochę sobie podyskutowaliśmy w temacie .
http://www.odkrywca-online.com/nareszcie-,510591.html#510591
Pozdr.
Napisano
Celowo swoją nową informację podałem w tym wątku. To była straszna zbrodnia, która dzięki nowym okolicznościom zmusza do wypowiedzenia, a jak nie wypowiedzenia to do zaakceptowania smutnej prawdy o tamtych chwilach. Nic więcej na ten temat nie napiszę, aby nie rozgrzebywać dyskusji. Moge tylko jedno:

[*] [*] [*]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie